5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,7 volt.

A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú átlagot (52,1), de meghaladja  az elmúlt három év átlagát (50,8). A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel növekedtek júliushoz képest. A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt volt 2013 május-júliusban, de az augusztus havi érték már bővülésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51,7. Áprilistól kezdve az index értéke folyamatosan ingadozik 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet - derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) felméréséből.

Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. szeptember – 2012 augusztusa között eltelt évhez képest, de akkor a hatból négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. szeptember - 2011. augusztus között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mértünk.

Az augusztus havi index 2,7 százalékponttal magasabb a júliusi értéknél (49,0). Augusztus összességében átlagon felüli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; az augusztusoké 52,1), és a mostani érték ezt alulmúlja. Az elmúlt három évben az augusztusi átlag (50,8) az idei érték alatt volt.

A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, az annál nagyobb értékek az ágazat bővülését jelzik.

 

A termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de a május havi szűkülés után így is a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. A mostani érték nagyon alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben egyszer volt kisebb az index értéke augusztusban (2009).

Az MLBKT jelentése szerint az új rendelések indexe enyhébben növekedett, és a mostani a tizenegyedik legmagasabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, ami idén ugyan meglehetősen átlagos érték, de még mindig jobb az egy évvel ezelőtti helyzetnél, amikor a rendelések csökkenését mértük.

Az augusztusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júliushoz képest, de az ütem enyhült. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után. Az index értéke negyvennyolc hónapból 46-szor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

Elkezdődött a készletezés

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni az elmúlt hónapban tapasztalt csökkenés után. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján erősen átlag feletti, és a harmadik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig hat-kettő a bővülés javára.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és decemberben. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mérünk. Augusztusban megállt ez a folyamat, kérdés, hogy mennyire lesz tartós a fordulat.

Folyamatosan emelkedik a beszerzési ár

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték megegyezik az elmúlt három év átlagával, és az ötödik legalacsonyabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség hétszer növekedett eddig az idei év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenkét hónapban negyvenegy alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legalacsonyabb augusztusi.

A késztermékkészletek szintje augusztusban enyhén magasabb lett. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei némileg átlag felettinek mondható, és a hatodik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az idei évben csak háromszor nőtt az index értéke.

Ingadozik az import

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett júliushoz képest, de a február-májusi négy hónap bővülés után továbbra is az import mennyiségének csökkenését jelzi, immár harmadik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de még éppen 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével.

Néhány különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: cement, cserép, kavics, mész, polipropilén, PVC por, sertés, tej, tégla. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területről (pl. autóalkatrész, bőr, faanyag, gyümölcs, zöldség). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink ezüst, fémek, liszt, réz és tojás esetében.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG