3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nem túl izmos MKB biztosítók eladása és a korábban lényegében a startnál leállított rossz bank terveinek leporolásával összességében nem indítanak rosszul az MKB szanálóbiztosai. A biztosítókért jó pénzt kaptak, a portfólió tisztításának terveit pedig logikus döntés volt elővenni.

Első ránézésre ügyesen szervezik az MKB Bank reorganizációját a jegybanki felügyeleti biztosok.

Jó üzletet kötöttek a biztosítók eladásával

A tegnap nyilvánosságra hozott intézkedések közül talán a legnagyobb meglepetést az MKB Általános Biztosító Zrt-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt-ben meglévő 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedésből 36,5-36,5 százalék eladása jelentheti. Az MKB 1 millió eurót még kasszírozott is az érdekeltségekért a fő tulajdonos Versicherungskammer Bayern-től, ami annak fényében teszi igazán kedvezővé az értékesítést, hogy az MKB Biztosítónak egyelőre nincs túl sok oka az örömre.

Az MKB Általános Biztosító ugyan évről-évre növeli díjbevételét – tavaly a III. negyedévi 2,926 milliárdos díjbevétele negyedével múlja felül a 2013-as hasonló időszakét -, ám a társaság kárhányada egyre magasabb: a 2011-es 56 százalékról 2013-ra már 66 százalékra futott fel ez az érték és például 2012-ben a kgfb 665 milliós díjbevételét meghaladta a kgfb-károkra kifizetett 706 millió forint. Az életágban ráadásul a bevétel sem növekszik: szeptember végén 3,33 milliárd forint volt az MKB Élet díjbevétele, míg 2013-ban ennél közel 300 millióval magasabb bevételt realizált a biztosító.

Ugyancsak árnyalja a képet, hogy az életbiztosítási díjbevételnek már 69,5 százaléka származott egyszeri díjas konstrukciókból, míg 2012-ben ez az arány még csak 67,5 százalék volt. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 2013-as díjbevétel-ugrás döntően az egyszeri díjas megoldásoknak volt köszönhető.)

A fentiek okán tehát az értékesítés nem rossz üzlet, a nagy kérdés, hogy a bajorok – amelyek megtarthatják az MKB nevet – milyen tervekkel vették át az eddig nem túl sok örömet okozó biztosítót.

Ésszerű a rossz bank tervének felmelegítése

A másik lépés, a korábbi évek veszteségeiért döntően felelős rossz portfólióelemek kiszervezése egy új, önálló pénzügyi társaságba (MKB Pénzügyi Zrt.), nem meglepő, hiszen még az értékesítés előtt, 2013 év végén az MKB maga is ilyen lépést készített elő, sőt a 3 éves élettartamra tervezett társasághoz már a munkatársakat is felvették, amikor az anyacég – a hivatalos bejelentést követő napon – leállította a projektet.

Teljesen ésszerűnek tűnik, hogy a szanálási biztosok most leporolták ezt, az akkor közel egy éven át előkészített tervet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG