6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyon jót tett az ECB kötvényvásárlási programja az európai nagybankoknak. A hazai nagybanki érdekeltséggel bíró hitelintézetek jól muzsikáltak, s itthon is jól teljesítettek. Egyedül az Erste veszteséges itthon, ám Andreas Treich megdicsérte a kormányt azért, mert betartja a télen kötött megállapodást.

Négy éve nem láttak akkora nyereséget az euróövezet legnagyobb pénzintézetei, mint az idei második negyedévben. Az euróövezet tíz legnagyobb bankja együttesen 11,4 milliárd euró nettó profitot könyvelhetett el 2015 második negyedévében; ez volt a legnagyobb nyereség 2011 eleje óta - áll a Bloomberg legfrissebb számításaiban. Mindegyik pénzintézet éves szinten két számjegyű profitnövekedésről számolt be. Emelkedett a bankok összesített bevétele is 2014 hasonló időszakához viszonyítva, mégpedig 12 százalékkal.

Szakértők szerint a rendkívüli eredmény többek között annak köszönhető, hogy az ECB a gazdaság fellendítése érdekében nagyarányú, 1100 milliárd euró értékű kötvényvásárlási programot indított el idén márciusban.

A bankok azonban még ezzel együtt is arra panaszkodnak, hogy szigorúbb szabályozók között kell tevékenykedniük, szűk a kamatrés, ráadásul súlyos büntetéseket kell fizetniük a felügyeleti hatóságoknak múltbeli félrelépéseik miatt.

Az a kevés bank, amelyik nem tud jól teljesíteni, költségcsökkentéssel próbál jobb eredményt elérni: a Deutsche Bank például eladja lakossági üzletágát, s a BNP Paribas is erősen gondolkodik befektetési üzletága karcsúsításán.

Jól muzsikálnak a hazai nagybankok anyacégei

Ami a magyar érdekeltségű bankokat illeti: nem lehet ok panaszra: erősödnek az itthoni nagyok anyacégei.

A tavalyi 681 millió euró után az idén 1,176 milliárd eurós adózás utáni eredményt ért el hat hónap alatt a KBC. A Magyarországon a K&H-csoport révén jelen lévő belga pénzügyi cég a második negyedévben 666 millió eurós nyereséget ért el, ez a duplája volt a tavalyinak. A magyarországi leány ebből az eredményeket ismertető prezentáció szerint 41 millió eurót hozott. A jó eredmény egyik oka, hogy szinte minden piacon nőtt a hitelezés: Belgiumban 1, Csehországban 2, Szlovákiában 3, Bulgáriában 3 százalékkal emelkedett a hitelállomány. Magyarországon csökkent a hitelek állománya a vállalati portfólióban bekövetkezett nagyobb méretű törlesztések miatt. A betétek volumene Belgiumban 2, Csehországban 1, Magyarországon 4, Szlovákiában és Bulgáriában 3-3, Írországban pedig 7 százalékkal bővült.

A KBC bevételei 3,87 milliárd eurót tettek ki az első hat hónapban, ez 23 százalékkal magasabb a tavalyinál. A működési költségek is emelkedtek tavaly óta, de a bevételeknél kisebb mértékben, mindössze 5,6 százalékkal, 2,066 milliárd euróra.

A nettó kamatemeredmény 2,183 milliárd euróra nőtt a tavalyi 2,065 milliárdról, a visszaeső kamatmarzs miatt a kamatbevétel csökkent ugyan, de a költségek nagyobb mértékben mérséklődtek. A díj- és jutalékeredmény több mint 21 százalékkal nőtt tavaly óta, 924 millió euróra. A nemzetközi piacokon 7 százalékkal nőtt a biztosítási díjbevétel a második negyedévben tavalyhoz képest, az autósbiztosítások értékesítése Magyarországon is nagyobb volt.

A második negyedévben 522 millió eurós nettó profitot ért el az olasz UniCredit, ez 29,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt. Az első fél év teljes nettó eredménye ezzel 1,034 milliárd euró lett. A pénzügyi csoport bevételei az előző negyedévhez képest minimális mértékben csökkentek, és kissé elmaradtak a tavalyi második negyedévitől is, 5,7 milliárd eurót tettek ki. A költségek is emelkedtek kissé, 3,4 milliárd euróra. A csoport mérlegfőösszege 875,1 milliárd euróra csökkent a hitelállományok és a kereskedett állomány zsugorodása miatt. A portfólió minősége viszont javult, a rossz hitelek állománya ugyanis mérséklődött.

A tőkemegfelelési mutató közül a CET1 mutató 10,52, a Tier 1 ráta 11,4 százalékos volt, míg a teljes tőkemegfelelési mutató 14,24 százalékon állt a fél év végén.

A magyar leánycégek 38 millió eurós profitot értek el a második negyedévben, az első fél évben így összesen már 53 millió eurós nyereségnél tartanak. Tavaly az első fél évben mindössze 10 millió euró volt a magyarországi UniCredit konszolidált eredménye. A magyar UniCredit továbbra is nagyon hatékonyan működik, a költség és a bevétel aránya a második negyedévben 43,1 százalékos volt.

A várt 239 millió eurót meghaladó, 261 milliós nettó profitot ért el az Erste Group a II. negyedévben. A ma hajnalban megjelent gyorsjelentés szerint a bankcsoport az előző év hasonló időszakában elszenvedett 929,7 millió eurós veszteség után jelentős, 487,2 millió eurós nettó nyereségről számolhat be 2015 első hat hónapjára vonatkozóan,

A mérlegfőösszeg 197,5 milliárd euróra nőtt a 2014. év végi 196,3 milliárd euróról. A növekményben szerepet játszott az ügyfélhitelek nettó állományának az előző év végi állapothoz viszonyított 2,2 százalékos, vagyis 123,5 milliárd euróra történő bővülése, amit a háztartási hitelállomány 1,7 százalékos, a kis-és középvállalatoknak nyújtott hitelek 2,0 százalékos és a nagyvállalatoknak folyósított hitelek 5,9 százalékos növekedése táplált. A nem teljesítő hitelek aránya tovább csökkent – a tavalyi év végén tapasztalható 8,5 százalékról 7,7 százalékra csökkent 2015 júniusának végére.

A betétállomány az első félév folyamán 1,6 százalékkal 124,5 milliárd euróra nőtt, ismét aláhúzva az Erste erőteljes betétgyűjtő képességét és ezzel tovább erősítve a bankcsoport pénzügyi függetlenségét.

Az első félévben jó eredményeket értünk el a stabil működési eredmény, valamint a kockázati költségek visszaesése nyomán. Ennek következtében a Tier 1-es alaptőkeráta 11,3 százalékra javult (Bázel 3 szerint, a teljes kockázatra vetítve). Kelet-közép-európai piacaink zöme jóval jobb teljesítményt nyújt, mint Európa többi része, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a növekedést egyre nagyobb arányban táplálja a belföldi kereslet. – mondta Andreas Treichl. Az Erste Group vezérigazgatója szerint Magyarországot leszámítva minden piacon – ideértve Romániát is – komoly mértékben hozzájárult a bankcsoport az első féléves 487,2 millió eurós nettó nyereséghez. Magyarországon ugyan veszteséges a bank - 19 millió eurós a veszteség – ám Treichl szerint a működési környezetben itt is javulást tapasztalnak és annak nyomán, hogy a kormány betartotta a bankadó csökkentésére vonatkozó vállalását, meggyőződésük, hogy jövőre nyereségesre fordul a magyarországi működésük is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG