<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.

"Az Egyesült Államokban történtek valószínűleg némileg lassabb tempóra fogják késztetni az EKB-t" - mondta a szakszervezetekhez közel álló IMK (Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung) gazdaságkutató intézet tudományos igazgatója, Sebastian Dullien a Reuters hírügynökségnek kedden.

Véleménye szerint az amerikai bankcsődöt követő pénzpiaci turbulenciák az ottani befektetések és hitelezés terén bizonyos óvatosságot kell, hogy kiváltsanak és ez önmagában is lassítja a növekedést. Ennek következtében a Fed lassítani kényszerül kamatemeléseinek tervezett ütemén. "Ez pedig Európában is visszafogja a növekedést" - mondta Dullien. Ráadásul az alacsonyabb amerikai kamatlábak mellett még egy kissé alacsonyabb EKB-kamat is elég az euró árfolyamának stabilan tartásához- tette hozzá.

Hamar reagáltak a bank csődjére. Fotó: Depositphotos
Hamar reagáltak a bank csődjére. Fotó: Depositphotos

A kutatóintézet szakembere szerint ugyanakkor a bankszektor jelenlegi problémái nélkül is elegendő lenne az irányadó jegybanki kamatokat lassabb ütemben emelni. A monetáris politika általában több negyedéves késleltetéssel fejti ki a hatását a reálgazdaságra. Az EKB az utóbbi időkben úgy tűnik, mintha nem várná ki a kamatemelések tényleges hatását - mondta Dullien, megjegyezve, hogy ilyen megközelítéssel könnyen túl lehet lőni a célon.

Az EKB a héten csütörtökön tartja kamatdöntő ülését. A piac az irányadó kamat 3,00 százalékról 3,50 százalékra emelésére számít. Az EKB inflációellenes céllal - ami jelenleg 8,5 százalék az euróövezetben - már a hatodik kamatemelést hajtja majd végre.

"Kockázatos helyzetet teremthet a monetáris politika számára ha a banki stabilitás érdekében nem lehet tovább emelni a kamatlábakat akkor sem, ha az infláció miatt arra szükség lenne" - mondta Dullien, hozzátéve, hogy ezért is fontos szerinte a bankrendszert szigorú ellenőrzés alatt tartani. "Remélem Európában az EKB jobb felügyeleti munkát végez, mint az SVB-ért felelős hatóságok az Egyesült Államokban" - mondta az IMK szakértője.

(MTI)

Pénzügyi szektor Van kiút a családi pénzügyi válságból, nem kell hozzá atomfizikusi végzettség
Csernátony Csaba | 2023. június 10. 17:32
Mindenkivel előfordul, hogy rossz döntést hoz pénzügyeivel kapcsolatban, elveszheti megtakarításai egy részét, ám a jó hír az, hogy némi odafigyeléssel van kiút az ilyen gödrökből.
Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG