TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Néhány polgármester nagyon gyorsan reagált a miniszterelnök bejelentésére, ugyanakkor a többség vélhetőleg csak később dönt. Egyelőre nincs egységes állásfoglalás az óvodák és a bölcsődék nyitva tartása kapcsán, ám könnyen lehet, hogy az önkormányzatok a hétvégén foglalkoznak majd az üggyel.
Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ahogy arról részletesen beszámoltunk Orbán Viktor miniszterelnök péntek este jelentette be az általános- és középiskolák bezárását. Felmerül ezek után, hogy mi lesz a kisebb gyerekekkel, illetve az óvodapedagógusokkal.

A kormány intézkedése előtt, még pénteken délelőtt a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége azt javasolta, hogy az önkormányzati fenntartásban álló bölcsődék és óvodák esetén az intézményvezetők - a házirendtől eltérve - bármely indokra történő hivatkozással engedélyezhessék az intézménybe járó gyermekek távolmaradását. Részben a gyermekekhez kapcsolódott az a javaslat is, amely szerint ajánlották továbbá az önkormányzatoknak, szervezzék meg a közétkeztetésben résztvevők minél szélesebb körű azonosítását annak érdekében, hogy a közétkeztetésben részesülők részére az ételek házhozszállítás vagy elvitel útján történő biztosítása megoldható legyen.

A kormányfő iskolabezárási bejelentését követően néhány önkormányzat már péntek este reagált.
Az I. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy a Budavári Önkormányzat fenntartásában lévő óvodák és bölcsődék nyitvatartásáról a lehető leghamarabb döntés születik, a döntésről azonnal tájékoztatást adunk.
A II. kerületben pénteken kvázi szabad kezet adtak a szülőknek az intézmények látogatását illetően, a bezárásokról viszont akkor még nem volt szó. Azt írták, az önkormányzati fenntartású intézményekben elrendeltem, hogy a szülők is igazolhassák gyermekeik 14 napon belüli hiányzását. Hasonló információk voltak a IV. kerületi polgármester oldalán is, Déri Tibor bejegyzésében ez állt: "Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy nem szeretné óvodai közösségbe adni gyermekét, a gyermek felügyeletét meg tudja oldani, abban az esetben lehetőséget biztosítunk a szülőknek arra, hogy a törvény által megengedett hiányzáson felüli napokat igazolja."
A III. kerület pénteken még azt írta: "Az önkormányzatnak a bölcsődék és az óvodák bezárására jogosultsága nincsen, ezzel kapcsolatos jelzéseinket a kormányzat felé folyamatosan megtesszük."

A V. kerületben és a polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter bejegyzései között nem volt az óvodákra vonatkozó. Ahogy a VII., a VIII., a XII.és a XIII. kerület kerület esetében sem találtunk szombat hajnalban ilyen típusú információt. A VI. kerületi önkormányzat pénteken nap közben csak arról határozott, hogy az óvodai nyílt napok elmaradnak.

További információk és hírek a koronavírusról

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármester azt írta péntek este: A Kormány bezárja az oktatási intézményeket (óvodák, bölcsődék sorsáról még nincs hír). Ugyanakkor jelezte, hogy biztosítani fogják azoknak a kerületi gyerekeknek az étkeztetését, akik egyébként főképp az iskolában kapnának ételt.

Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert Antal pénteken még csak arról írt, hogy az óvodák és bölcsődék igénybevétele során a szülők csak a feltétlenül szükséges mértékben tartózkodjanak az intézményben. A hasonlóan más önkormányzatokhoz a hiányzások kapcsán Kőbánya megengedő álláspontot képviselt.

A 11. került a miniszterelnök bejelentését követően elrendelte az önkormányzat az óvodák és bölcsődék bezárását.
Érdekes volt a helyzet Zugló esetén, hiszen az önkormányzat semmit nem kommunikált, ellenben a polgármester, Horváth Csaba azt írta, a kormány haladéktalanul egészítse ki az iskolák bezárásáról szóló döntését az óvodák és bölcsődék bezárásával.

A XV. kerületi Önkormányzat a miniszterelnök péntek esti bejelentéséről szóló index cikket osztotta meg, az óvodákról nem írtak. Sashalom (XVI. kerület), Rákosmente (XVII. kerület), Kispest (XIX. kerület), Pesterzsébet (XX. kerület) és Soroksár (XXIII.) Facebook oldalán sem találtunk az óvodákról és bölcsődékről friss információt. A 18. kerületi polgármester (Orbán Viktorhoz hasonlóan) viszont a Facebookon jelentette be, március 16-tól határozatlan időre elrendeli a kerületi óvodák és bölcsődék bezárását.
Csepel (XXI. kerület) és Budafok-Tétény (XXII. kerület) a miniszterelnök bejelentésének videóját osztotta meg, de az önkormányzati intézményekről nincs információ.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél