3p
A Bankszövetség első embere leautokratázta a kormányt, Patai Mihály rég használt ilyen kemény szavakat és sötét jövőt jósolt a szektornak.

Patai Mihály szerint a világban a politikai elit átvette a hatalmat a pénzügyi elittől, a külső faktorok a magyar bankok számára is teljesen megváltoztak.



"Míg a kilencvenes években Kohl kancellárnak semmi köze nem volt ahhoz, hogy ki a Commerzbank elnöke, addig most ezt Merkel asszony határozza meg" - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója egy szerdai  budapesti konferencián. Hozzátette: a Royal Bank of Scotland (RBS) vezérigazgatójának személyét ugyanígy a brit miniszterelnök határozza meg.

Szavai szerint a bankszakmában megváltozott a szabályozás jelentősége, sokkal erősebb és szisztematikusabb szabályozást kellett kialakítani, ami nagyon helyes.

Keményen odaszólt a kormánynak

A globális változáshoz "a mi autokrata kormányunknak" a kreativitása is hozzájárul, külön nyomást helyezve a magyar bankrendszerre - jelentette ki Patai Mihály a Brand Festival 2013 című konferencián.

Véleménye szerint a bankok bevétele a jövőben sokkal kevesebb lesz a korábbinál, a lakossági hitelezésben drasztikusan megváltozott a kereslet és a kínálat: az idén egy hónap alatt mindössze 12 százalékát kötik a 2007-ben megkötött üzleteknek.

"Nem arról van szó, hogy csökkent a hitelezés 5 vagy 10 vagy 20 százalékkal, hanem 88 százalékkal" esett vissza - fogalmazott.

Rámutatott: míg korábban az ingatlanfinanszírozás adta a teljes bevételnövekedés egyharmadát, ez is teljesen új fázisba került. Korábban a bankrendszer bevételeinek 17 százaléka származott önkormányzati ügyfelektől, mostantól az önkormányzatok is egészen mást fognak jelenteni a bankok számára. A bankrendszer dolgozóinak létszáma az elmúlt négy évben hatezer fővel csökkent, és jelenleg 27 ezer főt foglalkoztat, a következő években további csökkenéssel kell számolni - mondta.

Összegzése szerint a bankrendszer humánpolitikai és fizikai értelemben is összehúzódik. A céltartalék-képzési ciklus mindig tovább tart, mint egy közgazdasági ciklus, már régen elkezdődött a növekedés az Egyesült Államokban vagy Németországban, de a rendszerben lévő rossz hitelek aránya még nő, ez természetes fáziskésés.

A hét szűk esztendő közepén járunk

Patai Mihály szerint a magyar bankrendszer 2013-ban a hét szűk esztendő közepén van, ez a negyedik év, amikor veszteséges lesz. Úgy vélte, hogy ez még 2-3 évig folytatódik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar bankok tőkemegfelelési mutatója magas, a rendszer rendkívül stabil.

A bankszövetség elnöke szerint fontos változás lesz, hogy megszűnik Magyarországon a likviditásimport, a hitel-betét arány a rendszerben 100 százalékra fog beállni, csak azt a pénzt tudják majd kiosztani a bankok, amit a betétesektől beszednek. Megjegyezte, hogy Japánban ez 15 éve így van. A megváltozott környezet következménye, hogy a "darwinizmus" érvényesül a magyar bankrendszerben, azaz kiválasztódás megy végbe, amit a kormány törekvései csak gyorsítanak.

A bankok devizahitelezésben vállalt felelősségét firtató kérdésre azt válaszolta: abból nem lehet engedni, hogy egy bank nyereséges legyen, a szociális problémákat nem a banknak kell megoldania. Az más kérdés, hogy a banknak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy segítse az adott politikai vagy társadalmi elitet az egyenlőtlenségek megszüntetésében. Az újraelosztási logikát nem szabad összekeverni a termelési logikával - mondta Patai Mihály.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG