Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A negyedik negyedévben közel 900 millió forintos, 2011 egészének tekintetében 1 milliárd forintos adózás utáni eredményről számolt be a K&H-csoport. A végtörlesztést megszenvedték: az éves eredmény 96 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Üdvözlik a jegybank likviditásnövelő intézkedéseit, azt viszont egyelőre nem tudják, készülnek-e jelzáloglevél-kibocsátásra.

A negyedik negyedév már jól sikerült

1 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a K&H Bankcsoport 2011-ben - mondta el a csoport csütörtöki sajtótájékoztatóján Hendrik Scheerlinck vezérigazgató. Az eredmény 96 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - ez a deviza jelzáloghitelek fix árfolyamon történő végtörlesztése miatti veszteségek eredménye. A harmadik negyedév 12,3 milliárdos vesztesége után mindazonáltal a negyedik negyedévben már 873 millió forintos adózás utáni nyereséget ért el a csoport.

A többek között a bankadót és a végtörlesztés hatásait figyelmen kívül hagyó tisztított adatok 32,5 milliárdos adózott nyereséget jeleznek 2011-re, ami 16 százalékos növekedést jelent. A kedvezőtlen működési körülmények ellenére a működési bevételek 2 százalékkal növekedtek, miközben a költségeket 5 százalékkal lefaragták.

 

2010. dec. 31.

2011. dec. 31.

változás (év/év)

adózás utáni eredmény

27,2

1,0

-96,2%

tisztított adózás utáni eredmény (deviza jelzáloghitelek végtörlesztése, bankadó, aszimmetrikus ALM eredmény és korábbi évek peres ügyeihez kapcsolódó céltartalékok nélkül)

28,0

32,5

+16,0%

működési eredmény céltartalék és bankadó előtt

79,5

86,5

+8,7%

ügyfél hitelek

1836

1708

-7,0%

ügyfél betétek

1591

1724

+8,4%

befektetési alapok állománya

629

606

-3,7%

A hitelportfolió minősége:

 

 

 

- nem teljesítő hitelek

8,6%

10,3%

 

- hitelköltségek

2,0%

1,7%

 

- tőke és likviditás

 

 

 

- tőkemegfelelési mutató  (bank)

8,4%

11,4%

 

- hitel/betét arány

93,7%

82,0%

 

szolvencia mutató (biztosító)

143%

156%

 

Hatékonyság (bankadóval):

 

 

 

- költség/bevétel arány

47,4%

44,0%

 

- tőkearányos megtérülés

12,8%

0,5%

 

48,9 milliárdos végtörlesztési veszteség

A jogosult adósok mintegy 30 százaléka (a teljes adósállomány 28 százaléka, mintegy 28 ezer ügyfél) végtörlesztett, a bank ennek kapcsán 48,9 milliárd forintos veszteséget számolt el az év végéig. Jellemzően a jó adósok vettek részt a programban, így a teljes állományon belül a nem teljesítő hitelek aránya 9,7 százalékról 10,3 százalékra nőtt.

Az ügyfeleknek nyújtott hitel év közben csökkent, a betétállomány minden szegmensben folyamatosan emelkedett, decemberben kiugró mértékben. A hitel/betét-arány december végén 82 százalékos volt, ami Gombás Attila, a csoport pénzügyi vezetője szerint a magyar piacon a jelentősebb bankok között a legjobb.

A tőkemegfelelési mutató tőkeemelés nélkül is 11,36 százalékra emelkedett. A tőkearányos megtérülés azonban - szintén a végtörlesztés hatására - romlott (a 2010-es 12,8 százalékról 0,5 százalékra).

Szenvedő kkv-k és SZÉP-Kártya

A kkv bizalmi indexben az elmúlt 4-5 hónapban sajnos jelentős csökkenést mértek, a nehéz gazdasági környezet a kkv-k beruházási, fejlesztési hajlandóságára komoly hatással vannak. Az ügyfelek száma 9 százalékkal nőtt, a betétállomány közel 10 százalékkal emelkedett. A hitelállomány kismértékben bővült, és továbbra is viszonylag jó minőségűnek tekinthető.

A K&H 2011-ben kezdte meg a SZÉP-kártyák kibocsátását. Már több mint 250 munkáltatóval és mintegy 1500 elfogadóhellyel már aláírták a szerződést, további több ezer szerződés vár véglegesítésre.

1,9 milliárdos nyereség a biztosítónál

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója 1,9 milliárd forintos adózás utáni eredményről számolt be. A nem-élet szegmensben tovább folytatdott a piac feletti növekedés, a kgfb-piacon a K&H őrzi második helyét. Az életbiztosítási üzletágban a Hozamkettős a valaha volt legsikeresebb K&H-s terméknek bizonyult az egyszeri díjas unit linked-biztosítások között: 7 milliárd forint gyűlt össze.

Üdvözlik az MNB terveit

Az MNB szerdán bejelentett program-tervezetével és a hitelezési hajlandóságra gyakorolt esetleges pozitív hatásával kapcsolatban Scheerlinck elmondta: több szereplő is átgondolja, hogyan tudna részt venni az élénkítésben. A K&H számára a likviditás nem jelent problémát a 82 százalékos hitel/betét arány mellett. Szektorszinten - a végleges adatok ismerete nélkül - azonban 130 százalék körül lesz ez az arány, így Scheerlinck üdvözli a hosszabb távú likviditás biztosítása érdekében végrehajtott lépést. Hogy ez mennyiben befolyásolja a hitelezés alakulását, az nagyban múlik a kereslet alakulásán mind a vállalkozások mind pedig a lakosság részéről.

A 4. negyedéves magyar GDP-növekedés meglepően jó volt, ahogy a német bizalmi index is optimizmusra adhat okot. Ez remélhetőleg a Magyarország felé érkező megrendelésállomány is növekedni fog, így az előzetesen vártnál kisebb lehet a gazdasági környezet romlásának Magyarországra gyakorolt hatása.

Hogy az MNB tervezett jelzáloglevél-vásárlási programja a K&H-t is jelzáloglevél-kibocsátásra sarkallja-e, az egyelőre még kérdéses: először megvárják a szükséges törvényi szabályozás létrejöttét, és aztán vizsgálják meg a lehetőséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Friss
hírlevél