<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint negatív adózás előtti eredménnyel zárta az MKB Bank 2013-at. Miután a bajor tulajdonos több lépcsőben, kombinált eszközöket alkalmazva rendezte magyarországi leánybankja tőkehelyzetét, az MKB Bank jelenleg az egyik legmagasabb tőkemegfelelési mutatóval rendelkező pénzintézet a hazai bankszektorban.

Az MKB Bank 2013-as eredményében meghatározó szerepet játszottak a külföldi leányvállalatok értékesítése miatti egyszeri ráfordítások, a megnövekedett és előre nem tervezhető banki adók és illetékek, az év közbeni kormányzati intézkedések eredményrontó hatásai, továbbá a banki működés szempontjából továbbra sem kedvező gazdasági és politikai környezet tovagyűrűző hatásai.

 


A középtávú stratégia eredményességét mutatja, hogy a core banki tevékenységek – különösen a számlavezetéshez kapcsolódó és a befektetési szolgáltatások – még a kedvezőtlen környezetben is pozitív irányba mozdultak el. A core banki üzletágak bevétel-termelő képessége tovább nőtt, az elmúlt évben is meghaladva a tervezettet.  Tovább javult a bank önfinanszírozó képessége: a hitel / elsődlegeses források mutató 110 százalékra mérséklődött.

 

A napokban felröppent a hír, hogy az OTP megvenné a bankot. Részletek >>

Mindezek eredőjeként a bank a magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint mínusz 6 milliárd, a nemzetköziek (IFRS) alapján pedig mínusz 121,5 milliárd forintos adózás előtt eredménnyel zárta 2013-at. Az eltérést egy, az MKB Bank tőkehelyzetének megerősítésére szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag részének számító, rendkívüli tétel okozta - közölte a bank a Privátbankárral. 

A bank főtulajdonosa, a BayernLB a közelmúltban összesen mintegy 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre több lépcsőben magyarországi leányvállalatánál. A tőkejuttatás egyik eleme zártkörű alaptőke-emelés volt 80 milliárd forint értékben, amelyet január 27-én jelentette be a magyarországi hitelintézet. A tőkerendezés fennmaradó része egyéb, kombinált eszközök alkalmazásával történt. A tőkejuttatás célja részben a 2013-as veszteségek miatti tőkeszükséglet pótlása, részben pedig a 2014. januártól szigorodó felügyeleti előírásoknak történő megfelelés voltak.

A feltőkésítés eredményeképpen az MKB Bank több mint 16 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik, ami az egyik legmagasabb értéknek számít a hazai bankszektorban.  

Az MKB Bank és fő tulajdonosa, a BayernLB továbbra is elkötelezett a magyar leányvállalat két évvel ezelőtt elfogadott középtávú stratégiájának folytatása mellett: ennek értelmében a core banki tevékenységeket azok további erősítésével két éven belül jövedelmezővé kell tenni és folytatni kell a nem core üzleti aktivitás fokozatos, a lehető legkisebb veszteség melletti leépítését.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jajj az OTP-nek! Megsaccoltuk, mekkora extraprofit-adó sújthatja az egyes bankokat
Csabai Károly | 2022. május 26. 18:33
Eszerint a Csányi Sándor által irányított hitelintézetnek a bankszektorra kivetett 250 milliárd forintos extraprofit-adónak több mint az egyharmadát kellene befizetnie.
Pénzügyi szektor Mégsem lép ki senki a kémbankból?
Csabai Károly | 2022. május 25. 16:02
Eddig legalábbis a kilenc tagállam egyike sem jelezte ezt a szándékát, noha ezt közel három hónapja négyen is már kész tényként kezelték.
Pénzügyi szektor Jelentősen csökkent az amerikai bankok nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 11:11
Az amerikai bankok profitja 22,2 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - áll az amerikai szövetségi betétbiztosítási társaság (FDIC) jelentésében.
Pénzügyi szektor Fizethet az ügyfeleinek a CIB
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 10:43
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára - jelentette be szerdán a jegybank.
Pénzügyi szektor Újabb kamatemelési hullámmal reagáltak a bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:48
Már a harmadik hullámban emelték a hiteleik kamatát a bankok májusban. Ezzel még az MNB korábbi kamatemeléseinek hatása épült be a kölcsönfeltételekbe, de egy hét múlva újabb döntést hoz a monetáris tanács.
Pénzügyi szektor A kétszámjegyű infláció küszöbén rálépnek a kamatfékre Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:32
Egy sikeres évtized és egy sikeres válságkezelés van a magyar gazdaság mögött. Ugyanakkor a koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Pénzügyi szektor Brutál forgalommal indult az első magyar decentralizált kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:44
A magyarok nyitottak az új pénzügyi lehetőségekre, már ami a kriptodevizákat illeti. 
Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG