3p
Megtízszereződött a kövérnek mondható gyerekek száma az elmúlt 40 évben, így most 124 millió lehet a számuk világszerte, a legnagyobb növekedés Indiában és Kínában volt. Ez felnőttkorban komoly egészségügyi kockázatokat jelenthet számukra. Az alultápláltak aránya viszont fokozatosan csökken, az éhezés megszűnőben, a történelem folyamán először.

A kövérség ráadásul csak a probléma egy része: emellett még 192 millió fiatal túlsúlyos a világban, ami a kövérségnél eggyel alacsonyabb szint. A jelenség a fejlett országokban jelentkezett először, a magas jövedelmi európai országokban már nem romlik tovább a helyzet, igaz, meglehetősen magas szinten stabilizálódott az elhízottak aránya. Az Egyesült Királyságban minden tizedik 5 és 19 év közötti gyerek illetve fiatal kövér, a túlsúlyosak száma ennél jóval több.

Egészségi kockázat

Ezek a gyerekek sokkal nagyobb eséllyel lesznek kövérek felnőttkorukban is, ami komoly kockázatot jelent az egészségüknek. Az átlaghoz képest lényegesen nagyobb valószínűséggel kell szembenézniük a cukorbetegséggel, szívproblémákkal, keringési zavarokkal és bizonyos rákfajták kialakulásának esélye is nagyobb. A BBC szerint egy kutatás úgy becsli, hogy az elhízásból adódó betegségek kezelése 2025 után évente 920 millió fontot fog felemészteni.

Keletre tolódás

Míg Európában a helyzet lassan stabilizálódik, Kelet-Ázsiában, ezen belül is a nagy népességű Indiában és Kínában gyorsan növekszik az elhízottak száma. Nyilvánvalóan közrejátszik a jövedelmek emelkedése, ugyanakkor a viszonylag olcsó, zsírban gazdag, egészségtelen ételek térnyerése a legfontosabb tényező. A legrosszabb a helyzet az óceániai szigeten, ezen belül Polinéziában és Mikronéziában, ahol a fiatalok fele túlsúlyos, ott azonban speciális helyzetről van szó, hisz ezek távoli szigetek, viszonylag kis népességgel.

Tennivalók

A WHO szakértője szerint a táplálkozási szokásokon kell változtatni, de ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen lustának, akaratgyengének vagy mohóknak minősítjük, akik a kelleténél jóval több kalóriát fogyasztanak, és nem elég elmondani az embereknek, mit egyenek, és mit ne. Olyan programokra lehet szükség, mint például a cukortartalmú üdítők külön adóztatása, melyet 20 ország már bevezetett. Általában a kalóriában gazdag, de hasznos tápanyagokban szegény ételek ellen kell fellépni, ami nem egyszerű, hosszú időre lesz szükség, amíg sikerül kidolgozni ennek ésszerű módozatait.

Szűnik a másik véglet

A túlsúly előretörésével párhuzamos csökken az alultápláltak száma, tavaly 192 millió fiatal tartozott ebbe a kategóriába. Ez páratlan eredmény, hisz az emberiség történelme során még soha ilyen kevesen nem tartoztak abba a kategóriába, akik nem jutnak elégséges élelemhez. Ázsiában, Latin-Amerikában és a Karib-szigeteken már teljesen megszűnőben van a jelenség, sőt át is adta a helyét a máshol is jelentkező elhízásnak. Érdemben már csak Afrikában középső részén létezik a jelenség, ahol igen gyors a népesség növekedési üteme, viszont a legnagyobb a szegénység.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
Makro / Külgazdaság Csipogós robbantás: nyilatkozott az egyik érintett cég vezetője
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 12:51
Cristiana Bársony-Arcidiacono megerősített, hogy együttműködtek a tajvani Gold Apollóval. 
Makro / Külgazdaság Elfogyott az árvízi tartalék, sokkal több pénzre lesz szüksége a lengyeleknek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 11:19
Csak a gyorssegélyekre elegendő az eddig félretett pénz. 
Makro / Külgazdaság Merész jóslat jött: a háború 2025-ben véget érhet?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 07:22
Egy brit diplomata szerint akár Kamala Harris, akár Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, a jövő évben komoly béketárgyalások kezdődhetnek az orosz–ukrán háború befejezése érdekében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG