3p

Az orosz-ukrán háború 767. napja húsvétvasárnapra esik. Napindító hírösszefoglalónk. 

 • Oroszország 16 rakétát és 11 drónt lőtt ki Ukrajnára egy éjszakai légitámadás során - közölte vasárnap reggel az ukrán légierő. A légierő közleménye szerint kilenc drónt, és kilenc rakéták lőttek le. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy pontosan mit céloztak meg az oroszok.
   
 • A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése szerint továbbra is jelentős Oroszország számfölénye a konfliktusban, a lőszerek és felszerelések számát tekintve jócskán Ukrajna előtt járnak. A britek szerint Moszkva valószínűleg havonta körülbelül 30 ezer új katonát toboroz, így képes a veszteségeket tolerálni, és az ukrán erők kifárasztására irányuló támadások folytatására. A hírszerzés emellett arról számolt be, hogy az orosz erők fenntartják fokozatos előre nyomulásukat Avgyijivkától nyugatra, megszerezve újabb két falu feletti ellenőrzést.

Orosz katona tűz ki zászlót egy avgyijivkai épületre - a várost kénytelenek voltak feladni az ukránok
Orosz katona tűz ki zászlót egy avgyijivkai épületre - a várost kénytelenek voltak feladni az ukránok
Fotó: Telegram

 • Egyre több amerikai szeretne béketárgyalást az ukrajnai háborúval kapcsolatban - derült ki a Quincy Institute/Harris Poll közvélemény-kutató felméréséből. A februárban készített felmérés most ismertetett eredménye szerint az amerikaiak több mint kétharmada (69 százalék) támogatná, ha az Egyesült Államok arra ösztönözné Ukrajnát, hogy kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Oroszországgal és az amerikai féllel. Az amerikaiak mintegy harmada (34 százalék) szerint az Egyesült Államoknak, miközben a diplomáciai megoldás felé tereli a feleket, folytatnia kell Ukrajna támogatását.
   
 • A legnagyobb magánkézben lévő ukrán áramszolgáltató szerint a termelőkapacitás 80 százaléka elveszett az orosz támadások után. A cég ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy hat erőművükből öt súlyosan megsérült, így a javítások akár 18 hónapot igénybe vehetnek majd.
   
 • Az orosz ortodox egyház „szent háborúnak” nevezte az Ukrajna elleni háborút, ezzel is alátámasztva Oroszország azon törekvését, hogy még inkább nacionalista ideológiát alakítsanak ki a konfliktus körül. Az egyházi nyilatkozatot az Orosz Népek Világtanácsa fogadta el, ennek vezetője Kirill moszkvai pátriárka, Vlagyimir Putyin elnök jó cimborája.
   
 • Elon Musk szerint Oroszország „minden bizonnyal több területet fog szerezni, mint amennyivel ma rendelkezik”. A milliárdos szokás szerint egy alternatív valóságból nyilatkozott, ugyanis kijelentette, hogy Ukrajna hibát követett el azzal, hogy megtámadott egy nagyobb hadsereget – ezzel lényegében ignorálva azt, hogy a háború agresszora Oroszország. Musk kifejezte azon véleményét is, hogy kérdéses, hogy Ukrajna elveszíti-e a Fekete-tengerhez való teljes hozzáférést.
   
 • Franciaország védelmi minisztere szerint Párizs "több száz" páncélozott személyszállító járművet és légvédelmi rakétákat szállít le Ukrajnának. Sebastien Lecornu 2024 második felére, és 2025 végére ígérte a szállítást, amely teljesítéséhez Franciaország arra ösztönzi a védelmi vállalatokat, hogy növeljék a gyártóteljesítményt is.

(The Guardian, Sky News, Al Jazeera)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belgium vizsgálja az orosz befolyásolási kísérleteket
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:49
Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.
Nemzetközi Zelenszkij nagy pótlékot fizet a katonáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:39
Hőerőművet támadtak az oroszok.
Nemzetközi Megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:23
Az északi átkelőn át.
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Nemzetközi Jön a brit szuper lézerfegyver
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:07
Hamarabb, mint sokan gondolták.
Nemzetközi Olyat mondott Orbán Viktorról az Európai Tanács elnöke, amit nem szokott
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 15:36
A téma a bevándorlás volt.
Nemzetközi Szijjártó Pétert balkáni politikusnővel kapták lencsevégre
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:07
A külügyi tárca vezetője Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel találkozott Budapesten. 
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Többszörös túlerőben az oroszok, kilőtték a Kijevet ellátó hőerőművet
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:09
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.
Nemzetközi Volodimir Zelenszkij Vilniusban nem lőszert kért
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 06:49
Ukrajna Európai Uniós- és NATO-tagsági tárgyalásainak megkezdését sürgette, miközben a légvédelem erősítését kérte a Három Tenger Kezdeményezés országainainak csúcstalálkozóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG