1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A brit gazdaság recessziója már elkezdődött, és jövőre meredek visszaesés várható a Bank of England új inflációs jelentése szerint. Közben rekord mélységbe süllyedt a font az euróval szemben
A brit gazdaság recessziója már elkezdődött, és jövőre meredek visszaesés várható a Bank of England új inflációs jelentése szerint. A brit jegybank drámai előrejelzésének hatására rekord mélységbe süllyedt az egyébként is jó ideje gyengélkedő font az euróval szemben.

Mervyn King, a központi bank kormányzója a jelentést ismertető londoni sajtótájékoztatóján kijelentette: a brit gazdaság recessziója valószínűleg már a mostani második félévben elkezdődött.

A Bank of England szerdai jelentésében a központi forgatókönyv az, hogy a brit hazai össztermék (GDP), éves szintre számolva, 2 százalékkal visszaesik a jövő év első felében. A brit statisztikai intézet múlt hónap végén kiadott előzetes becslése szerint már a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal zsugorodott a brit GDP az előző negyedévhez mérve.

A visszaesés ténye nem lepte meg a piacot, mértéke azonban igen: elemzők előzetesen 0,2 százalékos negyedéves GDP-csökkenést jósoltak.

A Bank of England monetáris tanácsa a gyorsan sötétedő kilátások miatt a múlt héten drasztikus, 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést jelentett be; ezzel az irányadó brit központi bankkamat 3,00 százalékra süllyedt.

A brit jegybank még nem hajtott végre egy menetben fél százalékpontnál nagyobb csökkentést azóta, hogy a jelenleg is hatalmon lévő munkáspárti kormány 1997-ben - a Labour átütő választási győzelme utáni egyik első intézkedésként - a pénzügyminisztériumról a bankra ruházta át az alapkamat megállapításának jogát. A jelenlegi, 3,00 százalékos jegybanki alapkamat 54 éve a legalacsonyabb; legutóbb 1954. májusban volt ezen szinten az irányadó kamatláb.

Mervyn King a szerdai sajtótájékoztatón azonban egyértelműen kijelentette, hogy a Bank of England kész további kamatcsökkentésekre, ha az szükségessé válik.

Ha lenne mód másra is felhasználni a pénzt, Ön mire költené a banki tőkeemelésre szánt 300 milliárdos vésztartalékot? Szavazzon!
Citybeli elemzők már a múlt csütörtöki, sokkszerű kamatcsökkentés után adott előrejelzéseikben azt valószínűsítették, hogy a brit kamatcsökkentési hullámnak nincs vége. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint jövőre jó eséllyel történelmi mélységbe, 2,00 százalék alá csökken a brit jegybanki alapkamat. Az 1694-ben létrehozott Bank of England eddigi történetében még nem volt példa 2,00 százaléknál alacsonyabb kamatra.

A további monetáris enyhítés kilátását alátámasztja a szerdai inflációs jelentés azon prognózisa is, hogy az infláció 2010-ben 1 százalékig - a kitűzött hivatalos cél feléig - csökkenhet a legutóbb mért, 5 százalék feletti éves ütemről.

Mervyn King a szerdai sajtótájékoztatón a rendkívül borús növekedési kilátások okai között említette, hogy az amerikai Lehman Brothers befektetési bank szeptemberi összeomlása után az I. világháború kezdete óta nem látott méretű válság bontakozott ki a brit bankrendszerben, és ennek nyomán szűkült, egyes esetekben teljesen le is állt a reálgazdaság hitelellátása.

A szerdai bankjelentés után meredeken gyengült a font: az euró az előző késő esti 81,41 penny után szerdán napközben 82,37 pennyt is ért, ami negatív árfolyamrekord a font szempontjából. A font ugyanakkor 1,5204 dollárig süllyedt az előző esti 1,5374-es záróról.

A font meredek értékvesztése jó ideje elkezdődött, mivel a befektetők tömegesen adják fel pozícióikat az egyre rosszabb gazdasági kilátások nyomán. A brit valuta a dollárral szemben 23 százalékot, az euróval szemben 12 százalékot gyengült az év eleje óta. A font az év közepén még 2 dollár felett járt.

Jókorát suhintott a brit jegybank   
A szakadék széléről rántották vissza a bankokat
Fekete karácsonyuk lesz a briteknek

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG