BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. március 4. 09:10

Egyelőre vár az OTP arra, hogy a Kúria ügyükben meghozott döntését megismerhesse, így viszont a bank devizahiteles ügyfelei is várhatnak, mivel a 60 napos kiértesítési határidő minden nap egyre tovább tolódik.

Vagy a Kúria lassú kiadványozását, vagy a Magyar Posta lassúságát szidhatja az OTP Bank több százezer deviza alapú hitelese azért, mert a törvény értelmében a bank csak megkésve kezd(het) hozzá az érintett ügyfelek kiértesítéséhez, így az elszámoláshoz és a hitelek forintosításához.

Mindent elbíráltak, de az OTP még nem tud róla

Dr. Simonné Dr. Gombos Katalin, a Kúria Polgári Kollégiumának sajtószóvivője a Privátbankár.hu kérdésére arról tájékoztatott, hogy a „2014. évi XXXVIII. törvény hatálya alá tartozó, pénzintézetek és Magyar Állam közötti, deviza alapú kölcsönügyletekkel összefüggő perekben az eddig felterjesztett felülvizsgálati kérelmek mind elbírálásra kerültek, így jelenleg már egy ügy sincs folyamatban a Kúria előtt”. Tájékoztatása szerint az utolsó két ügy elbírálása 2015. február 24-én és 26-án történt meg.

Ehhez képest információink szerint az OTP Bank képviselői kedden még nem kapták meg a kúriai végzést. Megcsúszva nincs a Kúria, hiszen az elszámolási törvény szerint a felülvizsgálati eljárást befejező határozatot annak meghozatalától számított legkésőbb nyolc napon belül kell írásba foglalni, és azt a Kúria három napon belül kézbesíti a feleknek. Eszerint a Kúria döntése március 9-ig megérkezhet az OTP-hez.

Még el sem kezdődött a 60 nap

A helyzet azért rendkívül kényes, mert egy másik jogszabály szerint az a bank, amelynek az állam ellen kezdeményezett polgári peres eljárása befejezése 2015. március 1. napja utánra esik, az elszámolásokat az eljárást befejező határozat jogerőre emelkedésének napját követő 60 napon belül kell postára adnia.

Pörgethetik a naptárat a devizahitelesek

Alapesetben persze nem várhatunk mást, minthogy a Kúria hatályban tartja a korábbi első- és másodfokú döntéseket, amelyek elutasították az OTP Bankcsoport panaszait. (Ha nem így történne, még nagyobb lenne/lesz a keszekuszaság az elszámolások kapcsán.) Ebben az esetben ugyanakkor a Kúria ítélettel zárja le a felülvizsgálati eljárást, amelynek jogerőre emelkedésének időpontja az ítélet közlésének az időpontja. Miután a Kúria az OTP kérelmét elutasítva nem rendelt el tárgyalást az ügyben, így az ítélet közlése – és a jogerőre emelkedés - az az időpont lehet, amikor a bank megkapja a Kúria levelét.

Miután az elszámolási óra innen indul, ezért kiemelten fontos, hogy mikor csenget a postás az OTP Banknál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Megint a bankokon csattanhat az ostor, ha megváltoztatják a moratórium szabályait
Baka F. Zoltán - Király Béla | 2020. augusztus 8. 06:06
A kormány szerint figyelni kell arra a hiteleknél jövőre, hogy ne nőjenek az adósságok de ne is legyen sokkal hosszabb a fizetési időszak. 
Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
hírlevél