<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A második görög mentőcsomagnak megfelelő nagyságú pakkot kaphat Spanyolország, hogy stabilizálja bankrendszerét: a pénz nagyjából fele egyetlen bank megmentésére megy el.

Az eurózóna pénzügyminiszterei (Eurocsoport) ma tovább egyeztetnek Brüsszelben: a görög adósság újrastrukturálása mellett ma döntés születhet arról is, hogy Spanyolország 40 milliárd eurós segélycsomagot kap bankjai feltőkésítésére. Ez hozzávetőleg akkora összeg, amekkora a görög mentőcsomag novemberben megszavazott második részlete. A spanyol gazdasági minisztériumból származó információk szerint ma véglegesíthetik a megállapodást.Luis de Guindos pénzügyminiszter ma megállapodhat a részletekről Klaus Reglinggel, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) igazgatójával arról, hogy Spanyolország ESM-kötvények formájában kedvezményes feltételek mellett forráshoz jut bankszektora stabilizálásához.

A megállapodást ma aláírhatják, a "segélycsomag" folyósításában ugyanis minden érdekelt, így a Bizottság, az EKB és az IMF is egyetért. A pénzért cserébe Spanyolország vállalta, hogy reformokat hajt végre pénzügyi rendszerében és hogy a szektorban található toxikus eszközöket kiszűri egy ún. rossz bank létrehozásával. Ezzel megkezdődhet a spanyol banki hitelportfólió megtisztítása. Spanyolországban a bankszektor az ingatlanpiaci lufi kidurranása után roppant meg.

A mentőcsomag 45%-a egyetlen banknak megy, a negyedik legnagyobb spanyol pénzintézet, a Bankia közel 18 milliárd eurós tőkeinjekcióját a kormány még korábban megígérte - hamar kiderült azonban, hogy ha a kormány tartani akarja az idei hiánycélt, akkor "saját zsebből" biztosan nem tudja finanszírozni a pénzintézet talpra állítását (amibe 4,5 milliárd eurót már beleölt).

A befektetők ettől függetlenül tovább aggódhatnak Spanyolország miatt, a hétvégén Mariano Rajoy először nyilatkozott arról, hogy nem biztos, hogy az ország teljesíteni tudja az idei hiánycélt, miközben a gazdaság jövőre is recesszióban marad, a munkanélküliség pedig 26% fölé emelkedhet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Pénzügyi szektor Orbán Viktor veje cégének már bankja is lesz
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 11:55
A BDPST Group megvásárolja a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.
Pénzügyi szektor A kamatstop jól belerondíthatott a bankok 2021-es évébe
Csabai Károly | 2021. december 27. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni a lapunk körkérdésére még az Orbán-kormány újabb piactorzító, egyértelműen választási kampányfogásnak tekinthető intézkedése előtt adott évértékelő válaszaikból. Azok szerint ugyanis a nehézségek, mint a hitelmoratórium, az MNB-kamatemelések és a járványhullámok ellenére az OTP, a K&H, az Erste, valamint a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding összességében sikeresként értékelte az idei évét.
Pénzügyi szektor Révbe ért Csányi Sándor egykori jobbkeze
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 10:32
Az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi posztjáról 2020 júliusában távozott Barna Zsolt 2022. január 1-jétől a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding Zrt. elnök-vezérigazgatója lesz.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló