2p
A harmadik negyedéves adatokban az FHB is kénytelen volt drasztikus céltartalékot képezni a devizahiteles elszámolásra, így a kilenchavi veszteség közel 10 milliárd forint lett.

Ahogy az a második negyedéves jelentés után várható volt, az FHB Csoportnak masszívan veszteséges lett a harmadik negyedéve, tekintve, hogy a bank – más hitelintézetekkel ellentétben – csak a III. negyedévben képezte meg a devizahiteles elszámolási törvényből eredendő veszteséget. Mindez azt jelent, hogy a pénzintézet a második negyedév végére megképzett 4,7 milliárd forintos céltartalékon felül szeptember végéig további 13,2 milliárdos cétartalékolásra kényszerült.

Ezt a kellemetlen eredményhatást ellensúlyozta az a 3,2 milliárd forintos rendkívüli bevétel, amit az FHB az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. 49 százalékát eladta a Magyar Postának. (A szeptember végi részvényátadást megelőzően az FHB 20 milliárdos tőkeemelést hajtott végre az FHB Kereskedelmi Banknál.)

A bank a III. negyedévben így 7,2 milliárd forintos, így szeptember végéig 9,6 milliárd forintos konszolidált adózás utáni veszteséget realizált. A fenti rendkívüli tételek és ezen felül a 2,1 milliárdos banki különadó, valamint a 883 milliós nem áthárított pénzügyi tranzakciós illeték és az árfolyamgát összegét nem számítva a bank negyedéves profitja 641 millió forint, míg a kilenchavi eredménye 3,2 milliárd forint lett volna.

A bankcsoport nettó kamatbevételek az előző negyedévhez képest 229 millió forinttal csökkentek, míg a nettó díj- és jutalékbevételek összege 22,4 százalékkal növekedtek.

A batétállomány éves szinten 40,9 százalékkal 297,7 milliárdos szintre emelkedett. Bár a társaság által nyújtott lakossági hitelek állománya negyedéves alapon 0,2, a vállalati hitelek állománya 1,1 százalékkal növekedtek, a kilenchavi 280,6 milliárdos lakossági és 86,2 milliárdos vállalati hitelállomány 2,9, illetve másfél százalékos visszaesést jelent.

A bankcsoportnál a problémás hitelek aránya (NPL arány) hosszú csökkenés után felfelé indult, 20,5 százalékra emelkedett az előző negyedévi 20,1 százalékról, amely okán a pénzintézet az előző negyedévhez képest közel 50 százalékkal magasabb a kockázati költséget képzett. A fentiek okán a problémás portfólió fedezettsége 54 százalékra nőtt.

Az FHB működési költségei 6,1 százalékkal 4,1 milliárd forintra csökkentek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem tudott mit kezdeni magával a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 18:56
A hazai fizetőeszköznek nem volt egyértelmű iránya a nagyobb pénzekkel szemben.
Pénzügyi szektor Csomó pénzt vesz el az állam a biztosítóktól
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 10:10
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG