1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar lakosság több hitelt törlesztett tavaly, mint amennyit felvett - ilyen jóformán a rendszerváltás óta nem történt -, a háztartások megtakarítási hányada megduplázódott
Tavaly 877 milliárd forintra, a 2008. évi több mint kétszeresére nőttek a magyar lakosság nettó megtakarításai; a GDP 3,4 százalékára rúgó megtakarítási hányad pedig a legmagasabb volt 2005 óta, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A rég várt javulás egyelőre a válságnak  tudható be: a lakosság tavaly - 1991 óta először - több hitelt törlesztett, mint amennyit felvett, miközben a megtakarítások a 2008 évi szint felére csökkentek.

A háztartások összesen 781 milliárd forintot takarítottak meg 2009-ben, kevesebb mint felét a 2008-as 1.651 milliárdnak, ahogy  a válság növelte a munkanélküliséget, és csökkentette a félrerakható pénzeket. Eközben a lakosság tavaly két negyedévben is több hitelt fizetett vissza annál, amit felvett, amire utoljára 2000 első negyedében volt példa - a bankok hitelezési kedve és a lakosság eladósodási szándéka együtt csökkent. Az év egészében 96 milliárd forint nettó törlesztés történt, az utolsó ilyen év az MNB adatai szerint 1991 volt.

A bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított megtakarítási hányad a fentiek nyomán megháromszorozódott a 2008-as 1,2 százalékról. A hányad 2003-ban 0,1 százalékkal érte el mélypontját, 2005-re a GDP 4,5 százalékára nőtt, majd 2008-ig évről évre újra csökkent. A magyar gazdaságot az állami túlköltekezési hajlam mellett elsősorban az alacsony megtakarítási  hányad utalja a külföldi hitelekre.

Visszaszivárgás
A tavalyi megtakarításokat 42 milliárd forinttal - az éves GDP 0,16 százalékával - csökkentették a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők miatti transzferek (és ugyanennyivel emelték az államháztartásét), jegyezte meg az MNB jelentése.
A megtakarítások tekintetében hagyományosan erős utolsó negyedévben a nettó megtakarítás 451 milliárd forint volt, az éves összeg csaknem fele. Az összeg a negyedéves GDP 6,3 százalékának felelt meg, a ráta szezonális hatásokra ugrott meg erősen a harmadik negyedévi mindössze 1,6 százalékról.

Az MNB szezonális hatásoktól megtisztított adata szerint a negyedik negyedévi megtakarítási hányad csupán 3,1 százalék volt, egyenesen csökkent az előző negyedévi 3,6 százalékról, és alig haladta meg az év mélypontját jelentő második negyedév 3 százalékos kiigazított rátáját. A megszűrt rátán látszik a válság hatása: a tavalyi utolsó negyedévben 3,9 százalékra ugrott a még gyanútlan harmadik negyedévi 0,2 százalékról, és 2009 első negyedében 4 százalékra nőtt, mielőtt mérséklődni kezdett.

Kiábrándultunk bankjainkból, drágák a biztosítók?
A tavalyi utolsó negyedévben a magyar lakosság 487 milliárd forintot tett félre, az éves összeg több mint felét, így is csupán bő 60 százalékát az egy évvel korábbinak. A negyedéves új megtakarításokból 161 milliárd forint a forint bankbetéteket gyarapította, 156 milliárd került befektetési jegyekbe, és a nyugdíjpénztári követelések és a biztosítási díjtartalékok 135 milliárd forinttal nőttek.

A negyedik negyedévben a hitelfelvételek 36 milliárd forinttal meghaladták a visszafizetéseket, ezen belül a forinthitelekből 17 milliárd forint nettó hitelfelvét, devizahitelekből viszont 67 milliárd forintnyi nettó törlesztés történt. A forint enyhe gyengülése 2009 negyedik negyedében 6 milliárd forintot adott hozzá a lakosság devizabetéteinek forintértékéhez, a devizahitel-tartozások forintértékét pedig 101 milliárd forinttal növelte.

Hitelválasztó program indult a PSZÁF honlapján
Fogyasztói csoportok: se hitel, se készpénz
Januártól jön az óriási fideszes adócsökkentés
Befektetések: most már hosszútávra tervezünk
Leszoktunk az esztelen költekezésről?
Csak karácsonykor fogunk megint vásárolni

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG