<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy az borítékolható volt, nem elégedettek a takarékszövetkezetek a kormány által elfogadott változtatásokkal, az elfogadott jogszabály miatt minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget igyekeznek majd kihasználni.

A tulajdon leváltja a tulajdonost

Láttak önök olyat, hogy a tulajdon leváltja a tulajdonost? - tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján Demján Sándor. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke szerint jogi nonszensz, hogy a kisebbségi tulajdonos olyan jogosítványt kap, hogy az általa meghatározott áron többségi tulajdonrészt tud szerezni - márpedig az MFB-n és a Postán keresztül megvalósul a többségi állami tulajdon a Takarékbankban. A Posta ráadáasul ötödannyiért jut részvényekhez, mint amit tulajdonrészükért a takarékok - vagy éppen az MFB - kifizettek. Az új törvénynek köszönhetően minden jogot elvonnak a tulajdonosoktól, még a mérleg jóváhagyásának joga is az állami többségű Takarékbankhoz kerül - mondta az OTSZ elnöke.

Nem kell megmenteni a takarékokat

Nem kell a takarékszövetkezeteket megmenteni, a takarékszövetkezeti rendszer stabil - reagált a törvény indoklásában szereplő állításra Demján, miszerint a szektor rossz állapotban van. Az összes tőkekövetelménynek, a bázeli rendszernek megfelel a szektor; az OTSZ sosem vette igénybe a betétbiztosítási alap, az OBA szolgáltatásait (a Jógazda és a Soltvadkerti Takarék az integráción kívüli pénzintézet volt). Nem  korrekt, hogy összemossák a szektor néhány rosszul teljesítő szereplőjét a többi, eredményesen gazdálkodó taggal.

Fájó, hogy nem is egyeztettek a takarékokkal

Ráadásul ha a törvény nem garantálja törvényileg, hogy az állam idővel eladja tulajdonrészét a százezer szövetkezeti tagnak, akkor megjósolhatatlan, kinek a kezébe kerülhet később a szektor jelentős tulajdonrésze: jöhet akár egy erős külföldi szereplő is, ami után így borul az eredeti cél, a magyar tulajdonrész növelése. Demján Sándor nem érti, miért nem került be ezzel kapcsolatos szabályozás a törvénybe.

Általában véve is hiányolják az egyeztetést a takarékok: június 21-én pénteken este 7-kor egy e-mailben hirdetett meg konzultációt a kormánybiztos hétfő reggel 9 órára. Itt az OTSZ szerint egy kidolgozatlan koncepciót vázoltak fel, elhallgatva, hogy azt még aznap tárgyalja a kormány, illetve hogy másnap már a konkrét törvényjavaslatot is benyújtják.

Mit kért az OTSZ Áder Jánostól?

- a törvényben legyen biztosított a magántulajdon védelme, a tulajdonhoz való jog. A szövetkezetek ne veszítsék el tulajdonukat a Takarékbankban a törvényben megjelenő kisajátítással, melynek első lépcsője a többségi tulajdon elvesztése, második pedig a tulajdon kötelező átadása.
- legyen biztosított a tulajdonhoz kapcsolódó szavazati jog gyakorlása
- legyen biztosított a tulajdonhoz képviseleti jog gyakorlása  - az állam ne törvényben jelölje ki az új integráció központi szerveinek tisztségviselőit
- legyen biztosított az alkotmányos jogorvoslati lehetőség a törvény szerinti integráció központi szerveinek döntésével és az arra alapuló hatósági határozatokkal szemben.

Nem akarunk háborúzni a politikával - amennyiben azonban a törvény kihirdetésre kerül, az OTSZ, a tagszervezetek és a tulajdonosok minden hazai és nemzetközi fórumon kihasználják a jogorvoslati lehetőségeket. Igyekeznek belföldi fórumon elrendezni az ügyet: az ombudsmanhoz, a köztársasági elnökhöz, az alkotmánybírósághoz fordulnak. Ha ez nem vezet eredményre, ezután a szövetkezetek nemzetközi szövetségéhez, illetve az Európai Unióhoz fordulnak.

Első lépésként arra kérték Áder Jánost, hogy az ismételten elfogadott törvényt előzetes normakontroll érdekében küldje meg az Alkotmánybíróságnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló