<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Kúria az eddig elé került devizahiteles felülvizsgálati kérelmekből 22 alkalommal helybenhagyta a jogerős bírósági ítéleteket. Januártól a forinthiteles -perek indulnak. A Kúria sajtótájékoztatóján elhangzott: a parkolócégek gyakorlatát több ponton is jogszabály-ellenesnek tartja a Kúria.

A Polgári Kollégium ezekben a napokban bírálja el a Kúriára érkezett banki felülvizsgálati kérelmeket - mondta el Darák Péter, a Kúria elnöke a társaság 2014-es évét értékelő sajtóbeszélgetésen.

Ezzel kapcsolatban Wellmann György, a Polgári Kollégium (PK) vezetője elmondta, a Kollégium elé érkező felülvizsgálati kérelmek zömét fél éven belül tudják elbírálni. A PK idén a korábbi elvi nyilatkozataiból 38-at - döntően az új Polgári Törvénykönyv passzusai nyomán - meghaladottnak nyilvánított a felülvizsgálat során.

Kevesen tudják: elmeszelték a parkolótársaságok gyakorlatát!

A munkaviszony jogellenes megszüntetése, illetve a megváltozott munkaképességűek alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket is vizsgálja a Kúria joggyakorlat-elemző szakmai csoportja, ezekben a kérdésekben a közeljövőben várható összegző jelentés. Megoldásra vár, hogy a közelmúltban elfogadott büntető törvénykönyv után új büntető eljárási törvény (perrendtartás) is készüljön. Ennek előkészítése megkezdődött - hangzott el a tájékoztatón. A tájékoztatón emlékeztettek arra, hogy a parkolási társaságokkal kapcsolatban a Kúria önkormányzati tanácsa a korábbi érdekérvényesítési lehetőségek szűkítését - pl. időben korlátozták annak igazolását, hogy volt-e jegye az autósnak, illetve mennyi türelmi időt adtak a parkolócégek a jegy megváltására/érvényesítésére, illetve, hogy a méltányosság alkalmazását ahhoz kötötték, hogy fennáll-e eljárás az ügyféllel szemben - törvényellenesnek mondta ki. Az önkormányzati joggyakorlat-elemző csoport a helyi adóztatással és a kisajátításokkal kapcsolatban is érdemi javaslatokat fogalmazott meg.

Ami a devizahiteles ügyeket illeti, a PK vezetője arról beszélt, hogy a Kúria jogegységi döntése nyomán elkészült törvény értelmében 2014. december 31-ig kerültek felfüggesztésre a korábban megindított perek, illetve a törvény a bankok által indított perek teljeskörű lezárultáig, illetve az elszámolások teljeskörű lezárultáig függeszti fel a korábbi perek újraindítását. Ezek vélhetően 2016-ban indulhatnak újra,

A felülvizsgálati szakaszra a PK komolyan felkészült, új, automatikus ügyleosztási rend került meghatározásra. Eddig 29 ügy érkezett a Kúriára, de még várhatóak kérelmek, hiszen még első és másodfokú ítéletek születnek a kérdésben. A 29 beérkezett ügyből 22 alkalommal a Kúria fenntartotta a jogerős ítéletet tartalmát. Wellmann György szerint mind a bíróságok, mind a felülvizsgálati kérelmek beterjesztői színvonalas szakmai érveket soroltak fel.

A PK a beadványok egyik részét "automatikusan" elutasítja, ezek a felülvizsgálati kérelmek a törvény alkalmazásának alaptörvény-ellenéssége kapcsán tartották fontosnak a felülvizsgálatot, ám az azóta megszületett AB-döntés nyomán ezek a beadványok lényegében idejétmúltak.

A beadványok másik része a törvény EU-normákkal való ellentétességét vélelmezték, ezért kérték a Kúriát, hogy e tekintetben forduljon európai jogszervekhez. Az eddig eljáró felülvizsgálati tanácsok erre nem láttak okot.

A beadványok harmadik részét azok a vélekedések tartalmazták, amelyek szerint a Kúria jogegységi döntésében és később a törvényben is szereplő 7 feltételnek az adott bank kamatemelése megfelelt. Eddig ez a vélelem sem győzte meg a Kúria bíróit.

Wellmann György szerint az azóta született 3 új törvény - az elszámolási, a forintosítási és a fair bankrendszerrel kapcsolatos törvény - esetében szintén foglalkozott a PK a szabályokkal - egyrészt véleményezték, másrészt iránymutató tájékoztatást adtak a bíráknak a törvények tartalmáról.

A banki perek újabb körét jövő januártól a forinthitelek és a tényleges deviza hitelekkel kapcsolatos perek indulása jelenti majd. Emellett az elszámolási törvény is új feladatokat ad majd vélhetően a bíróságoknak, hiszen az adós az elszámolással kapcsolatos aggályait végső soron a bíróság előtt próbálhatja érvényre juttatni.

A törvény rendelkezéseinek értelmezéséről a PK 2 alkalommal tartott egyeztetést A joggyakorlat-elemző csoportok az egyik a nem javítható érvénytelen szerződések jogkövetkezményeivel kapcsolatos kérdéseket tárgyalja. A másik joggyakorlat-elemző csoport az érvénytelenség és egyéb jogcímeken párhuzamosan indított perek esetében követendő gyakorlatot igyekszik majd meghatározni. Ezen csoportok munkájukat január végéig fejezhetik be - nyilatkozta Wellmann György. Miután az eddig indított perek döntő része megállapítási per volt, ezek kiegészítése szükséges: a fogyasztónak azt is meg kell határoznia, hogy milyen elmarasztalást és milyen összegű kártérítést kér.

Wellmann György emlékeztetett: immár a törvény határoz meg átváltási árfolyamot

Az, hogy a törvény módosítja a szerződések tartalmát, az Wellmann György szerint - egyelőre magánvéleményként - azt jelenti, hogy az új feltételek tisztességtelensége fogalmilag kizárt. Ha szükséges, erről a kérdésről is jogegységi határozat születhet - mondta a PK vezetője.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hazai privátbanki piac legizgalmasabb és legkomplexebb új szolgáltatásával debütálhat az MBH
Natív tartalom | 2022. december 7. 11:39
Formálódik Magyarország második legnagyobb bankja. A Budapest Bank (BB) már március végén beolvadt az MKB Bankba, jövő május 1-jén pedig a Takarékbank is csatlakozik, s így, együtt MBH néven folytatják a tevékenységüket. Vajon hogyan befolyásolja mindez a private banking területet, amellyel mindhárom pénzintézet rendelkezett, illetve rendelkezik? Erről is kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját.
Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG