Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A csoport 1,145 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az első negyedévben.

Az eredmény javulása az előző negyedévekhez hasonlóan a nettó kamatbevételek, valamint a díj- és jutalékbevételek növekedésének köszönhető, továbbra is visszafogott költségszint mellett - derül ki az FHB Jelzálogbank Nyrt. gyorsjelentéséből.

A konszolidált, nemzetközi beszámolókészítési standardok (IFRS) alapján készült jelentés szerint az adózott eredmény banki különadó nélkül 1,852 milliárd forint, míg az egyéb rendkívüli tételektől (pénzügyi tranzakciós illeték, árfolyamvédelmi programhoz kapcsolódó veszteségek) megtisztítva meghaladja a 2 milliárd forintot.

Az első negyedévi konszolidált eredményhez a társult vállalkozások teljesítménye 401 millió forinttal járult hozzá.

A kamatbevétel 22 százalékkal nőtt

Az eredmény összetevői közül a nettó kamatbevétel az előző negyedévhez képest 34 millió forinttal, az egy évvel korábbihoz képest több mint 22 százalékkal emelkedett és meghaladta az 5,2 milliárd forintot. A nettó kamatmarzs 2,78 százalék volt, az előző negyedévinél 7 bázisponttal, az egy évvel ezelőttinél 41 bázisponttal magasabb. 

A nettó díj- és jutalékbevételek összege a tranzakciós illetéktől megtisztítva 36,5 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg az előző negyedévhez képest 1,4 százalékkal nőtt.

A működési költségek összege (a 2014-től az egyéb ráfordítások között kimutatott fizetett tranzakciós illeték és hitelintézeti járadék nélkül) 3,8 milliárd forint volt az első negyedévben, ami azonos az előző negyedévivel, míg 2013. első negyedévéhez képest 4 százalékkal mérséklődött.

Az FHB Csoport konszolidált mérlegfőösszege 2014. március 31-én 789,3 milliárd forint volt, 11 százalékkal, mintegy 79 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál és 52 milliárd forinttal, 7 százalékkal haladja meg az előző negyedév végit. 

A mérlegfőösszeg növekedését alapvetően a forrásoldal bővülése határozta meg: az előző negyedév végéhez képest a kibocsátott értékpapírok és a betétek állománya is 9,6 százalékkal bővült. 

Az FHB Jelzálogbank 2014 első negyedévében összesen 5,3 milliárd forintnyi forrást vont be, ebből a fedezetlen kötvény kibocsátás 2,3 milliárd forint, a jelzáloglevél pedig 3 milliárd forint volt. 2014 első negyedévében összesen 5,7 milliárd forint fedezetlen kötvény járt le. Visszavásárlás ebben az időszakban nem volt.

A betétek állománya egy év alatt több mint 100 milliárd forinttal bővült, ennek több mint 60 százaléka a vállalati üzletághoz köthető. Az első negyedévben a lakossági betétek növekedésének túlnyomó része a postai betétgyűjtésből származott.

Kisebb hitelállomány

A hitelek állománya március 31-én 366 milliárd forint volt, ami 3,4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, azonban 2013. december 31-éhez képest közel 8 milliárd forinttal (2,2 százalékkal) nőtt. 

Az állománybővülés legnagyobb része a vállalati hitelek növekedéséből adódik, a lakossági hitelek esetében (az éves összehasonlításban közel 63 százalékkal emelkedő folyósítás ellenére, amelyen belül a támogatott hitelek aránya meghaladta a 37 százalékot) az állomány a negyedév során stagnált, míg egy év alatt 7,6 százalékkal, mintegy 23 milliárd forinttal csökkent. 

A hitelportfólió minősége kis mértékben javult, az NPL arány az első negyedév végére 20,2 százalékra mérséklődött, a problémás portfólió fedezettsége kis növekedéssel elérte az 53 százalékot.

Az árfolyamvédelmi programba szerződött ügyfelek száma a negyedév során 644-gyel nőtt és elérte a 8600-at. A Nemzeti Eszközkezelő részére a negyedév során újabb 115 ingatlant ajánlott fel a bankcsoport, az annak történő értékesítés miatt 230 ügyletet zártak, melyek együttes követelésállománya mintegy 1 milliárd forint volt.

Mi a helyzet a Takarékkal?

Az FHB a mérlegzárást követő események között beszámol arról, hogy az MNB május 9-én kelt határozatával engedélyezte, hogy az FHB Jelzálogbankkal szoros kapcsolatban álló Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási (MATAK) Zrt. 50 százalékot elérő mértékű közvetlen, az FHB pedig a MATAK Zrt.-n keresztül 10 százalékot elérő, de 20 százalékot el nem érő mértékű közvetett befolyásoló részesedést szerezzen a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben részvény-adásvétel útján. A tranzakció lezárására várhatóan még 2014 első fél évében sor kerül a jelentés szerint.

Az FHB részvényeivel a BÉT Prémium kategóriájában kereskednek, a papír záróára csütörtökön 922 forint volt. Az elmúlt egy évben az FHB részvények legmagasabb árfolyama 1027 forint, a legalacsonyabb 305 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.