4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos a végrehajtási terv brüsszeli bemutatásakor elmondta: a tíz pontból álló szöveg segítséget nyújt a tagállamok számára azon jogi és operatív képességek bevezetéséhez, amelyek szükségesek ahhoz, hogy 2026 közepéig sikeresen alkalmazni tudják az új jogszabályokat.

Kiemelte, az Európai Unió történetében először lesz jogilag kötelező, a migrációhoz kapcsolódó tagállami szolidaritási mechanizmus.

A dokumentum szerint a mechanizmus rugalmas, ami azt jelenti, hogy azon tagállamnak, mely nem fogad menedékkérőket, minden megtagadott befogadott után 20 ezer eurót (mintegy 8 millió forint) kell fizetnie, vagy választhat más hozzájárulási lehetőségek közül. A terv kötelezővé tenné évente legkevesebb 30 ezer menedékkérő tagállamok közötti áthelyezését, megjegyezve, hogy a kvóta a migrációs nyomástól függően emelkedhet.

A menedékkérők nem választhatnak célországot, de az áthelyezés során figyelembe kell venni, ha valamelyik tagállamban már élnek családtagjaik - közölte a svéd biztos.

Menedékkérők Catania kikötőjében Olaszországban (2023-as felvétel)
Menedékkérők Catania kikötőjében Olaszországban (2023-as felvétel)
Fotó: EPA/ORIETTA SCARDINO

Tájékoztatása szerint a brüsszeli testület az első migrációs helyzetjelentését 2025 októberében teszi közzé, a tagállamoknak pedig az év decemberéig kell dönteniük az áthelyezettek első számairól vagy a szolidaritás egyéb formáiról.

A végrehajtás 2026 júliusában, a migrációs és menekültügyi paktum hatálybalépésével kezdődik.

Az Európai Bizottság mintegy 3,6 milliárd euró uniós forrást biztosít a tagállami struktúrák kiépítésére - derül ki dokumentumból.

A végrehajtási terv hangsúlyt helyez továbbá a menedékkérők integrációjára. Bevezeti a közös migrációs és menekültügyi információs rendszert (Eurodac), mely támogatni fogja a tagállamokat különösen az esetenkénti felelősség meghatározásában és a migránsok tagországok közötti továbbutazásának nyomon követésében, valamint a menedékkérők adatainak tárolásában és feldolgozásában. Segíti a tagállamokat a migráció kezelésében az EU külső határain, valamint a gyors, hatékony és egyszerűsített menekültügyi és visszaküldési eljárások érvényesítését.

Ezzel kapcsolatban Johansson hangsúlyozta: az EU migrációs politikája csak akkor lehet fenntartható, ha ténylegesen visszaküldik azokat, akiknek nincs joguk az unióban maradni.

A terv továbbá meghatározza a "megfelelő befogadási életszínvonal biztosításának" feltételeit a kérelmezők szükségleteikhez mérten. Idetartozik a nemzetközi védelmet kérelmezők esetében például a munkaerőpiachoz való korábbi hozzáférés - 9 hónap helyett 6 hónap -, a fizikai és mentális egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, valamint a családok, a gyermekek és a kiszolgáltatott helyzetben lévő kérelmezők fokozottabb védelme.

A terv kiemeli a migrációs helyzetek alakulásával szembeni ellenálló képesség növelésének elősegítését, valamint annak szükségességét, hogy csökkentsék a válsághelyzetek kockázatát.

A terv valamennyi eleme alapvetően függ egymástól, és párhuzamosan kell végrehajtani őket - tette hozzá az uniós belügyi biztos.

Az Európai Bizottság közölte: szorosan nyomon fogja követni a paktum végrehajtása terén elért eredményeket, és rendszeresen jelentést fog tenni arról az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Vétózott a magyar kormány, itt van az ok
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 14:22
Izrael ügyében vette elő a fegyvert a magyar kabinet.
Nemzetközi Erdogan örülhet: olyan hírt kapott, amire régóta várt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 13:45
Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings.
Nemzetközi Meghátrált az Adidas: óriási balhé lett egy sportcipőből
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:12
Az izraeli-palesztin konfliktus fényében inkább átgondolják a kampányt.
Nemzetközi Fogy a levegő Joe Biden körül: egyre többen követelik a fejét
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 09:03
Egyre többen léptetnék vissza.
Nemzetközi Zelenszkij meglepő telefonhívást indított, nem akárkivel beszélt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 08:16
Az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt telefonon Donald Trump republikánus elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.
Nemzetközi Oroszországban elítéltek egy vezető amerikai újságírót
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:55
Kémkedés vádjával.
Nemzetközi Sikerekről számolt be az ukrán nemzeti gárda
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:43
Zelenszkij diplomáciai nyomást vár a Nyugattól Putyinra.
Nemzetközi Nem sokat nyerne Orbán Viktor Donald Trump győzelmével? A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. július 19. 18:31
A republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merénylet még jobban összeforrasztotta táborát, Elon Musk Tesla-vezér is beállt mögé, miközben Joe Biden egyre elveszettebbnek tűnik – Donald Trump lassan behűtheti a pezsgőt. De mi állt valójában a merényletkísérlet hátterében? Lecserélhetik-e még a demokraták Bident? Mivel járna politikailag-gazdaságilag Trump győzelme? És mit nyerne vele valójában a magyar kormány, a vállveregetésen és a szép szavakon túl? Munkatársaink, Litván Dániel és Wéber Balázs ezúttal az amerikai nagykövetség előtt néztek bele a kristálygömbbe.
Nemzetközi A Nemzetközi Bíróság szerint Izrael telepes politikája sérti a nemzetközi jogot
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:40
A Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken kihirdetett véleménye szerint Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.
Nemzetközi Nem akarnak katonának menni a horvát fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:14
Petícióval tiltakoznak a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése ellen.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG