3p

Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.

Márciusban a német export 0,9 százalékkal, az import pedig 0,3 százalékkal nőtt naptári és szezonális kiigazítással az előző hónaphoz képest. A piac az export 0,4 százalékos növekedését, az import 1,0 százalékos csökkenését várta. Februárban az export 1,6 százalékkal csökkent, az import 3,0 százalékkal emelkedett havi bázison. A Destatis előzetes adatai alapján 2023 márciusához képest az export 1,2 százalékkal nőtt, míg az import 3,0 százalékkal csökkent.

Az exportot is sikerült kicsit feltornászni
Az exportot is sikerült kicsit feltornászni
Fotó: Depositphotos

Naptári és szezonális kiigazítással Németország 2024 márciusában 134,1 milliárd euró értékben exportált és 111,9 milliárd euró értékben importált árucikkeket. Márciusban így a külkereskedelmi mérleg 22,2 milliárd euró többletet mutatott. A piac magasabb, 22,4 milliárdos többletet várt. A naptári és szezonálisan kiigazított többlet 2024 februárjában 21,4 milliárd euró, 2023 márciusában pedig 17,2 milliárd euró volt.

Németország márciusban 73,3 milliárd euró értékben exportált árukat az Európai Unió tagállamaiba, és 58,8 milliárd euró értékben importált árukat onnan. Februárhoz képest a naptári és szezonálisan kiigazított export az uniós országokba 0,5 százalékkal nőtt, az ezen országokból származó import pedig 1,5 százalékkal emelkedett. Az euroövezeti országokba exportált áruk értéke márciusban a februárival megegyező 50,8 milliárd eurót tett ki, az importált áruk értéke pedig 39,1 milliárd euró volt, 2,0 százalékkal magasabb.

Az euróövezeten kívüli országokba 1,8 százalékkal magasabb, 22,5 milliárd euró (értékben exportáltak árukat, az importált áruk értéke 19,7 milliárd euró volt 0,6 százalékos növekedéssel. Az EU-n kívüli országokba irányuló áruexport 60,9 milliárd eurót tett ki márciusban, míg az import 53,1 milliárd eurót naptári és szezonálisan kiigazított alapon. Az export februárhoz képest 1,3 százalékkal nőtt, az import pedig 1,1 százalékkal csökkent.

A legtöbb német export 2024 márciusában az Egyesült Államokba irányult. A szezonális és naptári kiigazítással után az áruexport 3,6 százalékkal nőtt a februárihoz képest, 14,3 milliárd euróra. A Kínába irányuló kivitel 3,7 százalékkal 8,3 milliárd euróra nőtt, az Egyesült Királyságba irányuló kivitel pedig 3,8 százalékkal 6,4 milliárd euróra csökkent.

A legtöbb import 2024 márciusában a Kínából érkezett, 13,7 milliárd euró értékben, ami 14,3 százalékkal haladta meg az előző hónapot, naptári és szezonális hatások után. Az Egyesült Államokból származó behozatal 2,7 százalékkal 7,6 milliárd euróra emelkedett. Az Egyesült Királyságból származó behozatal pedig ugyanebben az időszakban 10,0 százalékkal 2,8 milliárd euróra csökkent.

Az Oroszországi Föderációba irányuló export márciusban naptárhatástól és szezonálisan kiigazítva 14,8 százalékkal 0,6 milliárd euróra csökkent a februárihoz képest. Az egy évvel korábbihoz képest, amikor az Oroszországba irányuló kivitel az ukrajnai háború miatt már jelentősen visszaesett, a kivitel 35,3 százalékkal zsugorodott. Az Oroszországból származó behozatal 2024 márciusában 16,3 százalékkal 0,2 milliárd euróra csökkent a februárihoz képest, éves összevetésben pedig a behozatal 45,9 százalékkal esett vissza. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG