1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tőkeemelésre készül az osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) az európai előírások teljesítése érdekében. Az S&P szerint az osztrák bankok tőkeellátottsága nemzetközi összehasonlításban igen gyenge, és a rekapitlizációs intézkedésekkel sem lesznek erősebbek.

A Raiffeisen Zentralbank, a Raiffeisen Bank International anyavállalata 840 millió euróval erősítené törzstőkéjét, hogy teljesítse a kilenc százalékos törzstőke-mutatót, amit az év közepétől ír elő az Európai Bankhatóság.

A bank a műveletet úgy akarja végrehajtani, hogy friss tőke bevonásával az 2008 és 2011 között kibocsátott szavazati joggal nem rendelkező részvényeket a Tier 1 tőkemegfelelési mutatóban feltüntethető magtőkévé alakítja át. A finanszírozáshoz a meglévő részvényesek által jegyezhető tőkét használnák fel. A jegyzés lehetősége május 22-ig áll nyitva. A tőkeemelés nem érinti az RBI részjegyeit, amelynek 70 százaléka az osztrák állam, 30 százaléka egyéb befektetők tulajdonában van.

Alois Strasser a Standard and Poor's Ausztriával foglalkozó elemzője szerint nemzetközi összehasonlításban alacsony az osztrák bankok tőkeellátottsága. Hozzátette, hogy az osztrák pénzintézetek a tőkeellátottság szempontjából "mindig is az utolsók között voltak", és a jelenlegi rekapitalizációs intézkedésekkel sem lesznek sokkal erősebbek.

Strasser szerint, az osztrák bankszektor nem állná ki az S&P saját - az Európai Bankhatóságénál szigorúbb - banki stressztesztjét. Az S&P modelljében hat százalék körüli GDP-csökkenéssel, a részvénypiacok 60 százalékos esésével és a munkanélküliség 15 százalékosra növekedésével számolnak.

Az Osztrák Nemzeti Bank egy vezetője kedden újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az osztrák bankok tőkeellátottsága alacsonyabb az európai átlagnál, ennek ellenére várhatóan teljesíteni fogják az Európai Bankhatóság által előírt új, kilenc százalékos tőkemegfelelési mutatót.

A Fitch Ratings kedden megerősítette Ausztria hosszú távú szuverén hazai és küladósságának lehetséges legjobb, "AAA" szintű besorolását, kijelentve, hogy az osztrák bankrendszer közép-kelet-európai kitettsége nem jelent komolyabb kockázatot, ugyanakkor a svájci frankban felvett jelzáloghitelek problémákat okozhatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG