3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A piacot nem lepték meg a történtek. December óta suttogták már a tőzsdén, a bank részvényein is meglátszott, készülnek valamire.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. nem nyilatkozott az MTI megkeresésére arról a sajtóhírről, amely szerint az általa frissen feltőkésített Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. (Magyar Takarék) pályázott a TakarékBankra.


A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta közös értékesítési bizottságának pénteki tájékoztatása szerint egyetlen, mégpedig a takarékszövetkezetek meghatározó többségével bíró jelentkező tett ajánlatot a TakarékBank állami tulajdonrészére a február 6-ai határidőig. A Népszabadság értesülése szerint a Magyar Takarék adott be ajánlatot.

Gyors tőkeemelés

Az FHB Jelzálogbank csütörtökön jelentette be, hogy névértéken 252 millió forintos tőkeemeléssel 25 százalékos közvetlen részesedést szerzett a Magyar Takarék Zrt.-ben, a befizetést február 3-án teljesítette. A társaság többségi tulajdonosai magyarországi szövetkezeti hitelintézetek - tette hozzá.

A Magyar Takarékot a cégadatok szerint 5 millió forintos tőkével tavaly májusban jegyezték be Alpendorf Management Zrt. néven, egyedüli részvényese a gárdonyi illetőségű Mihálovits Tamás volt. A társaság jegyzett tőkéjét 2014. január 30-án emelték 1,008 milliárd forintra, amiben már benne van az FHB névértéken 252 milliós tőkeemelése (legalábbis így jön ki az FHB 25 százalékos részesedése). A tőkeemelés pénteken még bejegyzés alatt volt.

A megvásárolni kívánt TakarékBank jegyzett tőkéje 2,735 milliárd, saját tőkéje 16,956 milliárd forint volt 2013. június 30-án a konszolidált, magyar szabványok szerint készült mérlegadatok alapján. A bank jegyzett tőkéje azóta emelkedett, 2013. október 3-án 3,39 milliárd forint volt. A TakarékBank 2013 első fél évében 1,513 milliárd forint adózott nyereséget ért el, mérlegfőösszege 2013. június 30-án 421,9 milliárd forintot tett ki.

Nincs meglepetés

Az FHB esetleges pályázása a Magyar Takarékon keresztül nem lepné meg a befektetőket. A BÉT Prémium kategóriájában kereskedett bankpapír árfolyama két hónapja folyamatosan emelkedik: december 9. előtt még 400 forint alatt volt az árfolyama, a pénteki napot pedig már 679 forinttal zárta. Különösen december vége felé ugrott meg az ára, amit tőzsdei üzletkötők azzal magyaráztak, hogy a pénzintézet részt vehet a TakarékBank privatizációjában.

Az FHB Jelzálogbank egyik legnagyobb tulajdonosa Spéder Zoltán, a hitelintézet igazgatóságának elnöke, aki január közepén közel 20 százalékra növelte részesedését.

Az MFB és a Magyar Posta nyilvános nemzetközi pályázaton értékesíti a TakarékBankban lévő törzsrészvényeit a legtöbbet ajánló befektetőnek. A kiírók 929 339 darab törzsrészvénnyel rendelkeznek, amely együttesen a TakarékBank 54,85 százalékos részvénycsomagját jelenti. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

A pályázati tájékoztató első részét három jelentkező vette át, közülük kettő fizette be az ajánlati biztosítékot és vette át a teljes pályázati tájékoztatót. A február 6-ai határidőig egy pályázó tett ajánlatot, amelyet február 12-éig értékelnek, érvényessége esetén március 20-ig megtárgyalják, és megállapodás esetén meg is kötik a felek a részvény-adásvételi szerződést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Gyorsan növekszik a lakáshitelek állománya Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 18:07
Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.
Pénzügyi szektor 55 millióra bírságolták az Erste Bankot
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 16:59
A pénzintézet nem tartotta be a többes biztosítási ügynöki előírásokat. 
Pénzügyi szektor Derűre ború - itt a friss, 2020-as bankrangsorunk!
Csabai Károly | 2021. június 4. 14:24
Kettős hatás érvényesült a hazai bankrendszerben tavaly. Míg a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság ösztönzése érdekében rajtuk keresztül elérhetővé tett fiskális és monetáris pénzbőségnek köszönhetően jelentősen fokozták az aktivitásukat, addig egy másik állami Covid-intézkedés, a hitelmoratórium jócskán megnyirbálta az eredményeiket. Mindez a napokban közzétett 2020-as beszámolóikból immár számszerűen is visszaköszön. Hogy a különböző hatások – ahogy az lenni szokott – ezúttal is eltérően érintették az egyes bankokat, azt a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb, 2020-as rangsor is tükrözi: érdekes átrendeződések következtek be 2019-hez képest.
Pénzügyi szektor Jól vette a világjárvány miatti akadályokat az Allianz
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 14:23
A német biztosító erős első negyedévet zárt. A csoport 41,4 milliárd euró díjbevételt ért el, ami az előző évi szinthez képest változatlan eredmény.
Pénzügyi szektor Tovább terjeszkedik Szlovéniában az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 31. 17:53
Adásvételi megállapodást írtak alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.
Pénzügyi szektor NHP Hajrá! Olcsó és kicsi az adminisztrációja
PR | 2021. május 21. 14:34
Nemcsak olcsósága, a legfeljebb 2,5 százalékos kamat tette népszerűvé az elmúlt egy évben az NHP Hajrá! forrású hiteltermékeket, hanem széleskörű felhasználhatóságuk, a hozzájuk kapcsolható garantőri programok, a kevés feltétel, valamint a kis adminisztrációs teher is. A kedvezményes hitelkonstrukciók sikere egy éve töretlen a Takarékbanknál is, és nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben nem állt le a hitelezés, fennmaradt a gazdaság működőképessége.
Pénzügyi szektor Új szolgáltatással csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát a CIB Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 15:19
Magyar leánybankján keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását.
Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
hírlevél
depositphotos