<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A volt görög pénzügyminiszter szerint a trojka fejlesztés helyett csak a törlesztés miatt finanszírozza a privatizációt.

A görög kormány fejlesztési beruházások finanszírozására szánt privatizációs javaslatával szemben a hitelezők a törlesztéseket finanszírozó privatizációs megoldást kényszerítettek Görögországra - fejti ki Janisz Varufakisz leköszönt görög pénzügyminiszter blogján és a Project Syndicate oldalon megjelent cikkében.

Ciprasz teljesen megadta magát?

Az euróövezeti vezetők július 12-i csúcstalálkozójukon megadásra kényszerítették Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt, aki az elrettentő alternatívák súlya alatt minden feltételt elfogadott.

Az egyik ilyen feltétel a megmaradt görög állami vagyon privatizálása volt - vázolja fel az előzményeket a volt pénzügyminiszter, rámutatva, hogy a görög állami vagyont a feltételek szerint tehát egy olyan Treuhand-szerű vagyonkezelőnek kell átadni, mint ami a Vasfüggöny lebontása után a keletnémet állami javakat kótyavetyélte el a munkahelyekre való minden tekintet nélkül.

Scäuble lenne a vezér

Az elképzelések szerint a görög Treuhand székhelye Luxemburg lenne - mutat rá Janisz Varufakisz -, irányítását pedig a terv szellemi atyja, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter által vezetett testület látná el. Az alap három év alatt értékesítené a kezelésébe adott görög javakat. Miközben azonban a német Treuhand tevékenységét hatalmas infrastrukturális beruházások és szociális juttatások ellentételezték, a görög nép semmi ilyesmire nem számíthat.

Cakalotosz próbált menteni

"Utódom, Euklídisz Cakalotosz minden tőle telhetőt megtett a Treuhand-terv legkárosabb elemeinek a semlegesítésére" - mutat rá a volt pénzügyminiszter. "Elérte például, hogy Athén legyen az alap székhelye és ne három, hanem harminc év alatt kelljen értékesítenie az állami javakat." Kiemeli: a görög Treuhand még így is szégyenfolt kell, hogy legyen Európa lelkiismeretén. Sőt, ennél rosszabb, egy elszalasztott lehetőség.

Fejlesztés helyett törlesztés

Janisz Varufakisz a cikkében rámutat, hogy a terv politikailag toxikus, mivel annak ellenére is, hogy Görögországban székel, gyakorlatilag a Trojka irányítása alatt áll. A terv pénzügyileg is kártékony, mivel a privatizációból befolyó összegeket egy olyan adósság törlesztésére fordítja, amit még az IMF szerint is lehetetlen visszafizetni. És még gazdaságilag is elhibázott, mivel elmulasztja belső beruházásokkal ellentételezni a július 12-i megállapodásban kikötött büntető jellegű költségvetési konszolidáció recessziós következményeit.

Varufakisznak volt megoldása?

A dolgoknak nem kellett volna idáig fajulna. Június 19-én egy alternatív javaslatot tettem Németországnak és a Trojkának "A görög válság lezárása" címmel - írja cikkében Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter.

"A görög kormány kész a tulajdonában lévő javakat, beleértve az ország biztonsága szempontjából fontos, a közüzemi vállalatokat, valamint a kulturális örökség részét képező javakat is egy, a kormányzati apparátustól szervezetileg elkülönült, privát egységként működő és irányított, a Parlament felügyelete alatt álló holding alá kiszervezni a privatizációs bevétel maximalizálása érdekében, azzal a céllal, hogy forrást teremtsen a hazai fejlesztési beruházások finanszírozásához" - idézi Janisz Varufakisz az általa tett javaslatot.

A holding aktív szerepet játszott volna az állami javak privatizálására való előkészítésében. A felkínált javak fedezetével kötvényt bocsátott volna ki a nemzetközi tőkepiacon, amelynek az aktuális érték alapján becsült 30-40 milliárd eurós bevételét a kezelése alatt álló javak modernizálására és fejlesztésére fordította volna. A 3-4 évre tervezett beruházás több éven át nominálisan 5 százalékra emelte volna a GDP-növekedést, ami az adóbevételek ezzel arányos emelkedését vonta volna maga után, hozzájárulva a költségvetés fenntarthatóságának megteremtéséhez.

Ezzel a megoldással az elsődleges költségvetési többlet (a törlesztések nélkül) idővel abszolút és relatív értelemben is elérhette volna a kitörési pontot. A holdingot pedig néhány éven belül szabályos fejlesztési bankká lehetett volna átalakítani - mutat rá Jánisz Varufakisz.

Javaslatunk süket fülekre talált. Sőt, az euróövezeti pénzügyminiszterek és a Trojka képviselői továbbra is olyan híreket szivárogtattak ki a médiának, hogy a görög fél nem szolgált semmilyen hiteles, innovatív javaslattal. Majd miután észlelték, hogy megtört a görög kormány ellenállása, saját Treuhand modelljüket vitték át - írja Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos