3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás csütörtökön este az új közmédia törvényt, amely egyebek mellett az intézmény vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint névváltoztatást is tartalmaz.

A szlovák parlament ellenzéke által bírált törvényt a hárompárti szlovák kormánykoalíció 78 képviselőjének szavazatával hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás. Az ellenzéki pártok képviselői nem vettek részt a voksoláson.

Pozsony merészet lépett
Pozsony merészet lépett
Fotó: Wikipedia

Az új jogszabályt, amelybe végül a kormány által áprilisban jóváhagyott változathoz képest számos módosítás is belekerült, a kulturális tárca terjesztette elő. A törvényt a szaktárca részint azzal indokolta, hogy ki kell vonni a politika hatása alól az intézményvezető megválasztásának folyamatát, részben pedig azzal, hogy a változtatások ugyan nem választják szét a korábban összevont köztelevíziót és a rádiót, de nagyobb lehetőséget adnak a független fejlődésükre.

A törvényt bíráló ellenzéki pártok ellenben azt állították, hogy a törvénnyel a kormány „megszünteti a közmédia szabadságát”.

A szlovák közmédia, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) jelenlegi formáját és megnevezését 2011-ben, Iveta Radicová kormánya idején hozták létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. Az RTVS élére később a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió egyik korábbi vezetőjét nevezték ki, s számos vitatott változtatásra is sor került, amelyek összefüggéseiben az intézményt nem egy bírálat érte, egyebek mellett híradása kiegyensúlyozottságát megkérdőjelezve.

A most elfogadott új közmédia törvény egyebek mellett megváltoztatja az intézmény nevét, amelyet a jövőben Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) hívnak majd, de megtartja annak egybevont formáját. A jogszabály által bevezetett érdemi változtatások egyike, hogy az eddigi kettő helyett legalább háromban szabja meg a köztévé által üzemeltetni szükséges csatornák számát, erősíti a regionális híradást, valamint szabott adásidőt rögzít a külföldön élő szlovákoknak szánt műsorokra.

Az ellenzék által egyik leginkább vitatott változtatás az intézmény vezetőjének megválasztási folyamatát érinti, konkrétan a közmédia vezérigazgatóját megválasztó kilenctagú közmédia tanács összeállítási módját. A közmédia tanács tagjait eddig a törvényhozás választotta ki. A jövőben a tanács tagjai közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédia törvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének megbízatása megszűnik, az új törvény július elsejével lép hatályba.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Oroszországban elítéltek egy vezető amerikai újságírót
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:55
Kémkedés vádjával.
Nemzetközi Sikerekről számolt be az ukrán nemzeti gárda
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:43
Zelenszkij diplomáciai nyomást vár a Nyugattól Putyinra.
Nemzetközi Nem sokat nyerne Orbán Viktor Donald Trump győzelmével? A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. július 19. 18:31
A republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merénylet még jobban összeforrasztotta táborát, Elon Musk Tesla-vezér is beállt mögé, miközben Joe Biden egyre elveszettebbnek tűnik – Donald Trump lassan behűtheti a pezsgőt. De mi állt valójában a merényletkísérlet hátterében? Lecserélhetik-e még a demokraták Bident? Mivel járna politikailag-gazdaságilag Trump győzelme? És mit nyerne vele valójában a magyar kormány, a vállveregetésen és a szép szavakon túl? Munkatársaink, Litván Dániel és Wéber Balázs ezúttal az amerikai nagykövetség előtt néztek bele a kristálygömbbe.
Nemzetközi A Nemzetközi Bíróság szerint Izrael telepes politikája sérti a nemzetközi jogot
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:40
A Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken kihirdetett véleménye szerint Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.
Nemzetközi Nem akarnak katonának menni a horvát fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 16:14
Petícióval tiltakoznak a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése ellen.
Nemzetközi London megint támogatja a palesztin menekülteket
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 13:47
A brit kormány pénteken bejelentette, hogy újraindítja a palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) finanszírozását.
Nemzetközi Ferenc pápa tűzszünetet kért az olimpia idejére
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 12:47
Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak - hangoztatta Ferenc pápa.
Nemzetközi Kiderült, hogy melyik EP-bizottságba ül be Magyar Péter, Dobrev Klára és Deutsch Tamás
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 11:31
Pénteken a plenáris ülésen kihirdették a 10. jogalkotási ciklusban a Parlament bizottságaiban és albizottságaiban helyet foglaló tagokat.
Nemzetközi Világszerte tömeges leállásokat okoz egy informatikai hiba
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:56
Mint a CNN hírében olvasható, nemcsak a légi utaztatókat, hanem a technológiai zavar érinti a különböző médiavállalatokat, a szupermarketeket és a londoni tőzsde honlapját is.
Nemzetközi Fontos adat érkezett Németországból
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 09:59
Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi, 2,2 százalékos éves szintű esést követően.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG