2p

Szerda reggel az orosz-ukrán háború 770. napja virradt ránk. Napindító hírcsokrunk. 

  • Komoly támadásra készülhet Ukrajna. Azután, hogy az elmúlt hetekben több orosz olajfinomítót is dróntalálat ért, az ukrán katonai hírszerzés, a HUR tisztviselői sajtóhírek szerint arról beszélnek, hogy le kell rombolni a megszállt Krímet Oroszországgal összekötő közel 20 kilométeres kercsi hidat. A fontos összeköttetést nem először támadná Ukrajna, a korábbi két alkalommal azonban nem sikerült megsemmisíteni.

Egy korábbi kísérlet során az úttest már beszakadt
Egy korábbi kísérlet során az úttest már beszakadt
Fotó: MTI/AP/Orosz Nyomozóbizottság

  • Fontos napra ébredt Ukrajna, hiszen a NATO külügyminiszterei szerdán találkoznak, hogy megvitassák, hogyan lehetne hosszú távú alapokra helyezni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. A megvitatandó témák közt szerepel egy 100 milliárd eurós, ötéves alapra vonatkozó javaslat, és egy olyan terv is, amellyel azt biztosítanák, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás „Trump-biztos” legyen, azaz az újraválasztást esetlegesen elnyerő republikánus elnök ne tudja ellehetetleníteni azt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár javaslatai közvetlenebb szerepet biztosítanának a nyugati szövetségnek az Ukrajnának szánt fegyverek, lőszerek és felszerelések szállításának koordinálásában.
     
  • Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely 27-ről 25 évre csökkenti a harci szolgálatra való mozgósítási korhatárt, ezzel is növelve az ukrán hadsereg utánpótlási lehetőségeit. Zelenszkij lépésével jócskán megnőtt azon civilek száma, akiket a hadsereg szükség esetén mozgósíthat a hadiállapot alatt.
     
  • Szintén változásra számíthatnak azok az ukrán férfiak is, akik korábban egészségügyi okból felmentést kaptak, az új törvény azt is elrendelte, hogy ezeket vizsgálják ismételten felül – nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy megtalálják az indokolatlanul felmentetteket.

(The Guardian, Sky News)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belgium vizsgálja az orosz befolyásolási kísérleteket
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:49
Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.
Nemzetközi Zelenszkij nagy pótlékot fizet a katonáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:39
Hőerőművet támadtak az oroszok.
Nemzetközi Megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:23
Az északi átkelőn át.
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Nemzetközi Jön a brit szuper lézerfegyver
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:07
Hamarabb, mint sokan gondolták.
Nemzetközi Olyat mondott Orbán Viktorról az Európai Tanács elnöke, amit nem szokott
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 15:36
A téma a bevándorlás volt.
Nemzetközi Szijjártó Pétert balkáni politikusnővel kapták lencsevégre
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:07
A külügyi tárca vezetője Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel találkozott Budapesten. 
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Többszörös túlerőben az oroszok, kilőtték a Kijevet ellátó hőerőművet
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:09
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.
Nemzetközi Volodimir Zelenszkij Vilniusban nem lőszert kért
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 06:49
Ukrajna Európai Uniós- és NATO-tagsági tárgyalásainak megkezdését sürgette, miközben a légvédelem erősítését kérte a Három Tenger Kezdeményezés országainainak csúcstalálkozóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG