Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A negyedik negyedévben közel 900 millió forintos, 2011 egészének tekintetében 1 milliárd forintos adózás utáni eredményről számolt be a K&H-csoport. A végtörlesztést megszenvedték: az éves eredmény 96 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Üdvözlik a jegybank likviditásnövelő intézkedéseit, azt viszont egyelőre nem tudják, készülnek-e jelzáloglevél-kibocsátásra.

A negyedik negyedév már jól sikerült

1 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a K&H Bankcsoport 2011-ben - mondta el a csoport csütörtöki sajtótájékoztatóján Hendrik Scheerlinck vezérigazgató. Az eredmény 96 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - ez a deviza jelzáloghitelek fix árfolyamon történő végtörlesztése miatti veszteségek eredménye. A harmadik negyedév 12,3 milliárdos vesztesége után mindazonáltal a negyedik negyedévben már 873 millió forintos adózás utáni nyereséget ért el a csoport.

A többek között a bankadót és a végtörlesztés hatásait figyelmen kívül hagyó tisztított adatok 32,5 milliárdos adózott nyereséget jeleznek 2011-re, ami 16 százalékos növekedést jelent. A kedvezőtlen működési körülmények ellenére a működési bevételek 2 százalékkal növekedtek, miközben a költségeket 5 százalékkal lefaragták.

 

2010. dec. 31.

2011. dec. 31.

változás (év/év)

adózás utáni eredmény

27,2

1,0

-96,2%

tisztított adózás utáni eredmény (deviza jelzáloghitelek végtörlesztése, bankadó, aszimmetrikus ALM eredmény és korábbi évek peres ügyeihez kapcsolódó céltartalékok nélkül)

28,0

32,5

+16,0%

működési eredmény céltartalék és bankadó előtt

79,5

86,5

+8,7%

ügyfél hitelek

1836

1708

-7,0%

ügyfél betétek

1591

1724

+8,4%

befektetési alapok állománya

629

606

-3,7%

A hitelportfolió minősége:

 

 

 

- nem teljesítő hitelek

8,6%

10,3%

 

- hitelköltségek

2,0%

1,7%

 

- tőke és likviditás

 

 

 

- tőkemegfelelési mutató  (bank)

8,4%

11,4%

 

- hitel/betét arány

93,7%

82,0%

 

szolvencia mutató (biztosító)

143%

156%

 

Hatékonyság (bankadóval):

 

 

 

- költség/bevétel arány

47,4%

44,0%

 

- tőkearányos megtérülés

12,8%

0,5%

 

48,9 milliárdos végtörlesztési veszteség

A jogosult adósok mintegy 30 százaléka (a teljes adósállomány 28 százaléka, mintegy 28 ezer ügyfél) végtörlesztett, a bank ennek kapcsán 48,9 milliárd forintos veszteséget számolt el az év végéig. Jellemzően a jó adósok vettek részt a programban, így a teljes állományon belül a nem teljesítő hitelek aránya 9,7 százalékról 10,3 százalékra nőtt.

Az ügyfeleknek nyújtott hitel év közben csökkent, a betétállomány minden szegmensben folyamatosan emelkedett, decemberben kiugró mértékben. A hitel/betét-arány december végén 82 százalékos volt, ami Gombás Attila, a csoport pénzügyi vezetője szerint a magyar piacon a jelentősebb bankok között a legjobb.

A tőkemegfelelési mutató tőkeemelés nélkül is 11,36 százalékra emelkedett. A tőkearányos megtérülés azonban - szintén a végtörlesztés hatására - romlott (a 2010-es 12,8 százalékról 0,5 százalékra).

Szenvedő kkv-k és SZÉP-Kártya

A kkv bizalmi indexben az elmúlt 4-5 hónapban sajnos jelentős csökkenést mértek, a nehéz gazdasági környezet a kkv-k beruházási, fejlesztési hajlandóságára komoly hatással vannak. Az ügyfelek száma 9 százalékkal nőtt, a betétállomány közel 10 százalékkal emelkedett. A hitelállomány kismértékben bővült, és továbbra is viszonylag jó minőségűnek tekinthető.

A K&H 2011-ben kezdte meg a SZÉP-kártyák kibocsátását. Már több mint 250 munkáltatóval és mintegy 1500 elfogadóhellyel már aláírták a szerződést, további több ezer szerződés vár véglegesítésre.

1,9 milliárdos nyereség a biztosítónál

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója 1,9 milliárd forintos adózás utáni eredményről számolt be. A nem-élet szegmensben tovább folytatdott a piac feletti növekedés, a kgfb-piacon a K&H őrzi második helyét. Az életbiztosítási üzletágban a Hozamkettős a valaha volt legsikeresebb K&H-s terméknek bizonyult az egyszeri díjas unit linked-biztosítások között: 7 milliárd forint gyűlt össze.

Üdvözlik az MNB terveit

Az MNB szerdán bejelentett program-tervezetével és a hitelezési hajlandóságra gyakorolt esetleges pozitív hatásával kapcsolatban Scheerlinck elmondta: több szereplő is átgondolja, hogyan tudna részt venni az élénkítésben. A K&H számára a likviditás nem jelent problémát a 82 százalékos hitel/betét arány mellett. Szektorszinten - a végleges adatok ismerete nélkül - azonban 130 százalék körül lesz ez az arány, így Scheerlinck üdvözli a hosszabb távú likviditás biztosítása érdekében végrehajtott lépést. Hogy ez mennyiben befolyásolja a hitelezés alakulását, az nagyban múlik a kereslet alakulásán mind a vállalkozások mind pedig a lakosság részéről.

A 4. negyedéves magyar GDP-növekedés meglepően jó volt, ahogy a német bizalmi index is optimizmusra adhat okot. Ez remélhetőleg a Magyarország felé érkező megrendelésállomány is növekedni fog, így az előzetesen vártnál kisebb lehet a gazdasági környezet romlásának Magyarországra gyakorolt hatása.

Hogy az MNB tervezett jelzáloglevél-vásárlási programja a K&H-t is jelzáloglevél-kibocsátásra sarkallja-e, az egyelőre még kérdéses: először megvárják a szükséges törvényi szabályozás létrejöttét, és aztán vizsgálják meg a lehetőséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
hírlevél
depositphotos