3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 

  • A világ vezetői szombaton egy svájci hegyi üdülőhelyen gyűltek össze a Luzerni-tó felett , hogy megpróbálják támogatni Ukrajna békejavaslatait a kétnapos nemzetközi csúcstalálkozó első napján. Több mint 90 ország vesz részt az eseményen, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a világ „történelmet csinál”. A jelentős előrelépésre vonatkozó várakozások azonban alacsonyak, mivel a kulcsfontosságú szereplők, különösen Kína hiányzik. Oroszországot nem hívták meg. Vasárnap három témát tárgyalnak részletesen a munkacsoportok: a nukleáris biztonságról, a hajózás szabadságáról és az élelmiszerbiztonságról, valamint a humanitárius szempontokról. Ezek a fekete-tengeri hajózást, a hadifoglyokat, a polgári foglyokat és a deportált gyermekeket vizsgálják majd.
  • Nem sokkal a csúcsra indulás előtt Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a G7-ek vezetői nem vitatták meg Vlagyimir Putyin ukrajnai békejavaslatait, mivel mindenki tudta, hogy nem gondolja komolyan. A kancellár szerint az orosz elnök javaslatai – hogy Ukrajna adjon fel négy, Oroszország által követelt tartományt, hagyjon fel a harcokkal és vesse el a NATO-tagságra irányuló ambícióit – csak a konferencia elterelésére irányul. A Kreml szombaton azt közölte, hogy a nyugat nem konstruktívan reagált Putyinnak az új biztonsági architektúrára és az Ukrajnával való béketárgyalásra vonatkozó javaslataira.

A 24. gépesített dandár képén romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvő Toreckben 2024. június 15-én
A 24. gépesített dandár képén romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvő Toreckben 2024. június 15-én
Fotó: MTI/EPA/Toreck

  • Az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris, aki Joe Biden amerikai elnök helyett vesz részt a csúcson, több mint 1,5 milliárd dollár segélyt jelentette be Ukrajnának. Az 1,5 milliárd dollár 500 millió dollárt tartalmaz az energiatámogatás új finanszírozására, valamint a korábban bejelentett források 324 millió dollár átirányítását az energiainfrastruktúra sürgősségi javítására és egyéb ukrajnai szükségletekre. Bejelentette továbbá, hogy több mint 379 millió dollár humanitárius segítséget nyújt a külügyminisztériumtól és az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségétől a menekültek és a háború által érintett más emberek megsegítésére.
  • Svéd vadászrepülőgépek elfogtak egy orosz katonai repülőgépet, miután az rövid időre megsértette Svédország légterét pénteken a balti Gotland szigetétől keletre - közölték a skandináv ország fegyveres erői. Svédország külügyminisztere, Tobias Billstrom „elfogadhatatlannak” nevezte a légtérsértést, és közölte, hogy az eset miatt a stockholmi orosz nagykövetség illetékeseit beidézik minisztériumához.
  • Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Visszatér a Pan Am - de nem egészen úgy
Szakonyi Péter | 2024. július 20. 14:52
Egy év múlva ismét a levegőbe emelkedik a Pan Am légitársaság gépe. A több mint három évtizeddel ezelőtt  csődbement társaság egy igazán különleges, luxusutazással tér vissza a piacra - kérdés, hogy meddig.
Nemzetközi Vétózott a magyar kormány, itt van az ok
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 14:22
Izrael ügyében vette elő a fegyvert a magyar kabinet.
Nemzetközi Erdogan örülhet: olyan hírt kapott, amire régóta várt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 13:45
Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings.
Nemzetközi Meghátrált az Adidas: óriási balhé lett egy sportcipőből
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:12
Az izraeli-palesztin konfliktus fényében inkább átgondolják a kampányt.
Nemzetközi Fogy a levegő Joe Biden körül: egyre többen követelik a fejét
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 09:03
Egyre többen léptetnék vissza.
Nemzetközi Zelenszkij meglepő telefonhívást indított, nem akárkivel beszélt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 08:16
Az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt telefonon Donald Trump republikánus elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.
Nemzetközi Oroszországban elítéltek egy vezető amerikai újságírót
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:55
Kémkedés vádjával.
Nemzetközi Sikerekről számolt be az ukrán nemzeti gárda
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:43
Zelenszkij diplomáciai nyomást vár a Nyugattól Putyinra.
Nemzetközi Nem sokat nyerne Orbán Viktor Donald Trump győzelmével? A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. július 19. 18:31
A republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merénylet még jobban összeforrasztotta táborát, Elon Musk Tesla-vezér is beállt mögé, miközben Joe Biden egyre elveszettebbnek tűnik – Donald Trump lassan behűtheti a pezsgőt. De mi állt valójában a merényletkísérlet hátterében? Lecserélhetik-e még a demokraták Bident? Mivel járna politikailag-gazdaságilag Trump győzelme? És mit nyerne vele valójában a magyar kormány, a vállveregetésen és a szép szavakon túl? Munkatársaink, Litván Dániel és Wéber Balázs ezúttal az amerikai nagykövetség előtt néztek bele a kristálygömbbe.
Nemzetközi A Nemzetközi Bíróság szerint Izrael telepes politikája sérti a nemzetközi jogot
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:40
A Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken kihirdetett véleménye szerint Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG