1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Herbert Stepic a bankcsoport vezérigazgatója egy bécsi sajtótájékoztatón elmondta, hogy elképzelhető, hogy a Raiffeisen Bank kivonul a térség egy-két országából, de nem lát okot arra, hogy elhagyja Magyarországot.

A Raiffeisen Bank International vezetője nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy egyik-másik piacról kivonulnak, országokat azonban nem nevezett meg. Kifejtette, olyan piacokról lehet szó, amelyek kevés bevételt hoznak, illetve olyan országokról, amelyek hosszú távon gyenge fejlődési kilátással rendelkeznek. A vezérigazgató hozzátette, hogy Magyarország előreláthatóan nem tartozik ezek közé. Hangsúlyozta azt is, hogy a csoport összességében jól áll Közép- és Kelet-Európában.

Éves szinten 320 milliós veszteséget várnak Magyarországon

A csütörtökön ismertetett mérleg szerint az RBI konszern mérlege 745 millió euró volt, 4,8 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Magyarországon 286 millió euró adózás utáni veszteséget könyvelt el a bank az első kilenc hónapban, a negyedik negyedévben jelentős feltőkésítésre lesz szükség. Éves szinten 320 millió euró veszteséget várnak Magyarországon, Stepic hozzátette, a tőkepótlásnak legalább ezt az összeget pótolnia kell.

A magyarországi leányvállalat veszteségéhez jelentősen hozzájárult a hitelek miatti, 373 millió eurót kitevő tartalékképzés és a 33 millió euró összegű bankadó. Az RBI közleménye szerint nagy kihívást jelentő makrogazdasági és politikai környezetben működik a bank az országban.

Az ügyfelek 30 százaléka él a végtörlesztéssel

A Raiffeisen emlékeztetett arra, hogy már 2009-ben leállította a svájci frank alapú hitelezést és azóta gyakorlatilag az euróban való hitelezést is. Rámutattak, hogy folyamatban van a lányvállalat átstrukturálása, mely magában foglalja többek között a portfólió szelektív csökkentését és további tíz kirendeltség bezárását. Jelenleg felülvizsgálják a bank jövőbeli stratégiai pozicionálását és szervezeti felépítését.

Fotó: K. Vyhnalek

Stepic a sajtótájékoztatón ismét a magántulajdonba való beavatkozásnak nevezte a devizában felvett jelzálog-hitelek kedvezményes előtörlesztését lehetővé tévő magyar törvényt. Hozzátette azt is, hogy eddig kis hányadban éltek az ügyfeleik a lehetőséggel. A bank közlése szerint szeptemberben 1,4 milliárd euró volt a bank lakosságnál kihelyezett svájcifrank-hitelállománya. November középig 8,2 százaléknyian igényelték a kedvezményes végtörlesztést, a már visszafizetett hitelek aránya 6,3 százalék. A bank azzal számol, hogy az ügyfelek 30 százaléka fog élni a lehetőséggel. Ez 100 millió euró értékhelyesbítést eredményezhet és a 2012-es eredményt 17 millió euróval csökkentheti.

Az európai bankfelügyeleti hatóság október végi rendelkezése szerint a nagy európai bankoknak kilenc százalékra kell emelniük tőkefedezeti mutatójukat. A Raiffeisen csoport vezető tagjának, a Raiffeisen Zentralbanknak ehhez 2,5 milliárd euróra van szüksége. Csütörtöki közleményük szerint állami segítség nélkül szándékoznak eleget tenni az előírásnak.

Stepic hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok fejleményei és gazdasági szabályozói intézkedései ellenére a konszern egésze jól halad, közép- és hosszú távon továbbra is fontos piacnak tekinti a régiót. A térség országaiban gyorsabb a növekedés az euróövezet átlagánál és Magyarország kivételével az államadósság is alacsonyabb - mondta. Kiemelte, hogy Lengyelország és Oroszország, a térség két legnagyobb piaca egyben erőteljesen fejlődő piac is a bankszektor szempontjából.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG