3p
Évente nagyságrendileg 8 százalékkal növekszik az elkövetkező két évben az ATM-ek száma globálisan, a bővülést elsősorban az Ázsiai térség országai biztosítják. Jó példa erre Kína, ahol 2013 év végére már összesen 520 ezer berendezés üzemelt, több mint a korábban vezető helyen álló Egyesült Államokban – derül ki az RBR londoni elemzőcég legfrissebb adataiból.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben növekedett legjelentősebben az ATM-ek száma, ott a bővülés elérte a 13 százalékot úgy is, hogy olyan stabil piacok is a térségben találhatóak, mint Dél-Korea vagy Japán. A kiépült piacok mellett India és Kína hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Előbbiben több mint 40 százalékos volt a bővülés, utóbbi esetében közel 25 százalékos növekedést regisztráltak az elmúlt pár évben – mondta Kárpáti Balázs, a magyar tulajdonban lévő TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A két ország ugyanakkor rendkívül alacsony bázisról indult, Kínában az ATM-sűrűség még mindig alig éri el a 385 berendezést egymillió lakosra vetítve. Összehasonlításképpen Magyarországon ez az arány 480 berendezés egymillió lakosonként. A fejlett piacokon pedig átlagosan 750 ATM jut egymillió emberre – teszi hozzá a feltörekvő készpénz-logisztikai vállalat vezérigazgatója.

A magyar piac stagnált

Afrika és a Közel-Kelet országaiban a növekedés 12 százalék körül alakult az elmúlt időszakban, miközben összesítve a kelet-közép-európai térségben valamivel 10 százalék fölött volt a bővülés. Ez utóbbi esetben elsősorban a még fejletlenebb román, bulgár és ukrán piacok járultak hozzá leginkább a növekedéshez, az olyan közepesen kiépült piacokon, mint például a magyar, az elmúlt években inkább a stagnálás volt a jellemző – tette hozzá Kárpáti Balázs.

A dél-amerikai kontinensen a növekedés alig 5 százalék körüli volt, amit elsősorban a Brazíliában telepített berendezések jelentettek. A TrezEx vezérigazgatója szerint a beállt piacok lassabb bővülésének kiváló példáját mutatja az észak-amerikai kontinens, illetve Nyugat-Európa, ahol az ATM-ek száma alig 1-2 százalékkal bővült. Ezekben az államokban elsősorban minőségi, és nem mennyiségi fejlődés látható. Terjednek a multifunkcionális berendezések, az ATM-ek egyre több funkciót vesznek át a bankfiókoktól, aminek révén a teljes pénzintézeti hálózat költséghatékonyabban üzemeltethető, és az ügyintézés is gyorsabbá válik – mutat rá Kárpáti Balázs, aki szerint ezt jól mutatja, hogy tízezrével érkeznek új bankjegykiadó automaták Európába és az Egyesült Államokba, de ezekkel jellemzően a kevesebb szolgáltatást nyújtó, régi berendezéseket cserélik.

Minőségi fejlődés várható nálunk


A vezérigazgató szerint elsősorban ez a fajta minőségi fejlődés várható itthon is. Rövidtávon a fejlesztés a rendelkezésre álló készülékek üzembiztonságának, műszaki állapotának a lakossági elvárásoknak megfelelő biztosítását jelenti. A fejlett piacokra jellemző innovatív, a bankfióki ügyintézés jelentős részét kiváltó multifunkcionális berendezések azonban egyelőre elkerülik a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól. A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, azonban ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható – mondja Kárpáti Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG