<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A piacot nem lepték meg a történtek. December óta suttogták már a tőzsdén, a bank részvényein is meglátszott, készülnek valamire.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. nem nyilatkozott az MTI megkeresésére arról a sajtóhírről, amely szerint az általa frissen feltőkésített Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. (Magyar Takarék) pályázott a TakarékBankra.


A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Magyar Posta közös értékesítési bizottságának pénteki tájékoztatása szerint egyetlen, mégpedig a takarékszövetkezetek meghatározó többségével bíró jelentkező tett ajánlatot a TakarékBank állami tulajdonrészére a február 6-ai határidőig. A Népszabadság értesülése szerint a Magyar Takarék adott be ajánlatot.

Gyors tőkeemelés

Az FHB Jelzálogbank csütörtökön jelentette be, hogy névértéken 252 millió forintos tőkeemeléssel 25 százalékos közvetlen részesedést szerzett a Magyar Takarék Zrt.-ben, a befizetést február 3-án teljesítette. A társaság többségi tulajdonosai magyarországi szövetkezeti hitelintézetek - tette hozzá.

A Magyar Takarékot a cégadatok szerint 5 millió forintos tőkével tavaly májusban jegyezték be Alpendorf Management Zrt. néven, egyedüli részvényese a gárdonyi illetőségű Mihálovits Tamás volt. A társaság jegyzett tőkéjét 2014. január 30-án emelték 1,008 milliárd forintra, amiben már benne van az FHB névértéken 252 milliós tőkeemelése (legalábbis így jön ki az FHB 25 százalékos részesedése). A tőkeemelés pénteken még bejegyzés alatt volt.

A megvásárolni kívánt TakarékBank jegyzett tőkéje 2,735 milliárd, saját tőkéje 16,956 milliárd forint volt 2013. június 30-án a konszolidált, magyar szabványok szerint készült mérlegadatok alapján. A bank jegyzett tőkéje azóta emelkedett, 2013. október 3-án 3,39 milliárd forint volt. A TakarékBank 2013 első fél évében 1,513 milliárd forint adózott nyereséget ért el, mérlegfőösszege 2013. június 30-án 421,9 milliárd forintot tett ki.

Nincs meglepetés

Az FHB esetleges pályázása a Magyar Takarékon keresztül nem lepné meg a befektetőket. A BÉT Prémium kategóriájában kereskedett bankpapír árfolyama két hónapja folyamatosan emelkedik: december 9. előtt még 400 forint alatt volt az árfolyama, a pénteki napot pedig már 679 forinttal zárta. Különösen december vége felé ugrott meg az ára, amit tőzsdei üzletkötők azzal magyaráztak, hogy a pénzintézet részt vehet a TakarékBank privatizációjában.

Az FHB Jelzálogbank egyik legnagyobb tulajdonosa Spéder Zoltán, a hitelintézet igazgatóságának elnöke, aki január közepén közel 20 százalékra növelte részesedését.

Az MFB és a Magyar Posta nyilvános nemzetközi pályázaton értékesíti a TakarékBankban lévő törzsrészvényeit a legtöbbet ajánló befektetőnek. A kiírók 929 339 darab törzsrészvénnyel rendelkeznek, amely együttesen a TakarékBank 54,85 százalékos részvénycsomagját jelenti. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

A pályázati tájékoztató első részét három jelentkező vette át, közülük kettő fizette be az ajánlati biztosítékot és vette át a teljes pályázati tájékoztatót. A február 6-ai határidőig egy pályázó tett ajánlatot, amelyet február 12-éig értékelnek, érvényessége esetén március 20-ig megtárgyalják, és megállapodás esetén meg is kötik a felek a részvény-adásvételi szerződést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
hírlevél
depositphotos