<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A bankok egyelőre mérlegelik, hogy behajtják-e az elmaradt díjakat azoktól az ügyfelektől, akik jogosulatlanul éltek az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével.

Korántsem biztos, hogy a bankok eljárnak majd azokkal szemben, akik több banknál is bejelentették igényüket az ingyenes készpénzfelvételre – járt utána a Privátbankár.hu hírének a Népszava.

Mint megírtuk, a törvényi szabályozásnak megfelelően elindult a díjmentes készpénzfelvételt lehetővé tevő nyilatkozatok Központi Nyilvántartása, amellyel elvben kiszűrhetőek a rendszerből azok az ügyfelek, akik úgy tették meg nyilatkozatukat, hogy azt megelőzően egy másik banknál is nyilatkoztak a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségéről.

Privátbankár-vélemény

Egyrészt az ügyek csekély száma okán messze nem olyan szintű a kieső összeg, amelyről ne mondhatnának le minden további nélkül a bankok, s minden bizonnyal akadnak olyan ügyfelek is, akik a szabályozás nem pontos ismerete miatt "éltek vissza" az átmeneti helyzettel. E téren akár nagyvonalúak is lehetnek a pénzintézetek, ám ezt a "kegyességüket" épp úgy nem értékeli majd a közvélemény, mint bármely eddigi lépésüket. E tekintetben tehát érdemes lenne a zavarosban halászók "megbüntetése" - így idézőjelben. Mert nem hisszük, hogy büntetés lenne az, ha valaki a jogosulatlanul igénybe vett összeget visszautalja. Vagy ha igen, akkor a jövőben pl. a NAV se számítson fel késedelmi kamatot a nem időben befizetett összeg után - merthogy ezt most a bankoknak megtiltották.

A fenitek miatt a következő időszakban több ügyfél is értesítésre számíthat számlavezető bankjától, amelyben figyelmeztetik: megszűnik az ingyenes készpénzfelvételi lehetősége, mivel egyszerre több pénzintézetnél is élt ezzel a lehetőséggel. (A lehetőség csak ott marad meg, ahol az ügyfél elsőként regisztrált.) Eddig senki nem volt tisztában azzal, hogy ugyanazon ügyfél esetleg több több, ingyenes készpénzfelvétre jogosító nyilatkozattal rendelkezik.

Bár az érvénytelen nyilatkozattal rendelkező ügyfelek esetében a vonatkozó törvény értelmében a bank jogosult a korábban díjmentesnek minősített készpénzfelvételek díjait (mindenféle egyéb költség, pl. kamat nélkül) utólagosan felszámítani, a Népszavának nyilatkozó bankok egyelőre mérlegelik, élnek-e ezzel a lehetőséggel. Ezt közölte az OTP és a Budapest Bank is, utóbbiak hozzátették, kevés az ilyen ügyfeleik száma. A CIB Bank ugyanakkor a Népszava értesülései szerint nem fogja kiróni az ügyfelekre az általuk jogosulatlanul megspórolt költségeket.

Pénzügyi szektor MNB: a magyar bankrendszer sokk-ellenálló
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 14:21
Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve egy csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Örülhet az Orbán-rendszer, megint sokan vettek állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 12:17
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Rejtély, hogy miért, de még mindig megveszi valaki a magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. május 16. 12:53
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Hevesen cáfolja az ukrán vádakat az OTP: nem támogatják a háborút
Privátbankár.hu | 2023. május 13. 09:16
Az OTP Bank "teljességgel méltatlannak" tartja, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi szponzorai közé sorolta, és arra fog törekedni, hogy erről meggyőzze az ukrán illetékeseket is.
Pénzügyi szektor A mongol tőzsdével közösködik a BÉT
Privátbankár.hu | 2023. május 11. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egyetértési megállapodást írt alá a Mongol Értéktőzsdével (MSE), amely a két tőkepiac közötti kapcsolatépítést és tudásmegosztást helyezi a fókuszba - közölte a BÉT csütörtökön.
Pénzügyi szektor Bankkártyás cég tévesztette meg az ügyfeleket, de rajtavesztett
Privátbankár.hu | 2023. május 11. 11:09
Megtévesztette üzletfeleit a bankkártya-terminálok üzemeltetésével foglalkozó Fizetési Pont Kft. – tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata. A GVH ezért az érintett kereskedők pénzbeli kompenzálására kötelezte a céget. A vállalkozás 8 ezer forintot ír jóvá minden ügyfelének, aki a jogsértő kampányok alatt szerződött vele.
Pénzügyi szektor Utolsóként a Duna Bank is belép a takarékszövetkezeti egybeolvadásba
Vég Márton | 2023. május 10. 14:23
Szándéknyilatkozatot írt alá a Duna Bank és az MBH Bank, hogy a győri hitelintézet is részese lesz a szövetkezeti integrációnak. Már ha a GVH és a jegybank is rábólint.
Pénzügyi szektor Milliókat érintő lépésre szánta el magát a Revolut
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 09:38
Elindítja ETF-kereskedését Európában.
Pénzügyi szektor Összeolvadt a két magyar pénzintézet, itt az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 16:59
Április 30-án megvalósult az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. fúziója, május 1-jétől a létrejött hitelintézet MBH Bank Nyrt. néven, új, egységes arculattal folytatja tevékenységét. A mögöttünk álló hosszú hétvégén a fúzióhoz kapcsolódó technikai és informatikai átállás sikeresen lezajlott. Az alapos előkészületeknek és az átállás ütemtervszerű megvalósításának köszönhetően a bank az előre jelzett határidőre újra üzembe helyezte az érintett rendszereket és csatornákat. Így május 1-jétől az MBH Bank szolgáltatásai már zavartalanul működnek, május 2. reggel óta pedig a bankfiókok is a szokásos nyitvatartás szerint várják az ügyfeleket. Ezzel lezárult a Magyar Bankholding keretében több mint két éve tartó fúziós folyamat, amely révén létrejött Magyarország második legnagyobb, tisztán magyar tulajdonú hitelintézete.
Pénzügyi szektor Hatalmas a versenyharc a babavárósokért
Privátbankár.hu | 2023. május 2. 14:36
Alapvetően változott meg a lakáshitel-felvevők helyzete. A kamatok megemelkedtek a tavalyi szintekhez képest, ez pedig a bankok közötti versenyt is átalakította. A hitelfelvételt ösztönző jóváírások lényegében eltűntek a piaci lakáshitelek esetében, ugyanakkor a Babaváró hitelre kínált jóváírások akár 100-200 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek a kölcsönt igénylőknek - derül ki a money.hu összeállításából. A piaci lakáshiteleknél a kamatverseny viszont megmaradt, ezért is kulcsfontosságú a hitelfelvevők számára, hogy alaposan körülnézzenek a banki ajánlatok között, ezzel tudnak a legtöbbet spórolni.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG