4p
Azt szeretnék, ha minden magyar településen azonos pénzügyi szolgáltatásokhoz férnének hozzá az emberek. Agrárbankot csinálnak a posták és a takarékok hálózatából.

Hogy alakul át az állami bankszektor?

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a Napi Gazdaság vállalkozói konferenciáján elmondta: az állami tulajdonban lévő pénzügyi intézmények révén szeretnék elérni, hogy minden településen azonos szolgáltatások legyenek elérhetőek az embereknek és a vállalkozásoknak. Ennek érdekében került sor arra, hogy az államtitkárság irányítása alá került a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Posta és - szavai szerint - a Magyar Fejlesztési Bank által vezényelt takarékszövetkezeti integráció. A döntés indokoltságát Németh Lászlóné azzal támasztotta alá, hogy az MFB programok kihasználtsága nem volt megfelelő a refinanszírozási termékek nem voltak eléggé keresettek. A takarékokhoz pedig azért kellett hozzányúlni, mert piacot vesztettek, ráadásul sajnálatos esetek mutatták meg, hogy összehangoltabb, egységesebb irányításra van szükség. Emellett mind a takarékok, mind a posta esetében cél volt, hogy megőrizzék a tradíciókat.

Agrárbank a postán

Az elmúlt években folyamatosan napirenden volt az agrárbank szükségessége. A kormány most úgy véli, hogy a posta és a takarékok hálózata maradéktalanul alkalmas arra, hogy ezt az igényt kielégítse. Az MFB kapcsán az államtitkár szerint hiba volt a Konzumbank hálózatának feladása, a helyi jelenlétet - az elmúlt 4 év megmutatta - a kereskedelmi bankokon alapuló refinanszírozás nem képes biztosítani.

Mit csinál az új MFB?

Az elkövetkező időszakban az MFB-nél jelentős átalakulás zajlik majd - annak ellenére, hogy pusztán a számai jók - bankszinten 5,4, csoportszinten 10,2 milliárdos adózott eredményt realizált. A portfolió átalakul, több olyan terület, ahol tulajdonosi jog az MFB-nél volt átkerülnek az igazgatás más oldalára. A bank termékgyárrá válik - tőke-, hitel- és garanciatermékek készülnek majd, amelyek a bankon és stratégiai partnereken keresztül kerülnek majd el a vállalkozásokhoz - mondta Németh Lászlóné. A refinanszírozási programok és a kapcsolatrendszer megmarad majd a kereskedelmi bankokkal, ám a takarékszövetkezetekkel és a postával való kapcsolat felerősödik. A bank közvetlenül a nagyhitelekkel foglalkozik majd.

Csak finanszíroz gázügyben az MFB

Azzal kapcsolatban, hogy a gázkereskeskedelmbe mennyire kapcsolódik be az MFB, az államtitkár pontosított: nem az MVM szerepét veszi át a bank, hanem a szükséges források biztosításában lesz szerepe.

Mit lesz a Magyar Postával?

A Posta is erősíti szerepét - ennek jele a Díjbeszedőben és a Díjnetben szerzett tulajdon, illetve az saját értékpapír-szolgáltató megalapítása. Az elképzelt stratégia a csomaglogisztika és a pénzügyi szolgáltatások terén lát kitörési lehetőségeket.

Az állami támogatást csak az új takarékszövetkezeti integráció kapja

A takarékszövetkezeti integrációs törvénnyel kapcsolatban az államtitkár annak a véleményének adott hangot, hogy ma már mind többen látják be, hogy a törvény a szektor számára elkerülhetetlen változásokat alapozott meg.A 136 milliárdos állami támogatás az integráció lezárulta után biztosítja majd a biztonságot az új intézményrendszernek - kiegészítve a korábbi intézményvédelmi pénzekkel. (Az új integrációból kizártak ebből nem részesedhetnek.) Ez a garanciaközösség a biztonságon túl a nagyhitel-korlátok enyhülését jelenti majd - mondta Németh Lászlóné.

A takarékok átvizsgálása lezárult, az értékelés még zajlik, egyelőre 35 takarék tudott belépni az egyetemes felelősségvállalási körbe, az év végéig alakul ki a végső kör - mondta az államtitkár. A benn lévő takarékok egységes termékstruktúra mellett összehangoltan tudnak majd működni. Ugyanakkor - külön kezdeményezés nélkül - látható, hogy az integrált takarékok további egyesülési hulláma indult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem tudott mit kezdeni magával a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 18:56
A hazai fizetőeszköznek nem volt egyértelmű iránya a nagyobb pénzekkel szemben.
Pénzügyi szektor Csomó pénzt vesz el az állam a biztosítóktól
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 10:10
Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni. Egyedül az utasbiztosítások szárnyalnak, amelyeknél minden eddigi rekord megdőlt a nyaralási szezon végére.   
Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG