<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Évente nagyságrendileg 8 százalékkal növekszik az elkövetkező két évben az ATM-ek száma globálisan, a bővülést elsősorban az Ázsiai térség országai biztosítják. Jó példa erre Kína, ahol 2013 év végére már összesen 520 ezer berendezés üzemelt, több mint a korábban vezető helyen álló Egyesült Államokban – derül ki az RBR londoni elemzőcég legfrissebb adataiból.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben növekedett legjelentősebben az ATM-ek száma, ott a bővülés elérte a 13 százalékot úgy is, hogy olyan stabil piacok is a térségben találhatóak, mint Dél-Korea vagy Japán. A kiépült piacok mellett India és Kína hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Előbbiben több mint 40 százalékos volt a bővülés, utóbbi esetében közel 25 százalékos növekedést regisztráltak az elmúlt pár évben – mondta Kárpáti Balázs, a magyar tulajdonban lévő TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A két ország ugyanakkor rendkívül alacsony bázisról indult, Kínában az ATM-sűrűség még mindig alig éri el a 385 berendezést egymillió lakosra vetítve. Összehasonlításképpen Magyarországon ez az arány 480 berendezés egymillió lakosonként. A fejlett piacokon pedig átlagosan 750 ATM jut egymillió emberre – teszi hozzá a feltörekvő készpénz-logisztikai vállalat vezérigazgatója.

A magyar piac stagnált

Afrika és a Közel-Kelet országaiban a növekedés 12 százalék körül alakult az elmúlt időszakban, miközben összesítve a kelet-közép-európai térségben valamivel 10 százalék fölött volt a bővülés. Ez utóbbi esetben elsősorban a még fejletlenebb román, bulgár és ukrán piacok járultak hozzá leginkább a növekedéshez, az olyan közepesen kiépült piacokon, mint például a magyar, az elmúlt években inkább a stagnálás volt a jellemző – tette hozzá Kárpáti Balázs.

A dél-amerikai kontinensen a növekedés alig 5 százalék körüli volt, amit elsősorban a Brazíliában telepített berendezések jelentettek. A TrezEx vezérigazgatója szerint a beállt piacok lassabb bővülésének kiváló példáját mutatja az észak-amerikai kontinens, illetve Nyugat-Európa, ahol az ATM-ek száma alig 1-2 százalékkal bővült. Ezekben az államokban elsősorban minőségi, és nem mennyiségi fejlődés látható. Terjednek a multifunkcionális berendezések, az ATM-ek egyre több funkciót vesznek át a bankfiókoktól, aminek révén a teljes pénzintézeti hálózat költséghatékonyabban üzemeltethető, és az ügyintézés is gyorsabbá válik – mutat rá Kárpáti Balázs, aki szerint ezt jól mutatja, hogy tízezrével érkeznek új bankjegykiadó automaták Európába és az Egyesült Államokba, de ezekkel jellemzően a kevesebb szolgáltatást nyújtó, régi berendezéseket cserélik.

Minőségi fejlődés várható nálunk


A vezérigazgató szerint elsősorban ez a fajta minőségi fejlődés várható itthon is. Rövidtávon a fejlesztés a rendelkezésre álló készülékek üzembiztonságának, műszaki állapotának a lakossági elvárásoknak megfelelő biztosítását jelenti. A fejlett piacokra jellemző innovatív, a bankfióki ügyintézés jelentős részét kiváltó multifunkcionális berendezések azonban egyelőre elkerülik a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól. A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, azonban ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható – mondja Kárpáti Balázs.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
hírlevél
Ingatlantájoló