<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A vevő kiléte nem meglepetés, az azonban igen, hogy a közel egy évig tartó kiválasztás után további több, mint egy évbe telik, amíg a Citibank lakossági ügyfelei Erste-kékre cserélik bankjuk színeit.

Meglepetés maximum azt érhette, aki az elmúlt hetekben, hónapokban nem hallott semmit a dealről: a legkomolyabb kérő, az Erste lett a Citibank magyarországi lakossági üzletága. Vagyis - ahogy a közlemény is fogalmaz - a Citi lakossági betéti- és befektetési-, személyi hitel-, hitelkártya, valamint a mikrovállalatokat kiszolgáló (CitiBusiness) üzletága lesz az Erstéé.

Amiben ugyanakkor minden érintettet meglepetés érhetett az az ütemezés: a hírek szerint az állomány átvételére 2016. vége előtt nem kerül majd sor. Persze, ez az ügylet már eddig sem a kapkodásról szólt: a hír arról, hogy az amerikai szolgáltató a jövőben hazánkban is a vállalati ügyfelekre, valamint itteni szolgáltató központjára koncentrál és így a lakossági és - külön szinte sehol nem említett, ám rendkívül értékes - privátbanki ügyfeleknek új tulajdonost keres, 2014. október 14-én jelent meg. A visszafogott sebesség annak fényében tűnik érdekesnek, hogy azóta az állam már újabb bankot vett a Budapest Bank személyében, sőt a tavaly nyáron megvásárolt MKB-t már szanálta is a jegybank, amely az év végére, a jövő év elejére ismét új tulajdonoshoz is kerülhet.

A vártnál is lassabb, több, mint egy évig elhúzódó átmigrálási folyamat egyrészt annak fényében érthető, hogy a hazai banktörténelemben lényegében először kerül sor úgy jelentős ügyfélállomány-átadásra, hogy a felek közül mindkettő marad Magyarországon, vagyis nem teljes értékesítésről van szó, amely után indulásként elég a cégtáblát átfesteni. Vagyis a feladat most az lesz, hogy a teljes állomány a Citi rendszereiből az Erste rendszerébe kerülhessen anélkül, hogy ügyfélkiszolgálásban bármilyen zavart is érzékelnének. Ennek ellenére túlbiztosítottnak és az ügyfelek számára is túl hosszúnak tűnik az átmeneti időszak. Ennek vélhetően a konkurencia örül, amely így több időt kap arra, hogy a "zavarosban halásszon" - jóllehet a szétnyújtott átvétellel a cél épp a bizonytalanság csökkentése lehetett. Az elmúlt hónapokban ugyanis - hiába a folyamatos nyugtató szavak -  a hírek szerint azért lassan-lassan erodálódott az állomány - főként a privátbanki ügyfélkör esetében.

Persze, ezek a hírek csak pletyka szintjén állnak, ám mivel hivatalos adat lényegben nincs - a fióktelepként működő Citibank, még a korábbi, banki időszaknál is szűkmarkúbban adott ki bármilyen adatot magáról. Így az sem tartozott a meglepetés kategóriába, hogy az értékesítésről szól sajtóközleményben feltűnő számok egyetlen kivétellel a dátumokhoz kötődnek. (Az az egy pedig arról szól, hogy a szolgáltatóközpont több, mint 50 ország ügyintézésében segíti a Citibankot.) Azt, hogy a vételár nem nyilvános, megértjük, ám at, hogy hozzávetőlegesen állományadatot sem közöltek az érintettek, azt a nézetet erősíti, hogy bizony számottevő volt, vagy/és jövőbeli ügyfélkopás is be van kalkulálva a rendszerbe.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG