1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Önkormányzati segítséget nyújtana a bajba jutott, devizában eladósodott budapesti lakáshitelesek kilakoltatásának elkerüléséért a fővárosban Horváth Csaba
Önkormányzati segítséget nyújtana a bajba jutott, devizában eladósodott budapesti lakáshitelesek kilakoltatásának elkerüléséért a fővárosban Horváth Csaba. Az MSZP főpolgármester-jelöltje az MTI-nek adott interjújában elmondta: rendkívüli megoldást dolgoztak ki a rendkívüli helyzetre, és javaslatukat az önkormányzati választások után haladéktalanul a Fővárosi Közgyűlés elé viszik.

A szocialista politikus hangsúlyozta: az "Átmeneti Segítség Programmal" az a célja, hogy megakadályozza budapesti családok utcára kerülését és krízishelyzetek tömeges kialakulását. Emlékeztetett arra: jelenleg Budapesten csaknem 400 ezer családot érint lakása devizaalapú hitelezése, sajnálatos módon 59 ezer hitelt kilencven napnál hosszabb ideje nem tudnak fizetni. Utóbbiak vészesen közel állnak hozzá, hogy a bank elvegye az otthonukat - tette hozzá.
   
A politikus úgy látja, a kormány által elrendelt kilakoltatási moratóriumot sajnálatosan nem lehet örökké fenntartani, és nehezíti a családok helyzetét, hogy jelentős gáz-, áram-, illetve távhőáremelés is várható.
   
Tájékoztatása szerint az általa kidolgozott program egyik legfontosabb alapelve, hogy a lakások tulajdonjogát a családok megtarthassák, az ügyfél kérésére az önkormányzat csak a szükséges mértékben avatkozzon be. Az elképzelés szerint a Fővárosi Önkormányzat költségvetési forrásaiból egy pénzügyi alapot hoznának létre, amelyből néhány hónapos elmaradt törlesztőrészletek kifizetésére lehetne támogatást igényelni a kilakoltatás elkerüléséért.
  
A főpolgármester-jelölt hangsúlyozta: a támogatás összegét a pénzügyi alapba később vissza kellene fizetni. Az áthidaló támogatást csak lakáscélú hitel esetén lehetne igénybe venni, kizárólag saját lakhatást biztosító otthonra, egy meghatározott lakásérték alatt. Az átmeneti segítségnyújtás az ügyfél kérésére indulna és önkormányzati közvetítőcsoport segítene az ügyfél és a bank közötti tárgyalásban.
   
Ahhoz, hogy valaki pénzügyi segítséget kapjon, együtt kell működnie a szakemberekkel és várhatóan a kapható összegnek is lesz felső határa. Így azoknak tudnának segítséget nyújtani, akiket ténylegesen a lakásuk elvesztése fenyeget - fűzte hozzá.
   
Horváth Csaba tájékoztatása szerint az induló 10 milliárd forintos pénzügyi alap a főváros rendelkezésre álló forrásaiból, valamint a nem szoros határidőhöz kötött beruházások, felújítások és karbantartások átütemezéséből teremthető elő.


Fidesz: nyolc éve volt Horváth Csabának

A Fidesz szerint Horváth Csabának az elmúlt nyolc évben polgármesterként, kormánypárti országgyűlési képviselőként, főpolgármester-helyettesként, lakásbizottsági elnökként minden lehetősége adott volt ahhoz, hogy segítsen a devizahitelben eladósodott családoknak, vagy legalább figyelmeztesse az embereket a devizahitelek veszélyeire. Németh Szilárd (Fidesz) országgyűlési képviselő a szocialista politikus szombati sajtótájékoztatójára reagálva közleményében azt kérdezte: Horváth Csaba miért nem hozott akkor érdemi intézkedéseket, amikor erre módja volt?
   
Németh Szilárd úgy látja, a világgazdasági válság az "MSZP-SZDSZ-es kontárkormány" miatt kiszolgáltatott, legyengült állapotban érte az országot. Véleménye szerint a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány semmilyen kézzel fogható intézkedést nem tett a devizahitelesek megsegítéséért, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja volt az, amely elsőként foglalkozott őszintén és valódi segítő szándékkal ezekkel a súlyos problémákkal, kilakoltatási moratóriumot rendelve el az önhibájukon kívül bajba jutottak megsegítéséért.
   

Szanyi: képmutatás


Szanyi Tibor szerint képmutatás, hogy szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések a devizahitelesek megsegítéséről a Fidesz és a Magyar Bankszövetség között. Az MSZP kampányfőnöke szombati telefonos tájékoztatóján azt közölte az MTI-vel: a szakértői egyeztetés akkor szokás, ha a főbb kérdésekben már született megállapodás, a kormánypárt és a Magyar Bankszövetség azonban nem tudott egyetértésre jutni a pénteki megbeszélésen. A szocialista politikus szerint emiatt a devizahitelesek a következő hetekben is "egekbe szökő" törlesztőrészletekkel szembesülnek. Hangsúlyozta: a kormány azon az áron nem hajlandó segíteni a devizahiteleseken, hogy színt kelljen vallania a jövő évi költségvetés sarokszámairól az október 3-i önkormányzati választás előtt.

Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes politikusok pénteken egyeztettek a bankszövetséggel nehéz helyzetbe jutott lakáshiteleseket megsegítő nyolcpontos javaslatcsomagról. Az egyeztetés után közölték: szakértői szinten folytatódik a tárgyalás.

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG