<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.

Az alapkamat gyors emelkedése miatt januártól a közel 50 százalékos hitelkamat sem számít majd uzsorakamatnak. A Magyar Nemzeti Bank drasztikusan, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Mindez jelentősen drágíthatja a későbbiekben az új hitelek kamatát. A fogyasztói hitelekről szóló törvény szerint ugyanis a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat. E tekintetben tehát az új hitelplafon 31,75 százalék lett.

Ennél is rosszabbul járhatnak a hitelkártya és az áruhitelt felvevők. Esetükben ugyanis a maximálisan felszámítható érték az alapkamat +39 százalék. Ez a mostani emelés után akár 46,75 százalékos hitelkártya kamatot is lehetővé tehet – figyelmeztetnek a money.hu szakértői.

Módosítani kellene a CSOK szabályait. Fotó: depositphotosMódosítani kellene a CSOK szabályait. Fotó: depositphotos

Fontos ugyanakkor látni, hogy a törvény értelmében ilyen magas kamatokkal csak a jövő év elejétől szembesülhetnek az adósok. A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az adott félévben az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó, azaz a maximális hitelkamatot mindig a június és a december elsejei jegybanki alapkamat határozza meg.

Eszerint tehát az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig nem számít uzsorakamatnak. Az első félévben a maximálisan felszámítható hitelkamat 26,4, illetve 41,4 százalék volt, egy éve maximum 24,6 és 39,6 százalékos kamatot számíthattak fel büntetlenül a bankok.

Sajnos, az MNB jelzései alapján az alapkamat a következő hónapokban is emelkedni fog. Az elemzők szerint a 8,5 százalékot nagy eséllyel eléri majd a kamatszint. Mindez azt jelenti, hogy nagyon közel lesz a 50 százalék körüli hitelkártya-plafon.

Ennél is komolyabb és azonnali gondot jelent majd az alapkamat emelés a családtámogatásoknál. Ismert, hogy a legmagasabb, legalább 3 gyermek megszületését vállaló családoknak igénybevehető CSOK támogatás összege új lakás vásárlása vagy építése esetén 10 millió forint. Ha a határidőre nem születnek meg a gyermekek – ez 3 gyermek esetében 10 évet jelent -, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul az, hogy a támogatás elérje a célját, büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást. A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék.

Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybevett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett. Ekkor a két és a háromgyermekes CSOK különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal (a határidő lejártát követő 60 napon belül) visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket azért már nevelő családnak. Ez a 10 milliós támogatásért „cserébe” már bőven 30 millió forintot meghaladó összeget jelent. Ebbe a teherbe bizonyosan belerokkannak a családok.

A money.hu szakértői szerint itt az ideje a jogszabály módosításnak. A büntetőkamat szabályt olyankor hozták, amikor a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt. Akkor érthető volt, hogy azért, hogy ne legyen mindenkinek vonzó a támogatással való visszaélés szorzóval kellett erősíteni a jegybanki alapkamat mértékét. Most azonban az akkor nagyjából piaci lakáshitel kamatszintet jelentő – 4,5 százalékos – büntetőkamat valóban családokat tönkretevő mértékű teherré válhat.

A Babaváró esetében a büntetőkamat ennél sokkal méltányosabb, ott a jogosulatlan igénybevétel esetén – ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik meg egyetlen vállalt gyermek sem - az igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni. A kamattámogatás mértéke korábban az 5 éves állampapír piaci referenciakamat (5 éves ÁKKH) 130 százaléka +2 százalék volt. Idén tavasztól ugyanakkor már a korábbi 2 helyett már csak 1 százalék az extra tétel ezen a terméken.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG