1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az őszi nemzetközi hitelcsomagból az EU-hitelkeret fennmaradó részét még az idén lehívják, de a 2009 második félévi finanszírozási szükséglet többi része várhatóan a piacról fedezhető
Az őszi nemzetközi hitelcsomagból az EU-hitelkeret fennmaradó részét még az idén lehívják, de a 2009 második félévi finanszírozási szükséglet többi része várhatóan a piacról fedezhető - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese az MTI-nek. A hitelcsomagból az IMF hitelére várhatóan már csak jövőre lesz szüksége a költségvetésnek.

A múlt heti sikeres devizakötvény fényében felülvizsgálják a második félévi finanszírozási tervet, mondta Borbély. A második félévben az Európai Unió hiteléből még hátralévő utolsó, 1 milliárd eurós részletet lehívják, ahogy tervezték,  de az idei finanszírozási szükséglet többi része várhatóan a piacról fedezhető.

A költségvetésnek  az idén már valószínűleg nem lesz szüksége IMF készenléti hiteléből további lehívásra, ezt kiválthatja a finanszírozásban a múlt héten eladott 1 milliárd eurós kötvény, amely nem szerepelt a kibocsátási tervekben - mondta Borbély. Hozzátette, a lehívásról a pénzügyminiszter dönt. Az IMF hitel utolsó, ötödik részletét viszont jövőre minden valószínűség szerint le fogják hívni.

Ha az állam nem használja ki a lehívás lehetőségét, az IMF hitel negyedik, november közepéig rendelkezésre álló, mintegy 1,5  milliárd eurós részletét lehívhatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ez történt az IMF hitel harmadik, júniusi részletével is, amelyet, ellentétben a korábbiakkal, nem a Pénzügyminisztérium, hanem az MNB hívott le, ezzel növelve a devizatartalékokat.

Az eurókötvény miatt nem kell majd mástól kérnünk?

Eurókötvény: van, aki szerint súlyos hiba
A pénzügyminisztérium által lehívott összegekből a fel nem használt részt az MNB-nél van devizabetétben, tehát ugyancsak a devizatartalékokat növeli, jegyezte meg Borbély. Fontos különbség azonban, hogy a nemzetközi hitelkeretből a PM által lehívott összegek az állam Maastricht-i adósságait növelik, amíg az MNB által lehívott tételek nem, emelte ki az ÁKK vezérigazgató-helyettes.

A most folyó felülvizsgálat miatt Borbély a második félévi finanszírozás részleteiről, így egy újabb devizakötvény esélyeiről sem kívánt nyilatkozni. Elismerte, hogy a napokban közzétett harmadik negyedévi forintpiaci finanszírozási tervben nagyon óvatosak voltak, amikor aukciónként 30 milliárd forintos kötvényeladással számoltak. (A múlt csütörtöki aukción és az azt követő átlagáras tenderen összesen 85 milliárd kötvényt adtak el.) De ismét hozzátette, az aukciós kínálat a piactól függően változhat, nemcsak nőhet, de csökkenhet is.

Ami a jövő évi terveket illeti, elképzelhető, hogy jövőre akár 50 százalékra növelik a kibocsátásokban a deviza arányát, okulva azon, hogy a külföldiek kezében lévő forintkötvények válsághelyzetben komoly problémát jelenthetnek. Mindez nem kell, hogy növelje az adósságon belül a korábban célul kitűzött mintegy 30 százalékos devizaarányt, amely swapügyletek révén - a devizatartozás forinttartozásra történő cserélésével - továbbra is tartható, mondta Borbély.

Pozitív üzenet Londonból
Óvatosak leszünk a kötvénykibocsátásokkal
Lehetett volna, de nem mertek kamatot vágni

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG