<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

A kormánypárt és az ellenzék is a családtámogatások folytatását ígéri. A jelenlegi inflációs és gazdasági helyzetben azonban felmerül a programok átalakításának a kényszere. A Bank360.hu összesítette, mi a tét a családtámogatásokban, amelyek közül sok az idén magától le is zárulna. 

Vasárnap dönt az ország arról, hogy ki kormányozzon a következő négy évben. Az ígéretek alapján a családtámogatásokról hasonlóan gondolkodnak a pártok: a meglévő népszerű programok folytatásáról beszélnek, sőt a bővítés lehetőségét is többször felvetették. Jelenleg azonban csak az a biztos, hogy több támogatási forma a jelenlegi szabályok szerint kifut az idén nyáron és decemberben, így ezektől úgy is meg tud válni a leendő kormány, hogy egyszerűen hagyja megszűnni őket – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Egyre többe kerül az államnak a családtámogatás. Fotó: DepositphotosEgyre többe kerül az államnak a családtámogatás. Fotó: Depositphotos

A többnyire lakáscélú támogatások felülvizsgálatának kényszerét jól mutatjaz, hogy az elszálló infláció és az emelkedő kamatok miatt a Magyar Nemzeti Bank a választások után vizsgálja meg azt, hogy folytatja-e, és ha igen, milyen összegben és feltételekkel a Zöld Otthon Programot. Mindezt annak a hatására, hogy az elmúlt napokban a bankok többsége felfüggesztette a zöld hitel értékesítését a 200 milliárd forintos keret kimerülése miatt. A ZOP ugyan nem családtámogatás, de a folytatásáról való döntésnél hasonló szempontokat kell mérlegelni, mint a családtámogatásoknál. A társadalmi, családpolitikai célokon túl utóbbiaknál is fel kell tennie a kérdést a kormánynak: a jelenlegi helyzetben van-e rájuk elég pénz, milyen hatással lesznek az inflációra, tarthatók-e a jelenlegi kondícióik? 

Egyre többe kerül az államnak a családtámogatás

A családtámogatások jelentős része, különösen a 2019-2021 között bevezetett kölcsönök kifejezetten kedvező kamatkörnyezetben indultak el. Az igénylőknek több esetben mindössze arról kellett döntenie, hogy az egy-két százalékponttal kedvezőbb kamatért vállalják-e az állam által szabott extra feltételeket. A fixen 3 százalékos csok-hitel vagy lakásfelújítási kölcsön mellett például hasonlóan kedvező jelzáloghitelt sokáig a piacról is fel lehetett venni, a programot inkább a vissza nem térítendő állami támogatás, illetve a csok-hoz kapcsolt egyéb kedvezmények tették igazán népszerűvé - mint például a vagyonszerzési illeték elengedése. 

Mára ez a helyzet megváltozott: az infláció és a kamatok emelkedése miatt a piacon jóval drágábban juthatunk hozzá egy lakáshitelhez, mintha valamelyik támogatott kölcsönt választanánk, a végösszeg még egy kisebb összegű lakáskölcsön esetén is több millió forint többletköltséggel jár.

(Persze arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a kamatok emelkedésével az állami támogatások büntető kamata is folyamatosan nő.)

Fontos döntési szempont emellett, hogy a kamatok emelkedése miatt az államnak is sokkal többe kerül ezeknek a programoknak a finanszírozása. Hiszen ők nemcsak a támogatások kihelyezéshez biztosítanak forrást, hanem a kamattámogatást is fizetik a bankoknak, ami egyre nagyobb összeget tesz ki. Elég a támogatások ügyleti kamatát meghatározó referenciamutatókra ránézni: a babaváró hitelt és bizonyos kamattámogatott jelzáloghiteleket érintő referenciakamat néhány hónappal a kölcsön indulása után, 2019 novemberében még 1 százalék volt, 2022. március elején viszont már 4,45 százalékon állt, áprilisban pedig további emelkedés várható. A hónapok óta tartó emelkedés tehát nemcsak a szerződésszegés esetén visszafizetendő összeget dobja meg, amiről általában szó esik, hanem az állam költségeit is. Ugyanez vonatkozik a kamattámogatott csok és az otthonfelújítási hitelekre is, ahol az igénylő által fizetett fix 3 százalék és a tényleges ügyleti kamat különbözetét fizetik az államkasszából. 

A legtöbb támogatás folytatása megerősítésre vár

A családtámogatási elemek sora hosszú, ezeket számon tartani is egyre nehezebb. Az alábbi lista segít rendet tenni, és azt is megnéztük, melyik program mikor érne véget az aktuális szabályozások szerint.

 • Babaváró hitel: 10 millió forint kamatmentes kölcsön - bármilyen célra

Az indulástól számolva 2022. január végéig 1670 milliárd forintot vettek fel belőle a fiatal házaspárok, a maximális hitelösszeggel számolva ez legalább 167 ezer igénylőt jelent. A babaváró hitel a jelenlegi rendelet szerint 2022. december 31-ig érhető el.

 • Csok: maximum 10 millió forint támogatás, 10 vagy 15 millió forint kamattámogatott hitellel

A csok hagyományos formája nincs végdátumhoz kötve - vannak viszont olyan kedvezmények, amelyek a csok-hoz vannak kapcsolva, viszont 2022 végén kifutnak, például az áfa-visszaigénylés. A hagyományos csokot a 2015. júliusi indulása óta több mint 200 ezer család vette igénybe a kormany.hu oldán közzétett információk szerint. 

 • Falusi csok: maximum 10 millió forint támogatás, 10 vagy 15 millió forint kamattámogatott hitellel

A falusi csok csak a preferált kistelepüléseken érhető el. Eddig több mint 27 ezer család vásárolt vagy korszerűsített használt lakást a támogatás segítségével: összesen 149 milliárd forint támogatás került az igénylőkhöz, emellé pedig 53 milliárd forint kamattámogatott hitelt vettek fel. A falusi csok 2022. június 30-ig érhető el a tervek szerint. 

 • Otthonfelújítási támogatás: maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás

Az otthonfelújítási támogatás 2021. január óta érhető el, és az indulás óta már több mint 80 ezer család adott be igénylést a kormány által közzétett információk szerint, 120 milliárd forint értékben. A támogatás a jelenlegi tervek szerint 2022. december 31-ig lesz elérhető.  

 • Lakásfelújítási hitel: maximum 6 millió forint kamattámogatott jelzáloghitel

Egy hónappal a támogatás után, 2021. februárban indult el a lakásfelújítási hitel, mely az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozásához igényelhető, legfeljebb hatmillió forintig. A hitel a támogatással együtt fut ki a tervek szerint. 

 • Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása: maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása legfeljebb 2,5 millió forinttal járul hozzá egy új, legalább hétszemélyes családi autó megvásárlásához. Az indulás óta 60 milliárd forint értékben támogatta az állam a nagycsaládosokat. A támogatás a jelenlegi tervek szerint 2022. december 31-ig lesz elérhető.

 • Áfa-visszaigénylés: akár 5 millió forint is lehet a visszatérítés

A lakásvásárláshoz és építéshez nyújtott áfa-kedvezményeknek jelenleg több típusa is van, ezek a tervek szerint 2022-ben futnak ki. A saját ház építésénél, korszerűsítésnél, bővítésnél elérhető, 27 százalékos áfából adott legfeljebb 5 millió forintos visszaigénylési lehetőség 2022. június 30-ig lesz elérhető. Az új lakóingatlan vásárlásnál alkalmazott kedvezményes, 5 százalékos áfa 2022. december 31-ig él. A bárki számára elérhető áfakedvezmények mellett kifejezetten családtámogatáshoz, a csok-hoz kötött az 5 százalékos áfa visszaigénylésének lehetősége az új lakóingatlan vásárlásánál. 

 • Zöld hitel: maximum 70 millió forint 2,5 százalékos lakáskölcsön

Ahogy fentebb is írtuk, a 200 milliárd forintos keretösszeg kimerülése miatt a hitelintézetek zöme felfüggesztette az új igénylések befogadását, az MNB azonban gondolkodik a program folytatásában. A zöld hitel igénylése során esetlegesen felmerülő problémákról ebben a cikkben írtunk. A zöld hitel nem csak gyerekesek számára elérhető, egy hozzá kapcsolt lehetőség viszont igen.

 • Zöld csok: kamatmentes csok-hitel, maximum 10 vagy 15 millió forintig

A kamatmentes zöld csok elérhetősége a Zöld Otthon Programhoz van kötve. Addig tart, ameddig a kamattámogatott lakáshitel. 

 • Illetékkedvezmény: csok igénylésnél elengedik a visszterhes vagyonátruházási illeték 100 százalékát

A csok-os ingatlanvásárlóknak nem kell megfizetniük a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Ahogyan a hagyományos csok-nak, úgy ennek a kedvezménynek sincs végdátuma.

 • Jelzáloghitel elengedése: akár 5 millió forinttal is csökkenthető a tartozás

A jelzáloghitel elengedés a már meglévő lakáshitel tartozás csökkentésében segít: a második vagy további gyermek születése után az állam átvállal egy részt - a második gyermek után egymillió forintot, a harmadik gyermek után pedig további négymillió forintot. A kedvezménnyel eddig több mint 30 ezer család élt, előre meghatározott végdátuma nincsen. 

 • Diákhitel felfüggesztése és elengedése

A diákhitelt törlesztő kismamák több kedvezményben is részesülnek. A Diákhitel1-es adósok ügyleti kamatát az állam átvállalja a várandósság 91. napja után, emellett a törlesztés is felfüggeszthető, hasonlóan a babaváró hitelhez. A kamatmentes Diákhitel2 konstrukciónál a törlesztés felfüggesztésére van lehetőség. 

A Diákhitel tartozás felének az elengedése részlegesen lehetséges, ha az adósnak a hitelfolyósítást követően születik a második gyermeke. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a teljes fennálló tartozást elengedi az állam.

 • Családi szja-visszatérítés

A családi kedvezmények atombombáját dobta le a kormány akkor, amikor arról döntött, hogy a 2021-es szja-juk teljes összegét visszakapják egy jövedelem, illetve adóhatárig a családosok. Ez csaknem 700 milliárd forintos pluszt jelentett az év első hónapjaiban mindazoknak, akik egyébként is jogosultak a családi adókedvezményre. Utóbbi az idén is, él, hiszen már viszonylag régóta része az adórendszernek.

Arra senki nem tett ígéretet, hogy az idei nagy családi szja-visszatérítésre ezután is számíthatnak a gyerekesek, és ennek hatalmas költsége miatt a jelenlegi költségvetési helyzetben ezzel jobb nem is számolni.

A lista alapján látható, hogy az elmúlt években bevezetett támogatások jelentős része 2022 júniusában vagy decemberében kifut, ha nem döntenek a hosszabbításról. Bár ígéretek voltak a folytatással kapcsolatban, arról még nem esett szó sem a kormánypárt, sem az ellenzék részéről, hogy az elmúlt hónapokban alaposan megváltozott gazdasági helyzetben mit lehet majd ezekből teljesíteni a választás után – írja a Bank360.hu.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG