<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A magyar számviteli szabályok szerint 6 milliárd forint negatív adózás előtti eredménnyel zárta az MKB Bank 2013-at. Miután a bajor tulajdonos több lépcsőben, kombinált eszközöket alkalmazva rendezte magyarországi leánybankja tőkehelyzetét, az MKB Bank jelenleg az egyik legmagasabb tőkemegfelelési mutatóval rendelkező pénzintézet a hazai bankszektorban.

Az MKB Bank 2013-as eredményében meghatározó szerepet játszottak a külföldi leányvállalatok értékesítése miatti egyszeri ráfordítások, a megnövekedett és előre nem tervezhető banki adók és illetékek, az év közbeni kormányzati intézkedések eredményrontó hatásai, továbbá a banki működés szempontjából továbbra sem kedvező gazdasági és politikai környezet tovagyűrűző hatásai.

 


A középtávú stratégia eredményességét mutatja, hogy a core banki tevékenységek – különösen a számlavezetéshez kapcsolódó és a befektetési szolgáltatások – még a kedvezőtlen környezetben is pozitív irányba mozdultak el. A core banki üzletágak bevétel-termelő képessége tovább nőtt, az elmúlt évben is meghaladva a tervezettet.  Tovább javult a bank önfinanszírozó képessége: a hitel / elsődlegeses források mutató 110 százalékra mérséklődött.

 

A napokban felröppent a hír, hogy az OTP megvenné a bankot. Részletek >>

Mindezek eredőjeként a bank a magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint mínusz 6 milliárd, a nemzetköziek (IFRS) alapján pedig mínusz 121,5 milliárd forintos adózás előtt eredménnyel zárta 2013-at. Az eltérést egy, az MKB Bank tőkehelyzetének megerősítésére szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag részének számító, rendkívüli tétel okozta - közölte a bank a Privátbankárral. 

A bank főtulajdonosa, a BayernLB a közelmúltban összesen mintegy 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre több lépcsőben magyarországi leányvállalatánál. A tőkejuttatás egyik eleme zártkörű alaptőke-emelés volt 80 milliárd forint értékben, amelyet január 27-én jelentette be a magyarországi hitelintézet. A tőkerendezés fennmaradó része egyéb, kombinált eszközök alkalmazásával történt. A tőkejuttatás célja részben a 2013-as veszteségek miatti tőkeszükséglet pótlása, részben pedig a 2014. januártól szigorodó felügyeleti előírásoknak történő megfelelés voltak.

A feltőkésítés eredményeképpen az MKB Bank több mint 16 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik, ami az egyik legmagasabb értéknek számít a hazai bankszektorban.  

Az MKB Bank és fő tulajdonosa, a BayernLB továbbra is elkötelezett a magyar leányvállalat két évvel ezelőtt elfogadott középtávú stratégiájának folytatása mellett: ennek értelmében a core banki tevékenységeket azok további erősítésével két éven belül jövedelmezővé kell tenni és folytatni kell a nem core üzleti aktivitás fokozatos, a lehető legkisebb veszteség melletti leépítését.

Pénzügyi szektor Történelmi bankvásárlást hajtott végre az OTP
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:32
Az OTP Csoport bejelentette, hogy a szükséges szabályozói jóváhagyásokat követően sikeresen lezárta a szlovén Nova KBM megvásárlását. Ez a legnagyobb bankvásárlás a cég történetében. 
Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG