<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A kedd esti, második amerikai elnökjelölti vitában Obama és McCain is Warren Buffettet, a legendás omahai befektetőt nevezte meg lehetséges pénzügyminiszternek.
A kedd esti, második amerikai elnökjelölti vitában Obama és McCain is Warren Buffettet, a legendás omahai befektetőt nevezte meg lehetséges pénzügyminiszternek.

A demokrata párti Barack Obama a kedd esti második amerikai elnökjelölti vitában kijelentette: vetélytársa, a republikánus John McCain ugyanazt a 8 évi hibás gazdaságpolitikát képviseli, amely George Bush elnök nevéhez fűződik és amely a mostani pénzügyi válsághoz vezetett.

McCain közölte, a válságból való kilábalásra neki van terve, amely nem Obama, nem Bush, hanem az ő javaslata. Azt mondta, fel kell vásárolni a rossz hiteleket, de egyetlen amerikai adóját sem lehet emelni.

Obama és McCain három televíziós vitája közül a másodikat a Tennessee állambeli Nashville-ben, a Belmont Egyetemen tartották meg szűk négy héttel a november 4-i választás előtt. A jelöltek 80 olyan helyi választó előtt fejtették ki nézeteiket a nekik feltett kérdésekről, akik még nem döntötték el, kire voksoljanak.

A bel- és külpolitikai témákat egyaránt felölelő kérdéseket az interneten beérkezett több ezer kérdés alapján a vitát vezető Tom Brokaw, az NBC News moderátora állította össze, és az előzetesen a Gallup közvélemény-kutató intézet által kiválasztott közönség tagjai olvasták fel.

Obama kifejtette, hogy Amerika a 30-as évekbeli nagy depresszió óta a legsúlyosabb gazdasági válságba jutott. Azt ígérte, hogy elnökként az amerikaiak 95 százaléka számára adócsökkentést fog kezdeményezni és kormánya nem engedni meg, hogy a kisegített cégek vezetői rendkívüli jutalmakban részesüljenek. McCain a Wall Street-i mohóságot, korrupciót és részrehajlást okolta a válságért. Azt mondta, a felvásárolt rossz lakáshiteleket újra tárgyaltatná, hogy segítsen a bajba jutott háztulajdonosoknak.

Liberális elemzők szerint a kedd esti vita volt McCain egyik utolsó esélye, hogy megfordítsa az elnökválasztási versenyt, hiszen az utóbbi néhány hétben Obama, akit a közvélemény alkalmasabbnak tart a gazdasági válság kezelésére, előnyre tett szert. Az utóbbi napok lejárató jellegű üzenetei után a Gallup friss adatai szerint Obama országosan 51-42 arányban vezet, és több úgynevezett kulcsfontosságú, ingadozó államban is McCain előtt van.

John McCain - akinek Obamával szemben hagyományosan erőssége a könnyedebb választógyűlési vitaforma - némileg otthonosabban mozgott a bensőséges hangulatú találkozón. Egyebek mellett arra helyezte a hangsúlyt, hogy neki egy sor kétpárti kezdeményezése volt a múltban, míg Obama a szenátus egyik legliberálisabb tagja, aki ezért nem alkalmas arra, hogy együttműködést alakítson ki a republikánusokkal. Mindketten azt ígérték, hogy segítséget nyújtanak a gazdasági válság miatt aggódó középosztálynak, és mindketten Warren Buffettet, a legendás omahai befektetőt nevezték meg lehetséges pénzügyminiszternek.

Obama kijelentette, hogy Amerikának meg kell változtatni a Bush-McCain-féle külpolitikát, szövetségeseivel együttműködve kell alakítania politikáját. McCain azzal érvelt, hogy Amerika, ha Obama tanácsára kivonult volna Irakból, a jelenleginél sokkal súlyosabb helyzetben találta volna magát.

A két elnökjelölt harmadik, utolsó televíziós vitáját a külpolitika témakörében jövő szerdán rendezik meg a New York-i Hofstra Egyetemen.

Gyalázkodásba csaptak át az elnökjelöltek
Durvul a harc az elnökjelöltek között 
Sarah Palin nagymama lesz
Palin bizonyított, Biden brillírozott
Kérdőjeldömping Palin után???

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG