<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.

Közzétette a július és szeptember közötti időszakról szóló tőzsdei jelentését az MKB Csoport, amelyben az egykori Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarékbank, illetve a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány számai is szerepelnek.

A bankcsoport 43,3 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott eredménnyel zárta a harmadik negyedévet és 149,8 milliárd forint eredménnyel az első három negyedévet, amely az üzleti teljesítménynek, a szigorú költséggazdálkodásnak és a hozamkörnyezetnek egyaránt köszönhető, ugyanakkor már tükrözi a lassuló gazdaság miatt megemelkedett kockázati költségeket. Az extraprofitadó, a kamat maximálás és a bankfúzióval kapcsolatos egyszeri költségek negatívan hatottak a számviteli eredményre, de a bank így is megőrizte stabil eredménytermelő képességét.

Jók lettek a háromnegyedéves adataik. Fotó: Depositphotos
Jók lettek a háromnegyedéves adataik. Fotó: Depositphotos

A mérlegfőösszeg az elmúlt évben 17 százalékkal nőtt, elsősorban az ügyfélhitelezési aktivitásnak köszönhetően, így szeptember végére elérte a 10 940 milliárd forintot.

A bankcsoport egy év alatt 13,1 százalékkal növelte nettó ügyfélbetét állományát, míg az ügyfélhitel állomány 16 százalékkal gyarapodott. A gazdasági növekedés és a bankcsoport stratégiája szempontjából kiemelt területeken, így az agrár hitelezésben 25 százalékkal emelkedett éves szinten a kihelyezett állomány, az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelei 26 százalékkal emelkedtek, míg a kisvállalatok számára is 13 százalékkal nagyobb volt a hitelállomány szeptember végén az egy évvel korábbihoz képest.

„Az MKB Csoport a fúzió révén hatékonyabban tudott működni és ügyfeleink bizalmának köszönhetően tovább növekedtünk, így változatlanul stabil pénzügyi partnerként segítünk ügyfeleinknek és építjük tovább a jövő bankját” – nyilatkozta Dr. Barna Zsolt, az MKB Bank és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

A szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően a bank kumulált korrigált működési költségei csupán 13 százalékkal, vagyis a maginflációnál is alacsonyabb mértékben növekedtek. A bank saját tőkéje a harmadik negyedévben 27,5 milliárd forinttal nőtt, ami hozzájárult az MKB Csoport stabil tőkeszerkezetének fenntartásához.

„Az eredményekből kirajzolódik, hogy sikeresen tudjuk érvényesíteni a fúzióból származó szinergiákat és értékesítési képességeinket is erősíteni tudtuk. Ugyanakkor arra számítunk, hogy a gyorsan változó gazdasági környezet, ügyfeleink pénzügyi helyzetének alakulása, valamint a pénzpiacok likviditási bőségének várható szűkülése jövőbeni eredménytermelő képességünkre is kihatnak majd. Mindezek alapján a bank számára különösen fontos időben megkezdeni a tartalékképzését, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk az év hátralévő részében” – mondta Martzy Antal, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG