1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A pénzügyi jogok biztosa már hétfőn szeretné elkezdeni a tárgyalásokat a devizahitelesek gondjainak megoldásáról; úgy véli, hogy javaslata nem igényel külső forrást, és akár egy hét alatt megoldás születhet.

Doubravszky György az M1 televízióban azt mondta, bízik abban, hogy őszre "már az egész eljárás lezajlik". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek előfeltétele a kilakoltatási, árverezési moratórium meghosszabbítása, amit a parlamentnek kell megszavaznia. "Bízom benne, hogy itt teljes lesz az egyetértés, tehát minden képviselő az áldását adja erre" - mondta. A konkrétumokról most is csak annyit árult el, hogy a szakmai megbeszéléseken első lépésként azt kell tisztázni, hogy devizahitelekről vagy devizához kötött forinthitelekről van szó. Ez szerinte kulcskérdés, mert az utóbbi azt jelenti, hogy mindaz a pluszköltség, amit az emberek az elmúlt években befizettek, a bankoknál extra nyereségként csapódott le. A választól függően kell a megoldást is keresni.

A pénzügyi biztos szerint javaslata nem igényel külső forrást. Hangsúlyozta: nem segítségről van szó, hanem egy igazságos megoldásról. "Nagyon bízom benne, hogy ez az igazság olyan átütő és egyszerű lesz, hogy senki nem fogja kétségbe vonni" - tette hozzá. Úgy vélekedett, egyetlen dolog lassíthatja a folyamatot: ha a bankszövetség nem olyan tárgyalókat küld, akik döntésképesek. Ha döntésképes tárgyalókat küld, gyakorlatilag akár egy hét alatt is megszülethet a megoldás - jelentette ki.   Arra a kérdésre, mi lesz, ha nem születik megállapodás, azt válaszolta, ezt nehezen tudja elképzelni, mert nagyon egyszerűek az érvek. "A civil oldalon olyan sok érv van most már, hogy nem férnek be egyszerre az ajtón. Itt arról van szó, hogy megtaláljuk azt, ami a legátütőbb, és azt következetesen végigvisszük" - mondta.

Doubravszky György múlt csütörtökön jelentette be, azt javasolja, hogy 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - a lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidő a tárgyalások menetétől függően további 45 nappal meghosszabbítható legyen. Emellett háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezte a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a kormány, a Magyar Bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek részvételével. A Nemzetgazdasági Minisztérium erre úgy reagált, hogy jó kezdeményezésnek tartja a szakmai munkacsoport összehívását kezdeményező javaslatot, és napokon belül kijelöli a tárgyalásokért felelős szakértőt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG