Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Néhány polgármester nagyon gyorsan reagált a miniszterelnök bejelentésére, ugyanakkor a többség vélhetőleg csak később dönt. Egyelőre nincs egységes állásfoglalás az óvodák és a bölcsődék nyitva tartása kapcsán, ám könnyen lehet, hogy az önkormányzatok a hétvégén foglalkoznak majd az üggyel.
Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ahogy arról részletesen beszámoltunk Orbán Viktor miniszterelnök péntek este jelentette be az általános- és középiskolák bezárását. Felmerül ezek után, hogy mi lesz a kisebb gyerekekkel, illetve az óvodapedagógusokkal.

A kormány intézkedése előtt, még pénteken délelőtt a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége azt javasolta, hogy az önkormányzati fenntartásban álló bölcsődék és óvodák esetén az intézményvezetők - a házirendtől eltérve - bármely indokra történő hivatkozással engedélyezhessék az intézménybe járó gyermekek távolmaradását. Részben a gyermekekhez kapcsolódott az a javaslat is, amely szerint ajánlották továbbá az önkormányzatoknak, szervezzék meg a közétkeztetésben résztvevők minél szélesebb körű azonosítását annak érdekében, hogy a közétkeztetésben részesülők részére az ételek házhozszállítás vagy elvitel útján történő biztosítása megoldható legyen.

A kormányfő iskolabezárási bejelentését követően néhány önkormányzat már péntek este reagált.
Az I. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy a Budavári Önkormányzat fenntartásában lévő óvodák és bölcsődék nyitvatartásáról a lehető leghamarabb döntés születik, a döntésről azonnal tájékoztatást adunk.
A II. kerületben pénteken kvázi szabad kezet adtak a szülőknek az intézmények látogatását illetően, a bezárásokról viszont akkor még nem volt szó. Azt írták, az önkormányzati fenntartású intézményekben elrendeltem, hogy a szülők is igazolhassák gyermekeik 14 napon belüli hiányzását. Hasonló információk voltak a IV. kerületi polgármester oldalán is, Déri Tibor bejegyzésében ez állt: "Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy nem szeretné óvodai közösségbe adni gyermekét, a gyermek felügyeletét meg tudja oldani, abban az esetben lehetőséget biztosítunk a szülőknek arra, hogy a törvény által megengedett hiányzáson felüli napokat igazolja."
A III. kerület pénteken még azt írta: "Az önkormányzatnak a bölcsődék és az óvodák bezárására jogosultsága nincsen, ezzel kapcsolatos jelzéseinket a kormányzat felé folyamatosan megtesszük."

A V. kerületben és a polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter bejegyzései között nem volt az óvodákra vonatkozó. Ahogy a VII., a VIII., a XII.és a XIII. kerület kerület esetében sem találtunk szombat hajnalban ilyen típusú információt. A VI. kerületi önkormányzat pénteken nap közben csak arról határozott, hogy az óvodai nyílt napok elmaradnak.

További információk és hírek a koronavírusról

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármester azt írta péntek este: A Kormány bezárja az oktatási intézményeket (óvodák, bölcsődék sorsáról még nincs hír). Ugyanakkor jelezte, hogy biztosítani fogják azoknak a kerületi gyerekeknek az étkeztetését, akik egyébként főképp az iskolában kapnának ételt.

Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert Antal pénteken még csak arról írt, hogy az óvodák és bölcsődék igénybevétele során a szülők csak a feltétlenül szükséges mértékben tartózkodjanak az intézményben. A hasonlóan más önkormányzatokhoz a hiányzások kapcsán Kőbánya megengedő álláspontot képviselt.

A 11. került a miniszterelnök bejelentését követően elrendelte az önkormányzat az óvodák és bölcsődék bezárását.
Érdekes volt a helyzet Zugló esetén, hiszen az önkormányzat semmit nem kommunikált, ellenben a polgármester, Horváth Csaba azt írta, a kormány haladéktalanul egészítse ki az iskolák bezárásáról szóló döntését az óvodák és bölcsődék bezárásával.

A XV. kerületi Önkormányzat a miniszterelnök péntek esti bejelentéséről szóló index cikket osztotta meg, az óvodákról nem írtak. Sashalom (XVI. kerület), Rákosmente (XVII. kerület), Kispest (XIX. kerület), Pesterzsébet (XX. kerület) és Soroksár (XXIII.) Facebook oldalán sem találtunk az óvodákról és bölcsődékről friss információt. A 18. kerületi polgármester (Orbán Viktorhoz hasonlóan) viszont a Facebookon jelentette be, március 16-tól határozatlan időre elrendeli a kerületi óvodák és bölcsődék bezárását.
Csepel (XXI. kerület) és Budafok-Tétény (XXII. kerület) a miniszterelnök bejelentésének videóját osztotta meg, de az önkormányzati intézményekről nincs információ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A regisztráltak kétharmadát már beoltották itthon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 16. 17:35
Eddig 4 millió 219 ezer ember regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66 százalék) már meg is kapta az oltást - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.
Makro / Külgazdaság Kína a célkeresztben – ma kulcsfontosságú tárgyalás zajlik a Fehér Házban
Káncz Csaba | 2021. április 16. 15:07
A japán erők egyre kevésbé tudják féken tartani a kínai parti őrség nyomását a vitatott szigetcsoport körül. Washington az utóbbi napokban nyomást gyakorolt Tokióra, hogy a két vezető ma fogadjon el közös közleményt Tajvanra vonatkozóan. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Becsületesen átsörözte az év első három hónapját a magyar
MTI | 2021. április 16. 09:34
Persze otthon, hiszen a vendéglátóegységek zárva voltak a koronavírus miatt. Így, bár a bolti kiszerelésű sörök forgalma megnőtt, azt kiegyensúlyozta a hordósok forgalmának megszűnése. Összességében minimális sörforgalom-növekedést regisztráltak így az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat nőtt a kínai gazdaság az első negyedévben
MTI | 2021. április 16. 07:25
A kínai gazdaság 18,3 százalékkal növekedett az első negyedévben, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre a tavalyi első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet: a vendégeknek nem kell majd maszkot viselni a teraszokon
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 07:12
A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet a nyitás következő szakaszának főbb szabályairól.   
Makro / Külgazdaság Mire kiengedik az idősotthonok lakóit, újra kell oltani őket
Kormos Olga | 2021. április 16. 05:34
Kisebb-nagyobb megszakításokkal több, mint egy éve zárultak be az idősotthonok kapui, ahol a nyári nyitást leszámítva kis túlzással élve, se ki-se be nem lehet jutni. Vajon, hogy bírják a hosszú bezártságot mentálisan a bentlakók, főleg most, hogy érthetetlen módon a rossz járványügyi adatok ellenére sok helyen nyitás történik?
Makro / Külgazdaság Sorra dőlnek be a nagy kínai hitelek Afrikában
Káncz Csaba | 2021. április 15. 18:49
Több afrikai ország is átütemezést kér kínai projektjeinek adósságára. Az afrikai projektek komoly hasonlóságokat mutatnak a túlárazott és tucatnyi sebből vérző Budapest-Belgrád vasútvonal beruházással.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Emelik a hiánycélt - egyetért a költségvetési tanács
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 15. 17:37
A Költségvetési Tanács egyetért a 2021-es hiánycél emelésével, mivel a járvány harmadik hulláma szükségessé teszi a korábban tervezettnél nagyobb mértékű költségvetési támogatást az egészségügy és a gazdaság számára.
Makro / Külgazdaság Újabb pofonokat kapott az AstraZeneca – felkészül a Johnson&Johnson
Wéber Balázs | 2021. április 15. 16:47
A brit-svéd gyógyszergyártó vakcinája iránti bizalmat a korábbi felfüggesztések már megingatták, a legújabb hírek pedig akár teljesen romba dönthetik. Dánia tegnap teljes egészében törölte az AstraZenecát az oltási programjából, az EU pedig nem hosszabbítaná meg szerződését a céggel, mint ahogy a Johnson&Johnsonnal sem. Magyarország továbbra is teljes körűen használja az AstraZenecát, a Johnson&Johnson (Janssen) vakcinát viszont egyelőre jegeli.   
Makro / Külgazdaság Kormányinfó: 4 millió oltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványoknak
Székely Sarolta | 2021. április 15. 12:06
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzetről és a kormánydöntésekről szokásos Kormányinfóján számolt be. 
Friss
hírlevél
depositphotos