Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyetlen utalás sem veszhetett el a tegnapi Raiffeisen-leállásban, azok az ügyfelek akik úgy érzik kár érte őket, első körben a banknál tehetnek panaszt. A Raiffeisennek is volt tartalékrendszere, ám ők az alapgép rendbehozatala mellett döntöttek - közölte a bank a Privátbankár.hu-val. Az MNB ugyanakkor már vizsgálódik.

A Raiffeisen Bank fiókjai reggel rendben kinyitottak, és fogadják az ügyfeleket. A bank szakemberei még az éjszakai órákban kijavították a tegnap kora délután elérhetetlenné vált szolgáltatásokat, így az ATM készpénzfelvétel és az internetbanki felület már éjfél körül ismét használható volt – közölte ma délben a bank.

Volt háttérrendszer, de nem azt indították el

A Raiffeisen tájékoztatása szerint az ügyfélkiszolgálási rendszerek hibáját egy központi számítógép kulcs-alkatrészének meghibásodása okozta, mely tegnap a szolgáltatások leállásához vezetett. A Privátbankár.hu kérdésére a pénzintézetnél elmondták: bár van a Raiffeisennél (is) olyan hátterendszer, amit aktiválni lehet, ha a központi számítógép leáll, s ami így kiválthatná a főrendszert, ám az a döntés született, hogy az elsődleges rendszert állítják helyre a gyors fizikai helyreállítás (a meghibásodott alkatrész kicserélése) után. A bank szerint a fő gondot az okozta, hogy a banki rendszerek újraindulása a megbízható működéshez szükséges ellenőrzések a tervezettnél hosszabb időt vett igénybe – ezt vélhetően nem így kalkulálták. (A bank közléséből nem derül ki, de vélhetően még az egyébként „naprakész” háttérrendszer beállítását is bizonyos ellenőrzéseknek meg kellett volna előzniük.)

Ügyfélpénzt nem ért baj

A bank honlapunknak adott hivatalos közlése szerint egyetlen utalás, megbízás, vagy beérkező pénz sem veszhetett el, a bank mindent rendben teljesített és lekönyvelt a leállás után. A Raiffeisen Bank a hasonló esetek elkerülésére szolgáló intézkedéseket megtette, tovább fejleszti rendszereit és infrastruktúráját a még biztonságosabb működés érdekében – szól a pénzintézet hivatalos sajtóközleménye.

Állnak a vizsgálat elé

A pénzintézet elnézést kér minden ügyfelétől, kiemelten azoktól, akik számára kellemetlenségekkel járt a leállás, egyúttal köszöni türelmüket – szól a bank közleménye. A Privátbankár.hu ezzel kapcsolatban kíváncsi volt arra is, hogy a bocsánatkérésen túl azon ügyfelek esetében vállal-e bármilyen kártalanítást, akikkel kapcsolatban bizonyíthatóan kár ért. A bank sajtóosztályán azt mondták, ezeket az ügyeket egyedileg fogja vizsgálni.

Ha vita van

Az ügyfelek, illetve a hitelintézet közötti – például szerződéses kötelezettségek teljesítésére vonatkozó – szerződéses jogvitákban a felek közti szerződésekben, s a bank Általános Szerződési Feltételeiben leírtak az irányadók. Az ügyfeleknek első körben itt is a pénzintézethez kell fordulniuk panaszukkal. Amennyiben a vita nem zárul megegyezéssel, akkor lehet a Magyar Nemzeti Bank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulni, amely tető alá hozhat egyezséget vagy adhat ki kötelezést, ajánlást tartalmazó döntést a fogyasztó kérelmére – közölte a felügyeleti helyettes szóvivő.

Miután mindeddig példátlan eset, hogy egy bank lényegében összes rendszere leálljon – a Raiffeisen bankfiókok is bezártak -, ezért arra is kíváncsiak voltunk lesz-e, lehet-e bármilyen hatása a hétfői esetnek a bankra nézve. A Raiffeisennél azt közölték, hogy a bank a felügyelő hatóságot, a Magyar Nemzeti Bankot a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatta a kialakult helyzetről. Amennyiben a jegybank az esettel kapcsolatosan vizsgálatot rendelne el, úgy abban a bank maximálisan együtt fog működni a felügyelettel – közölte a Raiffeisen.

Az MNB megnézi

Az MNB felé a piaci szereplők számára előírt incidenskezelési szabályoknak megfelelően jelezte tegnap jelezte egyes informatikai rendszerei (pl. ATM készpénzfelvétel, számlaműveletekhez kapcsolódó szolgáltatások) működésének váratlan leállását – tájékoztatta a Privátbankár.hu-t Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese. A jegybank ezt követően haladéktalanul megkezdte annak áttekintését, hogy a Raiffeisen Bank esetében milyen módon szabályozta a bank ezen kockázat kezelését. Ennek keretében vizsgálni fogják, hogy a korábbi szabályozás a mostani incidens kapcsán elégséges volt-e, illetve a hitelintézet üzletmenet-folytonossági tevékenysége megfelelt-e az előírásoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Friss
hírlevél