<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Bankbotrány van kibontakozóban Litvániában, és Lettországban. A litván hatóságok a múlt héten államosították a Snoras bankot, miután 300 millió eurós hiányt fedeztek fel mérlegében. A lett hatóságok ezt követően felfüggesztették a Snoras lettországi leánybankja, a Latvijas Krajbanka működését, amelyre valószínűleg anyavállalatához hasonlóan felszámolás vár.

A litván, és a lett hatóságok egyaránt megerősítették, hogy a két bank bezárása nem jelent rendszerszintű kockázatot egyik ország bankrendszerére sem. A Snoras bank mérlegfőösszege alapján az ötödik legnagyobb litván bank, a Latvijas Krajbanka pedig a betétállománya alapján a hatodik legnagyobb lettországi bank. A Krajbanka nagyszámú lakossági ügyfél betéteit kezeli. Működésének szerdai felfüggesztését követően hosszú sorok alakultak ki a pénzkiadó automatáinál a hatóságok által engedélyezett napi 50 lat (75 euró) felvételére.

Lettország, és Litvánia bankszektorát skandináv pénzintézetek uralják. A Snoras, és a Krajbanka egyike volt annak a néhány kivételnek, amelyek nem skandináv tulajdonos irányítása alatt álltak.

A litván ügyészség sikkasztás, és okirathamisítás vádjával európai elfogató parancsot adott ki a Snoras bank tulajdonosa Vlagyimir Antonov, és litván befektető partnere, a Snoras 25 százalékos tulajdonosa, Raimondas Baranauskas ellen. A lett hatóságok pedig letartóztatták a Krajbanka néhány vezető tisztségviselőjét, közöttük a bank korábbi elnökét, Ivars Prieditist. A FKTK lett bankfelügyelet 100 millió lat (150 millió euró) hiányt talált a Krajbanka mérlegében.

Vlagyimir Antonov orosz nagybefektető, a Portsmouth Football Club tulajdonosa, a Saab autógyár privatizálásában játszott szerepével vált ismertté a skandináv országokban. A hatóságok feltételezése szerint a két banknál felfedezett hiány is a Saab autógyár megszerzésére tett kísérlettel hozható összefüggésbe.

Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG