3p

Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.

  • Volodimir Zelenszkij az orosz erők előrenyomulása miatt erődítmények gyorsabb építésére szólított fel a kulcsfontosságú ágazatokban, különösen Kelet-Ukrajnában. Az ukrán elnök azután adta mondta ezt, hogy bejárta az ukrán frontvonalat északkeleten. „Ez természetesen azt jelenti, hogy a legnagyobb figyelmet az Avdiivka, a Marinka és más ágazatok felé fordítják a donyecki régióban. Harkiv régióban ez a Kupianszk szektort és a Kupianszk-Lyman vonalat jelenti” – mondta éjszakai videóbeszédében.
  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) robbantott egy szibériai vasútvonalon, amelyet Oroszország katonai beszállításra használ – mondta egy ukrán forrás a Reutersnek. A neve elhallgatását kérő informátor azt mondta, hogy négy szerkezetet robbantottak fel az éjszaka folyamán, amikor egy tehervonat haladt át a Mongóliával határos burjátországi Szeveromujszkij alagúton. Orosz források elismerték, hogy egy vonat kigyulladt a környéken, de nem tettek említést robbanóanyagról.
  • Ukrajna keleti és déli részén hat ember vesztette életét az orosz támadásokban, további három pedig eltűnt – közölték csütörtökön helyi tisztségviselők. A Herszon régióban a hatóságok azt mondták, hogy az orosz lövöldözés három embert ölt meg Szadove faluban. Két ember meghalt, további három pedig, köztük egy gyerek, romok alatt rekedt Donyeck régió keleti részén, miután egyidejűleg orosz csapásokat mért három városra – közölte az ukrán katasztrófavédelem. A kelet-donyecki régióban lévő Toreck városa elleni esti támadásban egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült - közölte a helyi ügyészség.

Zelenszkij nem nyugodt. Fotó: Facebook
Zelenszkij nem nyugodt. Fotó: Facebook

  • John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint az Egyesült Államok együttműködik Ukrajnával, hogy felkészüljön Oroszország várható téli támadására, beleértve a felszerelést és az ellátást is, hogy megakadályozzák az emberek hő- és áramveszteségét. Azt mondta, az USA arra számít, hogy Oroszország ezen a télen megpróbálja megsemmisíteni Ukrajna kritikus energiainfrastruktúráját.
  • Ukrajna emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinets azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nem hajlandó megállapodni a hadifoglyok új cseréjéről, arra hivatkozva, hogy három hónapja egyetlen cserére sem került sor. 
  • Zelenszkij három európai vezetővel telefonált; Olaf Scholz német kancellárral, Rishi Sunak brit miniszterelnökkel és Nikolay Denkov bolgár miniszterelnökkel. „Sokat köszönhetek partnereinknek” – mondta az ukrán elnök. „Megállapodásainkat… mind végrehajtják. Új közös lépéseket is felvázoltunk.”
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ülésén kijelentette, hogy a nyugat a csoportosulás újraélesztésének minden esélyét megöli, aminek következtében az EBESZ az összeomlás szélén áll. Az Ukrajna és egyes szövetségesei által bojkottált találkozón Szkopjéban, Észak-Macedónia fővárosában beszélt Lavrov: „Jelenleg nincs különösebb ok az optimizmusra. Az EBESZ lényegében a NATO és az Európai Unió függelékévé válik.
  • Az Európai Uniónak figyelembe kell vennie Ukrajna katonai szükségleteit, mivel ez határozza meg az európai védelmi ipar jövőbeli stratégiáját – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján tartott beszédében.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG