<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
2013 negyedik hónapjában a kivitel volumene 13,7, a behozatalé 10,5%-kal volt magasabb a tavaly áprilisi szintnél. A külkereskedelmi forgalom volumene az év első négy hónapjában 3%-os bővülést mutatott. Növekedett a feldolgozott termékek, valamint a gépek és szállítóeszközök kereskedelmének volumene.

2013 első négy hónapjában a kivitel volumene 3,1, a behozatalé 2,7%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A kivitel értéke 7949 milliárd forint (26,8 milliárd euró), a behozatalé 7211 milliárd forint (24,3 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 738 milliárd forintot (2,5 milliárd eurót) tett ki, 113 milliárd forinttal (334 millió euróval) többet, mint egy évvel ezelőtt - és meghaladja az előzetes adatokat is (700 milliárd forint).A forgalom forintban mért árszínvonala 2013 január–áprilisában az előző év azonos időszakához viszonyítva importban 1,1%-kal csökkent, az exportban szinte nem változott. A cserearány 0,9%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz képest 1,7%-kal erősödött, a dollárhoz viszonyítva alig változott.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 3,5, az importé 2,0%-kal volt magasabb a 2012. január–áprilisinál. A híradás-technikai hangrögzítő és- lejátszó készülék forgalma gyorsuló ütemben közelítette, és már csaknem elérte az egy évvel ezelőtti szintet.

A közúti jármű exportja a gyártókapacitás növekedése miatt jelentősen bővült. Áprilisban a budapesti közlekedésfejlesztés keretében számottevő járműbeszerzés történt (megérkeztek Budapestre a Mercedes-buszok) ezért a közúti járművek mellett az egyéb szállítóeszközök behozatala is emelkedett.

Ilyen, Mercedes Citarók érkeztek Budapestre, a legtöbbjük már forgalomba álltA villamosgép, készülék és műszer, valamint az energiafejlesztő berendezés áprilisi kereskedelmében regisztrált növekedés elsősorban az alacsony bázis következménye - vagyis egy éve még nem nagyon vásároltunk ilyen termékeket.Vas és acél országa

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,6, az importé pedig 5,8%-kal haladta meg a 2012 január–áprilisi időszak szintjét. Az árufőcsoport kereskedelmében meghatározó részarányú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele átlag alatti mértékben növekedett, ugyanakkor behozatala továbbra sem érte el a bázisszintet. Dinamikusan bővült a szerves vegyi termék exportja, a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék importja, illetve nőtt a műanyag-alapanyag mindkét irányú forgalma.  

Az energiahordozók behozatalának volumene 1,5%-kal haladta meg az előző év első négy hónapjának szintjét. A két legjelentősebb árucsoport közül a kőolaj és kőolajtermék importvolumene 2013. január–áprilisban mintegy huszadával volt több, a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene nem érte el a bázisszintet.

Gabonából kevesebb, húsból több

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,3, az importé 4,0%-kal csökkent 2012 első négy hónapjához képest. A meghatározó súlyú gabona és gabonakészítmény exportvolumene nem érte el az előző évi forgalom kétharmadát (az idei termés a tavalyinál valószínűleg sokkal jobb lesz). Ugyanakkor számottevő növekedés jellemezte a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás, továbbá a zöldségféle és gyümölcs kivitelének volumenét. Behozatalban a cukor és cukorkészítmény volumene harmadával, az állati takarmányé közel negyedével esett vissza, amelyet nem tudott ellensúlyozni az egyéb termékkörök kismértékű növekedése.

Többet exportáltunk az EU-n kívülre

2013 első négy hónapjában az export 77, az import 70%-át bonyolítottuk le az EU tagállamaival; a kivitel volumene 2,8, a behozatalé pedig 0,8%-kal volt több, mint az előző év azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 151 milliárd forinttal 1067 milliárd forintra nőtt.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 4,4, az importé 7,2%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 329 milliárd forint volt, 37 milliárd forinttal több, mint 2012. január–áprilisban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG