BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2020. március 11. 14:24

Szerdán délután jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az ország teljes területére vészhelyzetet hirdet a kormány. Legkésőbb ma éjfélig életbe lépnek az intézkedések, amelyek visszavonásig érvényesek - a miniszter szavai szerint inkább hónapokra, mint hetekre érdemes számítani.

Bizonyos tekintetben példátlan intézkedésekről döntött a kormány, amire a rendszerváltás óta nem volt precedens - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Három szakaszra bontható a járvány egésze:

  • egyedi esetek
  • csoportos megbetegedések is kialakulhatnak, mint arra Európában már van példa,
  • és a megbetegedés tömegessé válhat.

A kormány a megelőzés jegyében döntött szakemberekkel történő egyeztetéseket követően.

A kormány mai napon az Operatív Törzs és Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára vészhelyzetet hirdet az ország teljes területére. Ez a rendkívüli jogrend a legszélesebb jogköröket biztosítja. A következő időszakban kormányrendeletek fogják tisztázni a részleteket.

Beutazási tilalmat rendelünk el Olaszországból, Dél-Koreából és Kínából, kivéve magyar állampolgárokat, esetükben pedig hatósági karantént rendel el a kormány. Vonatokat, buszokat, repülőket leállítják ezeket az országokból, valótlan nyilatkozattétel szankciókat von maga után. Ez ma éjféltől lép életbe - válaszolta Gulyás Gergely újságírói kérdésre.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a repülőjáratok tekintetében megkapják a megfelelő információkat, nem lehet kijátszani a rendszert, ha tehát valaki kerülőúton, például Olaszországból Franciaország érintésével repül Magyarországra, arról is tudni fognak. Aki autóval, vonattal érkezik, azoknak a határon választ kell adniuk, jártak-e az érintett országokban. Ha nem mondanak igazat, annak büntetőjogi következményei lehetnek.

Az összes szlovén és az osztrák határátkelőhelyen visszaállítják a határellenőrzést. Az intézkedést a Belügyminisztérium hajtja végre, de hogy hány órára van ehhez szüksége, arról a minisztérium tud majd tájékoztatást adni, de a rendelet azonnali hatállyal életbe lép, és legkésőbb ma éjfélre megtörténik az ellenőrzés visszaállítása.

Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken. Az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet. Ezt az intézkedést főként a sok külföldi hallgató miatt kellett meghozni.

Az iskolák bezárását még nem tartják indokoltnak, mivel a gyerekek a legkevésbé veszélyeztetettek jelen állás szerint, és ha ilyen történne, fennállna annak a veszélye, hogy meg kell ismételni a tanévet - magyarázta a miniszter. Hozzátette, az óvodák és az iskolák saját hatáskörben dönthetnek bezárásról.

Betiltja a kormány a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények megtartását is. Ez már szórakozóhelyekre, színházakra is vonatkozik, de cégekre, munkahelyekre és bevásárlóközpontokra nem. Utóbbi ugyanis szükséges a létfenntartáshoz, hogy az emberek be tudjanak vásárolni.

Felfüggesztik a Határtalanul! programot, a diákok külföldi nyelvtanulási lehetőségeire vonatkozó programot is egy évvel elhalasztják és megtiltják az osztálykirándulások lebonyolítását is.

Abban az esetben, ha valakinek a napokban, vagy a veszélyhelyzet idején járna le valamilyen okmánya, azt a rendkívüli jogrend megszüntetéséig nem kell megújítani, érvényesek maradnak.

Ezek a döntések visszavonásig érvényesek - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás elmondta, hogy a vészhelyzet kihirdetésére azért is volt szükség, mert a hatósági karantén elrendeléséhez ez elengedhetetlen, valamint az egyetemek bezárása sem történhetne meg az intézkedés nélkül.

A fentieken túlmenően felmerült a kormányülésen, hogy betiltják a miséket és istentiszteleteket, erről Semjén Zsolt egyeztet az egyházakkal, utána születhet majd döntés.

Gulyás Gergely elmondta:

A járvánnyal kapcsolatosan nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk.

Kiemelte: jelentős és súlyos gazdasági következményei lesznek a járványnak. Ezek enyhítésére a kormánynak lesznek gazdasági intézkedései, de az első, hogy az emberek egészségében keletkező károkat minimalizálni tudják.

Ingyenessé válik sokaknak egy távmunkás szoftver

Egészségügyi és oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek, valamint korábbi ügyfelei számára ingyenesen elérhetővé tette otthoni munkavégzést segítő szoftvereit a LogMeIn. A cég termékei megoldást nyújtanak a virtuális megbeszélések és videókonferenciák megszervezésére, internetes képzések és virtuális rendezvények lebonyolítására, valamint a távoli IT support és távoli elérés biztosítására.

Jelenleg 13 fertőzött személy van Magyarországon a koronavirus.gov.hu oldala szerint. A reggeli órákhoz képest 16 személy került karanténba, az akkor 53 fős létszám délutánra 69-re emelkedett és közel 100-zal nőtt a mintavételek száma is. Most a reggeli 531 után már 609 esetben vettek mintát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél