4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Azt szeretnék, ha minden magyar településen azonos pénzügyi szolgáltatásokhoz férnének hozzá az emberek. Agrárbankot csinálnak a posták és a takarékok hálózatából.

Hogy alakul át az állami bankszektor?

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a Napi Gazdaság vállalkozói konferenciáján elmondta: az állami tulajdonban lévő pénzügyi intézmények révén szeretnék elérni, hogy minden településen azonos szolgáltatások legyenek elérhetőek az embereknek és a vállalkozásoknak. Ennek érdekében került sor arra, hogy az államtitkárság irányítása alá került a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Posta és - szavai szerint - a Magyar Fejlesztési Bank által vezényelt takarékszövetkezeti integráció. A döntés indokoltságát Németh Lászlóné azzal támasztotta alá, hogy az MFB programok kihasználtsága nem volt megfelelő a refinanszírozási termékek nem voltak eléggé keresettek. A takarékokhoz pedig azért kellett hozzányúlni, mert piacot vesztettek, ráadásul sajnálatos esetek mutatták meg, hogy összehangoltabb, egységesebb irányításra van szükség. Emellett mind a takarékok, mind a posta esetében cél volt, hogy megőrizzék a tradíciókat.

Agrárbank a postán

Az elmúlt években folyamatosan napirenden volt az agrárbank szükségessége. A kormány most úgy véli, hogy a posta és a takarékok hálózata maradéktalanul alkalmas arra, hogy ezt az igényt kielégítse. Az MFB kapcsán az államtitkár szerint hiba volt a Konzumbank hálózatának feladása, a helyi jelenlétet - az elmúlt 4 év megmutatta - a kereskedelmi bankokon alapuló refinanszírozás nem képes biztosítani.

Mit csinál az új MFB?

Az elkövetkező időszakban az MFB-nél jelentős átalakulás zajlik majd - annak ellenére, hogy pusztán a számai jók - bankszinten 5,4, csoportszinten 10,2 milliárdos adózott eredményt realizált. A portfolió átalakul, több olyan terület, ahol tulajdonosi jog az MFB-nél volt átkerülnek az igazgatás más oldalára. A bank termékgyárrá válik - tőke-, hitel- és garanciatermékek készülnek majd, amelyek a bankon és stratégiai partnereken keresztül kerülnek majd el a vállalkozásokhoz - mondta Németh Lászlóné. A refinanszírozási programok és a kapcsolatrendszer megmarad majd a kereskedelmi bankokkal, ám a takarékszövetkezetekkel és a postával való kapcsolat felerősödik. A bank közvetlenül a nagyhitelekkel foglalkozik majd.

Csak finanszíroz gázügyben az MFB

Azzal kapcsolatban, hogy a gázkereskeskedelmbe mennyire kapcsolódik be az MFB, az államtitkár pontosított: nem az MVM szerepét veszi át a bank, hanem a szükséges források biztosításában lesz szerepe.

Mit lesz a Magyar Postával?

A Posta is erősíti szerepét - ennek jele a Díjbeszedőben és a Díjnetben szerzett tulajdon, illetve az saját értékpapír-szolgáltató megalapítása. Az elképzelt stratégia a csomaglogisztika és a pénzügyi szolgáltatások terén lát kitörési lehetőségeket.

Az állami támogatást csak az új takarékszövetkezeti integráció kapja

A takarékszövetkezeti integrációs törvénnyel kapcsolatban az államtitkár annak a véleményének adott hangot, hogy ma már mind többen látják be, hogy a törvény a szektor számára elkerülhetetlen változásokat alapozott meg.A 136 milliárdos állami támogatás az integráció lezárulta után biztosítja majd a biztonságot az új intézményrendszernek - kiegészítve a korábbi intézményvédelmi pénzekkel. (Az új integrációból kizártak ebből nem részesedhetnek.) Ez a garanciaközösség a biztonságon túl a nagyhitel-korlátok enyhülését jelenti majd - mondta Németh Lászlóné.

A takarékok átvizsgálása lezárult, az értékelés még zajlik, egyelőre 35 takarék tudott belépni az egyetemes felelősségvállalási körbe, az év végéig alakul ki a végső kör - mondta az államtitkár. A benn lévő takarékok egységes termékstruktúra mellett összehangoltan tudnak majd működni. Ugyanakkor - külön kezdeményezés nélkül - látható, hogy az integrált takarékok további egyesülési hulláma indult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG