TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csütörtökön négy pénzintézet devizahiteles perében is visszavonta a magyar állam a fellebbezését, így ezekben az ügyekben a korábban kihirdetett, a magyar állam javára meghozott elsőfokú ítélet jogerőssé válik. De akkor mi értelme volt fellebbezni? A jogászok megmondják.

Több tárgyalást meg sem tartottak

A Retail Prod Szolgáltató Zrt. ügyét a fellebbezés visszavonása miatt nem is tárgyalta csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla.

A Széchenyi István Hitelszövetkezet ügyében a magyar állam képviselője szerdán vonta vissza az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezést. Így az ítélőtábla a tárgyalóteremben ismertette a végzést, miszerint az iratokat visszaküldi az első fokon eljáró bíróságnak, amely korábban elutasította a hitelintézet keresetét és érvénytelennek, valamint tisztességtelennek nyilvánította annak általános szerződési feltételeit.

A Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet másodfokú tárgyalása október 7-én, a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezeté pedig október 3-án lett volna, azonban a magyar állam ezekben az ügyekben szintén visszavonta fellebbezését. A Fővárosi Ítélőtábla végzésének értelmében az elsőfokú ítélet jogerős, a takarékszövetkezetek szerződéses kikötései tisztességtelenek és érvénytelenek - olvasható az ítélőtábla hivatalos honlapján.

Ha egyszer nyert az állam, és a pénzintézet nem fellebbezett, akkor mit akarnak még?

Arra a kérdésre, hogy a magyar állam az első fokon megnyert perek esetén miért fellebbez, majd lép vissza, az MTI által megkérdezett, magát megnevezni nem kívánó jogi szakértő úgy nyilatkozott: nyert ügyekben a jogi képviselő nem az ítélet rendelkező része elleni fellebbezést nyújt be, hanem saját jogi elveit kívánja érvényesíteni, esetlegesen nem ért egyet a bírói indoklással.

A magyar állam jogi képviselői feltehetően azért élnek ezzel a lehetőséggel, mert a bírói függetlenség és szubjektivitás következtében az egyes ítéletek indoklásai nem feltétlenül egységes jogi gyakorlatot követnek, míg a magyar állam egységes elvek alapján lép fel a perekben - vélekedett a szakértő.

Ugyanakkor amennyiben a hivatalos határidőig a másik fél nem nyújt be fellebbezést, a másodfokú eljárás csak feleslegesen meghosszabbítaná az ügyet, ezért érdemesebb visszavonni azt.

A mai mérleg: egy sorszámozási hiba és két halasztás

A Fővárosi Ítélőtábla honlapján csütörtökön közzétett információ szerint a K&H Bank ügyében szeptember 30-án már végzést hozott az ítélőtábla, ám - ügyféli jelzésre - észlelte, hogy az elsőfokú ítélet ismertetése során a Fővárosi Törvényszék több sorszámozási hibát is vétett. Ezért az ítélőtábla - az elsőfokú bíróság ítéletének kijavításáig, majd annak jogerőre emelkedéséig - a másodfokú eljárást felfüggesztette.

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank (TakarékBank) Zrt. magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos perében október 17-re, a Sopron Bank Burgenland Zrt. ügyében pedig október 9-re halasztotta a döntést a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél