3p

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap.

Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold" vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good" vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.

„Nagy öröm számunkra, hogy az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap február 22-től ESG befektetési alapként működik, ez mutatja a fenntarthatóság iránti elköteleződésünket. Portfóliónk legértékesebb épületei már jelenleg is részletes fogyasztásmérési struktúrával rendelkeznek, a gépészeti rendszereket intelligens épületfelügyeleti rendszer vezérli. Az új ingatlanbefektetéseknél részletes műszaki átvilágítást végzünk, melynek részét képezik az energiahatékonysági szempontok is. A jövőbeli befektetések során minimum követelményként tűztük ki, hogy irodaépület esetén legalább „B", kereskedelmi épületnél pedig minimum „D" energetikai besorolású legyen az ingatlan. A portfóliót alkotó egyéb épületek kapcsán célunk a mérhetőség fejlesztése és az okosmérés bővítése" – mondta el Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő igazgatóságának elnöke.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Az Erste Alapkezelő működésének szerves része a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok implementálása, a társaság elkötelezett a fenntartható és felelős befektetések iránt. A fenntarthatósági témákban tanúsított aktivitásának köszönhetően korábban a Magyar Nemzeti Banktól az év Zöld Befektetési Alapkezelő elismerést elnyerő Erste Alapkezelő az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alappal együtt már hat fenntartható befektetési alapot működtet, ezek nettó eszközértéke meghaladja a 739 milliárd forintot. Ezek mellett a magyarországi befektetők számára elérhető az Erste Csoport alapkezelője, az Erste Asset Management GmbH által kezelt további 39 ESG-alap is.

Az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap ingatlanportfóliójának – értékalapon számítva – több mint felét jelenleg az „A" kategóriás irodaházak teszik ki. Ezek az épületek mind rendelkeznek legalább egy zöld minősítéssel, az energiahatékonyság növelését célzó felújítások pedig biztosítják, hogy az irodaházak még inkább hozzá tudjanak járulni az éghajlati kockázatok mérsékléséhez. Az alap számára kiemelten fontos a felelős hulladékgazdálkodás is, az ingatlanportfólió 90 százalékában szelektíven gyűjtik a hulladékot. Az Erste elkötelezett az alternatív közlekedési módok támogatása mellett, ezért az ingatlanalap 2028-ig a kezelésében lévő irodaépületek minimum 80 százalékánál biztosítani kívánja az elektromosautó-töltés lehetőségét, valamint kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére valamennyi irodaházában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG