4p
Összesen 67 fiókja marad, ha nem lesznek meglepetések, 2016-ban már nyereséges lehet a leánybank.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A Raiffeisen Bank idén szeptemberben 15 bankfiókját zárja be Magyarországon, így 67 fiókkal működik tovább, alkalmazottainak száma pedig az év eleji 2200-ról némileg 2000 alá csökken - mondta Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója szerdán Budapesten a pénzintézet féléves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

Karl Sevelda

Heinz Wiedner ugyanakkor kiemelte, hogy 2015 végén lezárják Magyarországon a költségcsökkentési folyamatot, 2016-ban és a következő években már nem kell hasonló lépésekre számítani, a bank inkább a bevételek növelésére koncentrál.

Dolgozókat küldenek el

2015-2016-ban jelentősen csökken a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma, ezzel 2016 végéig nagyjából 15 százalékkal mérséklődnek a személyi kiadások. 2015 első felében 2123 alkalmazottja volt a Raiffeisennek Magyarországon.

Heinz Wiedner ugyanakkor kiemelte, hogy 2015 végén lezárják Magyarországon a költségcsökkentési folyamatot, 2016-ban és a következő években már nem kell hasonló lépésekre számítani, a bank inkább a bevételek növelésére koncentrál.

A vezérigazgató kiemelte: a tavasszal már bejelentett tervekhez képest további fiókbezárásokat, illetve elbocsátásokat nem tervez a bank.

A Raiffeisen Magyarországon az első félévben 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el, szemben az előző év azonos időszaki 26,2 milliárd forintos veszteséggel - ismertette a vezérigazgató. Heinz Wiedner szerint az eredmények javulása az alacsonyabb kockázati költségeknek, valamint annak is köszönhető, hogy nem volt újabb, kedvezőtlen hatású kormányzati intézkedés. Hangsúlyozta: a Raiffeisen Bank tőkehelyzete jó, tőkemegfelelési mutatója 20,20 százalékot tett ki az idei első fél évben.

Csökkent a nemteljesítő hitelek állománya is, 295 milliárd forintra, ami közel 28 százalékkal alacsonyabb a tavaly év véginél. A nemteljesítő hitelek aránya összességében 23 százalék volt, ami 4 százalékpontos csökkenés 2014 decemberéhez képest. A bank a nemteljesítő hitelek arányát másfél-két éven belül 10 százalék körülire szeretné csökkenteni.

Kitért arra is, hogy a bankfiókok bezárásával párhuzamosan felgyorsították a digitális banki szolgáltatások fejlesztését: megújul honlapjuk, ősszel új elektronikus szolgáltatás válik elérhetővé vállalati ügyfeleiknek, ezenkívül új funkciókkal bővült mobilbanki alkalmazásuk.

A bank nettó kamatbevétele 25,7 milliárd forintról 19,8 milliárdra csökkent január-júniusban, míg a nettó díj- és jutalékbevételek 11,6 milliárd forintról 12,3 milliárd forintra nőttek. Ennek eredményeképpen a bank működési nyeresége 32,9 milliárd forint volt, 22 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - ismertette Heinz Wiedner.

Kiemelte, a lakossági hitelek elszámolása határidőre befejeződött, 168 ezer devizaalapú szerződést érintett, a forinthitelek elszámolása pedig zajlik, itt 73 ezer szerződés van.

Heinz Wiedner "speciális adónak" nevezte az Országos Betétbiztosítási Alap, illetve a Befektető-védelmi Alap (Beva) forrásaihoz való hozzájárulást, ami jelentősen nőni fog a következő időszakban. A Raiffeisen két alapba történő befizetési kötelezettsége 12 millió euró lesz jövőre, 5 millió euró volt tavaly, az idei terhet pedig még nem tudják pontosan. Hozzátette: a korábbi kormányzati bejelentésnek megfelelően a bankadóban csökkentést várnak jövőre: 37-38 millió euróról 20 millióra csökkenhet a fizetendő összeg.

Ha nem szól közbe a politika

Karl Sevelda, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója szerdán, a pénzintézet féléves sajtóértekezletén Bécsben azt mondta: ha nem lesz semmilyen kellemetlen meglepetés a politika részéről, 2016-ban már nyereséges lehet a magyarországi Raiffeisen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG