4p

Nagy teher volt a különadó, nőtt az ügyfélkör, a vállalati finanszírozás folyamatosan bővült és újraindult a lakossági hitelezés 2023-ban.

A K&H Bank adózás utáni eredménye 2023-ban elérte a 108 milliárd forintot. A K&H Biztosító az extraprofit adó miatt csak 1,1 milliárd forintos eredményt ért el – közölte lapunkkal hétfőn a pénzügyi csoport.

A közleményben kiemelték, hogy az eredményt befolyásolta a különféle kormányzati intézkedések (extraprofit adó, kamatstop, egyéb banki adók) 56 milliárd forintos negatív hatása. A bank költségei 14,5 százalékkal, a bevételek 12,6 százalékos növekedésénél nagyobb mértékben emelkedtek a banki adók az inflációs költségek és a bővülő üzleti tevékenység miatt. A bank hitelállománya 2023-ban 10 százalékkal nőtt, elérve a 2829 milliárd forintot. A tavaly nyújtott új hitelek volumene 630 milliárd forintot tett ki. A vállalati hitelállomány egy év alatt 13 százalékkal bővült.

Az infláció hatása a kártyaforgalmon is érezhető volt. Fotó: K&H
Az infláció hatása a kártyaforgalmon is érezhető volt. Fotó: K&H

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója elmondta: „2023-ban az ügyfélszámunk elérte a 962 ezret, ami 5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A rendszeres jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek száma 589 ezer, ami 7 százalékos bővülés éves szinten. Új mobilbankunk a magyar pénzügyi szektorban elsőként vezette be a hangutasításra történő digitális forintátutalást."

2023 végére a K&H Széchenyi Kártya Programban a teljes szerződött állomány elérte a 230 milliárd forintot, a Baross Gábor Programban pedig a 125 milliárd forintot. Az Agrár Széchenyi Kártya 2023 decemberében indult – a programban való aktív részvétel első hónapjában igényelt állomány 3,8 milliárd forintot tett ki. A harmadik negyedévtől elindították az InvestEU garanciaprogramot kkv-k számára, valamint a Start garanciaprogramot is.

A K&H lakossági hitelállománya 4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg az új folyósítás 33 százalékkal alacsonyabb volt 2023-ban, mint 2022-ben. 2023 második félévében azonban 71 százalékos fellendülés volt tapasztalható a gyenge kereslet által különösen sújtott első félévhez képest. Az új lakáscélú hitelek értéke 2023-ban elérte a 123 milliárd forintot a K&H-nál.

Erős ügyfélérdeklődést tapasztaltak a befektetések iránt, így a befektetési alapok kiváló évet zártak, a kezelt vagyon soha nem látott szintre, 1349 milliárd forintra nőtt, 247 milliárdos rekord nettó értékesítéssel és kiváló hozamokkal 2023-ban. Az év során az ügyfelek a rövid kötvény- és pénzpiaci alapokra összpontosítottak forintban és devizában egyaránt. 

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: „A nettó nyereség mindössze 1,1 milliárd forintot ért el az extraprofit adó és az anyagi kárköltségek jelentős növekedése miatt. A nem-életbiztosítási terület díjbevétele 16 százalékkal emelkedett éves szinten, elérve a 68 milliárd forintot. Az életbiztosítási terület 17 százalékos éves szintű növekedést hozott, amelynek motorja a rendszeres díjfizetésű, befektetési egységekhez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosítási üzletág, valamint az egyszeri díjas unit-linked termékcsalád volt. 2023 negyedik negyedévében az új lakásbiztosítási szerződések több mint 70 százalékát teljesen automatizáltan dolgoztuk fel."

A K&H digitális pénzügyi asszisztense, Kate segítségével mostantól minden ügyfél új, továbbfejlesztett mobilbank-alkalmazást és hangutasításos forintátutalást használhat. A csoport továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság és a digitalizációs mellett. Ennek eredményeképp a Euromoney 2023-as Kiválósági Díjának átadóján elnyerte a Magyarország legjobb bankja címet az ESG területen, a Magyarország legjobb digitális bankjának járó díjat is megkapta 2023-ban. A Euromoney értékelése alapján a vállalati és társadalmi felelősségvállalás (CSR), valamint a digitális megoldások terén is piacvezetőnek minősült tavaly.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
Pénzügyi szektor Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 10:17
Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap.
Pénzügyi szektor Megbírságolta a jegybank az Erstét és az MBH-t
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 11:33
Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és – megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való – csökkentése kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Soha nem volt még ilyen jó napja a befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 661,35 pontos, 1,02 százalékos emelkedéssel, 65 660,80 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Pénzügyi szektor Vigyázat! Bődületes mértéket ért el a pénzmosás
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 12:54
Globálisan egyre nagyobb kárt okoznak a pénzügyi bűncselekmények. Becslések szerint évente akár 800-2000 milliárd dollárnyi összeget moshatnak tisztára bűnözők. A bűncselekményekből származó jövedelmeknek ráadásul kevesebb mint egy százalékát sikerül visszaszerezni.
Pénzügyi szektor Pénzmosásra bukkantak Matolcsy Györgyék az egyik hazai banknál?
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 10:42
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem zárja ki, hogy a Polgári Bank nem értesül és jelent be jogszerűen egyes pénzmosásgyanús ügyleteket.
Pénzügyi szektor Komoly figyelmeztetés érkezett az Erstétől, kötelező olvasmány Valentin-napra
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 12:45
Az Erste a közösségi oldalain az úgynevezett romantikus csalásra hívja fel a figyelmet, amellyel bűnözők évről évre egyre nagyobb kárt okoznak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG