<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Csütörtökön négy pénzintézet devizahiteles perében is visszavonta a magyar állam a fellebbezését, így ezekben az ügyekben a korábban kihirdetett, a magyar állam javára meghozott elsőfokú ítélet jogerőssé válik. De akkor mi értelme volt fellebbezni? A jogászok megmondják.

Több tárgyalást meg sem tartottak

A Retail Prod Szolgáltató Zrt. ügyét a fellebbezés visszavonása miatt nem is tárgyalta csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla.

A Széchenyi István Hitelszövetkezet ügyében a magyar állam képviselője szerdán vonta vissza az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezést. Így az ítélőtábla a tárgyalóteremben ismertette a végzést, miszerint az iratokat visszaküldi az első fokon eljáró bíróságnak, amely korábban elutasította a hitelintézet keresetét és érvénytelennek, valamint tisztességtelennek nyilvánította annak általános szerződési feltételeit.

A Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet másodfokú tárgyalása október 7-én, a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezeté pedig október 3-án lett volna, azonban a magyar állam ezekben az ügyekben szintén visszavonta fellebbezését. A Fővárosi Ítélőtábla végzésének értelmében az elsőfokú ítélet jogerős, a takarékszövetkezetek szerződéses kikötései tisztességtelenek és érvénytelenek - olvasható az ítélőtábla hivatalos honlapján.

Ha egyszer nyert az állam, és a pénzintézet nem fellebbezett, akkor mit akarnak még?

Arra a kérdésre, hogy a magyar állam az első fokon megnyert perek esetén miért fellebbez, majd lép vissza, az MTI által megkérdezett, magát megnevezni nem kívánó jogi szakértő úgy nyilatkozott: nyert ügyekben a jogi képviselő nem az ítélet rendelkező része elleni fellebbezést nyújt be, hanem saját jogi elveit kívánja érvényesíteni, esetlegesen nem ért egyet a bírói indoklással.

A magyar állam jogi képviselői feltehetően azért élnek ezzel a lehetőséggel, mert a bírói függetlenség és szubjektivitás következtében az egyes ítéletek indoklásai nem feltétlenül egységes jogi gyakorlatot követnek, míg a magyar állam egységes elvek alapján lép fel a perekben - vélekedett a szakértő.

Ugyanakkor amennyiben a hivatalos határidőig a másik fél nem nyújt be fellebbezést, a másodfokú eljárás csak feleslegesen meghosszabbítaná az ügyet, ezért érdemesebb visszavonni azt.

A mai mérleg: egy sorszámozási hiba és két halasztás

A Fővárosi Ítélőtábla honlapján csütörtökön közzétett információ szerint a K&H Bank ügyében szeptember 30-án már végzést hozott az ítélőtábla, ám - ügyféli jelzésre - észlelte, hogy az elsőfokú ítélet ismertetése során a Fővárosi Törvényszék több sorszámozási hibát is vétett. Ezért az ítélőtábla - az elsőfokú bíróság ítéletének kijavításáig, majd annak jogerőre emelkedéséig - a másodfokú eljárást felfüggesztette.

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank (TakarékBank) Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos perében október 17-re, a Sopron Bank Burgenland Zrt. ügyében pedig október 9-re halasztotta a döntést a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Pénzügyi szektor Kate 30 műveletet tud, beszél magyarul - színre lép a mesterséges intelligencia
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:33
Határtalan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, amely még csak most kezdi meg igazi karrierjét – jelentette ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a „bevezetés a digitális asszisztencia világába” online eseményen. A beszélgetés középpontjában a K&H november elején bemutatott, mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense, Kate állt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG