6p

Robert Kaliňák, aki most Robert Ficó miniszterelnököt helyettesíti, arra szólította fel a médiát, hogy állapodjanak meg a szlovákiai újságírói munka minőségének javítását célzó intézkedési javaslatokról.

Az utóbbi időben a szlovák média függetlenségéről, objektivitásáról és a hatalom beavatkozásáról, illetve beavatkozási kísérleteiről széles, tiltakozásokkal megtűzdelt politikai vita bontakozott ki, amely legutóbb a Markíza kereskedelmi televízió műsorvezetőjének akciójában csúcsosodott ki. Vasárnap a Na telo hírműsor gazdája, Michal Kovačič élő adásban a közvetítés befejezése után a nézőkhöz fordult és kijelentette, hogy a Markízánál a vezetőség cenzúrázni próbál, és a televízió „orbanizációjára” törekszik. Ezek voltak az utolsó szavai ebben a műsorban – hétfőn a televízió hivatalosan bejelentette, hogy a műsor megszűnik, és Kovačič visszaélt a szerepével. Ezután reakciók hulláma indult el. Míg az ellenzéki képviselők támogatják Kovačičot, a kormánykoalíció képviselői azt mondják, hogy ez az ő hosszú évek óta tartó elfogultságának a tetőpontja volt – írja a szlovák Mediaklikk.

Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszternek megvan a véleménye a médiáról
Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszternek megvan a véleménye a médiáról
Fotó: Facebook / Robert Kaliňák

Lopakodó orbanizáció

Vasárnap a politikai tévévita műsorvezetője váratlanul arról beszélt, hogy a TV Markíza cenzúrázza a műsorát és a híradóját. A nagy tapasztalatú újságíró szerint a Markízán hónapok óta folyik a harc a riportok formája körül, mivel „politikusok nyomása” és a médiacsoport vezetése nehezedik rá. „Hála annak, hogy szerkesztőségünk nem ijedt meg és kiállt magáért, híreink egészen más formát öltenek, mint amit a vezetőségünk szorgalmaz” – mondta Michal Kovačič a vasárnapi élő adásban, amiről az EurActiv is beszámolt.

„Jelenleg Szlovákia a tévécsatornák orbanizációja ellen harcol. A nemzeti műsorszolgáltató RTVS jövőjéről a nyilvánosság előtt vitatkoznak, a valóságban azonban mindenhol ugyanez a küzdelem zajlik. Csendesen és lopakodva történik” – folytatta.

„Lehet, hogy most most nem tűnik nyilvánvalónak, de ha nem állítjuk meg ezt, annak pusztító következményei lesznek a szlovák demokráciára” – zárta a műsorvezető.

A kormány politikusai, akik nem hajlandók kommunikálni több szlovákiai médiával, úgy döntöttek áprilisban, hogy bojkottálják Kovačič műsorát. Bár a vitákat továbbra is széles körben figyelték, a Markíza vezetősége bejelentette, hogy a műsor idén a nyári szünet előtt korábban ér véget. A „Na telo” egyébként általában július elején zár be, és szeptemberben folytatódik. A Markíza amúgy idén azt tervezte, hogy az utolsó részt június közepén sugározza, és bejelentette, hogy „megfelelőbb formátumot fog keresni a műsorhoz”.

A védelmi miniszter elfogultságot lát

Robert Kaliňák védelmi miniszter kedden tett közzé egy videót, amelyben azt állítja, hogy az újságírók elfogultak velük szemben.

„25 év alatt több száz konfrontatív interjút adtunk politikai ellenfelekkel vitázva, de elutasítjuk a politikai aktivisták elfogultságát, akik újságírónak próbálják kiadni magukat. Megértem a Markíza, a TA3 és a Joj magántelevíziókat, hogy a vitáik kiegyensúlyozottságának hiányát többé nem tudták figyelmen kívül hagyni” – mondta a miniszter.

„Csak azt kérjük, ami a demokrácia alapvető követelménye – objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a Szlovák Köztársaság minden lakosa számára, megkülönböztetés nélkül. Kormányként nem tudjuk elfogadni, hogy egy, az egyensúly szabályait betartani képtelen újságíró egy kalózakción keresztül orvosolja a munkáltatójával fennálló nézeteltéréseit, amelyben személyes problémáját próbálta társadalmivá alakítani. Amiért természetesen a Szlovák Köztársaság kormánya okolható. És ezek a politikai aktivisták pontosan így dolgoztak a médiában az elmúlt néhány évben" – állította Kaliňák.

Arra is felszólította a médiát, hogy üljenek le együtt, és állapodjanak meg a szlovákiai újságírói munka minőségének javítását célzó intézkedési javaslatokról – emeli ki a Mediaklikk.

A Markíza tagadja a vádakat

A Markíza hétfői hivatalos közleménye szerint Kovačič a médiaszolgáltatásokról szóló törvényt és az újságírói etikai kódexet megsértve „visszaélt a műsoridővel, hogy személyes véleményét fejtse ki”. „Ezen tények miatt a „Na telo” adásának azonnali felfüggesztését kezdeményeztük” – tették hozzá. A Markíza a cenzúrával kapcsolatos vádakat is visszautasította.

„A TV Markíza mindig objektív és független híreket közöl. Ironikus módon több héten keresztül támogattuk a Na telo című műsort azzal, hogy a bojkott és a dramaturgiai követelmények ellenére a vitákat - soha nem látott mértékben - üres székekkel sugároztuk” – mondta Lukáš Kočišek, a Markíza PR-menedzsere.

A Markíza csaknem 100 kollégája állt ki Kovačič mellett, és azt követelték, hogy a tévéállomás tartsa meg a műsort az ő vezetése mellett.

„Elfogadhatatlan, hogy az ország legsikeresebb politikai tévévitája műsorvezetőjének a politikusok nyomása mellett saját vezetősége nyomásával is szembesülnie kelljen” – írják, hozzátéve, hogy a műsor megszüntetése ellentétes a televízió érdekeivel.

Az alkalmazottak három napot adtak a vezetőségnek, hogy elkötelezzék magukat a „Na telo” Kovačič vezetése melletti folytatása mellett, különben „a kollektív ellenállás lépéseihez folyamodnak”.

Állítólag nem az a szándék, hogy „elzavarják az újságírókat”

Az elmúlt hónapokban a szlovák politikai tévéviták más prominens műsorvezetői is lemondtak posztjukról. Többek között Richard Dírer, a TA3-on sugárzott „V politike” politikai vita műsorvezetője és kollégái is így döntöttek. Dírer májusban hagyta ott az állását – írja az Új Szó. A Joj TV-n sugárzott „Na hrane” műsorvezetőjét, Jana Krescanko Dibákovát azonban menesztették posztjáról, miután több mint 20 éve volt a televízióban. Míg a többi műsorvezető nem részletezte döntését, Dibákova elbocsátása indokaként a politikusok vitában való részvételi hajlandóságának csökkenését, illetve a televízió azon döntését említette, hogy kisebb jelentőséget tulajdonít a politikai híreknek.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet követően a kormányzó SNS párt vezetője, Andrej Danko megemlítette, hogy pártja „nagyon kemény törvénnyel fog előállni az emberek médiával szembeni védelmének jogáról”. Danko azt állítja, hogy nem az a szándékuk, hogy „elzavarják az újságírókat”, hanem az, hogy olyan mechanizmust találjanak, amellyel „felléphetnek a médiában megjelenő hazugságok ellen”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
Nemzetközi Tovább szigorították az emberkereskedelmi irányelveket
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 14:13
Életbe lépett vasárnap az emberkereskedelem megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről, valamint az áldozatok védelméről szóló európai uniós irányelv szigorításokat tartalmazó módosítása - tudatta az Európai Bizottság közleményben.
Nemzetközi A Kreml érdekeseket mondott Trump merénylete kapcsán
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 13:46
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
Nemzetközi Donald Trump hosszú listára került fel az ellene elkövetett merénylettel
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 12:13
Gyakran törnek az USA első emberének életére olyan személyek vagy erők, akik igyekeznek megváltoztatni az utóbbi 100 évben kialakult világképet. Ebből a szempontból ők előzik meg Donald Trumpot. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG