TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szerdán délután jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az ország teljes területére vészhelyzetet hirdet a kormány. Legkésőbb ma éjfélig életbe lépnek az intézkedések, amelyek visszavonásig érvényesek - a miniszter szavai szerint inkább hónapokra, mint hetekre érdemes számítani.

Bizonyos tekintetben példátlan intézkedésekről döntött a kormány, amire a rendszerváltás óta nem volt precedens - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Három szakaszra bontható a járvány egésze:

  • egyedi esetek
  • csoportos megbetegedések is kialakulhatnak, mint arra Európában már van példa,
  • és a megbetegedés tömegessé válhat.

A kormány a megelőzés jegyében döntött szakemberekkel történő egyeztetéseket követően.

A kormány mai napon az Operatív Törzs és Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára vészhelyzetet hirdet az ország teljes területére. Ez a rendkívüli jogrend a legszélesebb jogköröket biztosítja. A következő időszakban kormányrendeletek fogják tisztázni a részleteket.

Beutazási tilalmat rendelünk el Olaszországból, Dél-Koreából és Kínából, kivéve magyar állampolgárokat, esetükben pedig hatósági karantént rendel el a kormány. Vonatokat, buszokat, repülőket leállítják ezeket az országokból, valótlan nyilatkozattétel szankciókat von maga után. Ez ma éjféltől lép életbe - válaszolta Gulyás Gergely újságírói kérdésre.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a repülőjáratok tekintetében megkapják a megfelelő információkat, nem lehet kijátszani a rendszert, ha tehát valaki kerülőúton, például Olaszországból Franciaország érintésével repül Magyarországra, arról is tudni fognak. Aki autóval, vonattal érkezik, azoknak a határon választ kell adniuk, jártak-e az érintett országokban. Ha nem mondanak igazat, annak büntetőjogi következményei lehetnek.

Az összes szlovén és az osztrák határátkelőhelyen visszaállítják a határellenőrzést. Az intézkedést a Belügyminisztérium hajtja végre, de hogy hány órára van ehhez szüksége, arról a minisztérium tud majd tájékoztatást adni, de a rendelet azonnali hatállyal életbe lép, és legkésőbb ma éjfélre megtörténik az ellenőrzés visszaállítása.

Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken. Az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet. Ezt az intézkedést főként a sok külföldi hallgató miatt kellett meghozni.

Az iskolák bezárását még nem tartják indokoltnak, mivel a gyerekek a legkevésbé veszélyeztetettek jelen állás szerint, és ha ilyen történne, fennállna annak a veszélye, hogy meg kell ismételni a tanévet - magyarázta a miniszter. Hozzátette, az óvodák és az iskolák saját hatáskörben dönthetnek bezárásról.

Betiltja a kormány a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények megtartását is. Ez már szórakozóhelyekre, színházakra is vonatkozik, de cégekre, munkahelyekre és bevásárlóközpontokra nem. Utóbbi ugyanis szükséges a létfenntartáshoz, hogy az emberek be tudjanak vásárolni.

Felfüggesztik a Határtalanul! programot, a diákok külföldi nyelvtanulási lehetőségeire vonatkozó programot is egy évvel elhalasztják és megtiltják az osztálykirándulások lebonyolítását is.

Abban az esetben, ha valakinek a napokban, vagy a veszélyhelyzet idején járna le valamilyen okmánya, azt a rendkívüli jogrend megszüntetéséig nem kell megújítani, érvényesek maradnak.

Ezek a döntések visszavonásig érvényesek - mondta Gulyás Gergely.

Gulyás elmondta, hogy a vészhelyzet kihirdetésére azért is volt szükség, mert a hatósági karantén elrendeléséhez ez elengedhetetlen, valamint az egyetemek bezárása sem történhetne meg az intézkedés nélkül.

A fentieken túlmenően felmerült a kormányülésen, hogy betiltják a miséket és istentiszteleteket, erről Semjén Zsolt egyeztet az egyházakkal, utána születhet majd döntés.

Gulyás Gergely elmondta:

A járvánnyal kapcsolatosan nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk.

Kiemelte: jelentős és súlyos gazdasági következményei lesznek a járványnak. Ezek enyhítésére a kormánynak lesznek gazdasági intézkedései, de az első, hogy az emberek egészségében keletkező károkat minimalizálni tudják.

Ingyenessé válik sokaknak egy távmunkás szoftver

Egészségügyi és oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek, valamint korábbi ügyfelei számára ingyenesen elérhetővé tette otthoni munkavégzést segítő szoftvereit a LogMeIn. A cég termékei megoldást nyújtanak a virtuális megbeszélések és videókonferenciák megszervezésére, internetes képzések és virtuális rendezvények lebonyolítására, valamint a távoli IT support és távoli elérés biztosítására.

Jelenleg 13 fertőzött személy van Magyarországon a koronavirus.gov.hu oldala szerint. A reggeli órákhoz képest 16 személy került karanténba, az akkor 53 fős létszám délutánra 69-re emelkedett és közel 100-zal nőtt a mintavételek száma is. Most a reggeli 531 után már 609 esetben vettek mintát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél