2p

Húsvétvasárnap az orosz-ukrán háború 767. napja volt. Mi történt az elmúlt órákban?

 • Két halálos áldozata van a vasárnap Ukrajnát ért csapásnak. Lemberg városában az infrastruktúra ellen indított cirkálórakéta támadásban meghalt egy ember, valamint halálesetről számoltak be Harkiv régiójából is, itt egy 19 éves férfi hunyt el légitámadásban, a lövedék egy benzinkutat ért.

Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület
Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület
Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

 • A kritikus infrastruktúrát érintő támadás következtében Odessza régiójában több ezren maradtak áram nélkül, miután egy lezuhant orosz drón törmelékei tüzet okoztak egy energetikai létesítményben. Oroszország az elmúlt napokban fokozta az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásait, amelyek több régióban is jelentős károkat okoztak.
   
 • Vlagyimir Putyin aláírta a tavaszi rutinszerű sorozási kampányt elrendelő rendeletet, amelyben 150 ezer állampolgárt hív be a kötelező katonai szolgálatra - derült ki a Kreml honlapján közzétett dokumentumból. Oroszországban minden férfinak 18 éves korától egyéves katonai szolgálatot vagy ezzel egyenértékű képzést kell teljesítenie a felsőoktatásban. Szeptemberben az orosz elnök olyan rendeletet írt alá, amelyben 130 ezer embert hívott be az őszi hadjáratra, tavaly tavasszal pedig Oroszország 147 ezer ember besorozását tervezte.
   
 • Oroszország további megelőző és védekező intézkedések bevezetésére készül a Fekete-tengeren – közölte a brit védelmi minisztérium legújabb hírszerzési jelentésében. A dokumentum szerint négy uszályt észleltek a novorosszijszki tengeri kikötőben a fekete-tengeri flotta létesítményének bejáratánál. Ezek a kikötő védelmét hívatottak erősíteni.
   
 • Húsvét alkalmából üzent Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök kijelentette: „Védjük magunkat, kitartunk, a lelkünk nem adja fel”. Hozzátette, „nincs olyan éjszaka vagy nap, amikor az orosz terror ne próbálná megtörni az életünket". Zelenszkij végül kiemelte, biztos benne, hogy lehetséges a halál elhárítása, és az élet győzedelmeskedhet majd.
   
 • Márciusi sikereiről számolt be az ukrán védelmi minisztérium.  A közösségi oldalon közzétett tájékoztatás szerint ebben a hónapban a Fekete-tengeren március 5-én elsüllyesztett egy orosz járőrhajót, március 24-én pedig további négyet – három nagy partraszálló hajót és egy felderítő hajót – megrongált. Az ukrán állításokat nemzetközi források nem erősítették meg.

(The Guardian, Sky News)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belgium vizsgálja az orosz befolyásolási kísérleteket
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:49
Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.
Nemzetközi Zelenszkij nagy pótlékot fizet a katonáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:39
Hőerőművet támadtak az oroszok.
Nemzetközi Megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:23
Az északi átkelőn át.
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Nemzetközi Jön a brit szuper lézerfegyver
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:07
Hamarabb, mint sokan gondolták.
Nemzetközi Olyat mondott Orbán Viktorról az Európai Tanács elnöke, amit nem szokott
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 15:36
A téma a bevándorlás volt.
Nemzetközi Szijjártó Pétert balkáni politikusnővel kapták lencsevégre
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:07
A külügyi tárca vezetője Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel találkozott Budapesten. 
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Többszörös túlerőben az oroszok, kilőtték a Kijevet ellátó hőerőművet
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:09
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.
Nemzetközi Volodimir Zelenszkij Vilniusban nem lőszert kért
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 06:49
Ukrajna Európai Uniós- és NATO-tagsági tárgyalásainak megkezdését sürgette, miközben a légvédelem erősítését kérte a Három Tenger Kezdeményezés országainainak csúcstalálkozóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG