1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nincs pénzhiány a magyar bankrendszerben, oda ezer milliárd forinttal több likviditás áramlik a negyedik negyedévben, mint az előzőben - mondta Simor András
Nincs pénzhiány a magyar bankrendszerben, oda ezer milliárd forinttal több likviditás áramlik a negyedik negyedévben, mint az előzőben, a bankok azonban a vállalatok helyett inkább a lakosságot hitelezik - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának szerdai ülésén.

A bizottsági ülés elején Simor András rövid prognózist ismertetett a gazdaság 2009-es várható folyamatairól. Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) egy százalék alatti csökkenése mellett az infláció 3 százaléknál kisebb lesz, 2010-ben megindulhat a magyar gazdaság lassú növekedése - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében csak folyamatos kamatcsökkentés valósítható meg - hangsúlyozta Simor András. Magyarország nem esik azonos kockázati megítélés alá az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Svájccal, ahol radikális kamatcsökkentést hajtottak végre, a magyar monetáris politika mozgástere korlátozott - mondta az MNB elnöke.

Kiemelte: "Magyarország kockázati megítélését ma a befektetők abba a kategóriába sorolják, ahol Dél-Afrika, a Fülöp-szigetek, Törökország, Horvátország, Bulgária, Észtország és Lettország van, s ezekben az országokban legalább olyan magas a kamat, mint nálunk, s radikális kamatcsökkentést sem hajtottak végre". A jegybank elnöke aláhúzta: "Nekünk ezt a kockázati prémiumot meg kell fizetnünk". Jelezte: ha egy radikális kamatcsökkentés nyomán 10 százalékkal gyengülne a forint árfolyama, akkor a bankrendszerben szűkülne a likviditás, a bankok tartalékképzési kötelezettségük miatt 430-450 milliárd forinttal kevesebb hitelt folyósíthatnának.

"Magyarországon a jegybanki kamatcsökkentéssel úgy lehet haladni, ahogy az ország kockázati megítélése javul" - felelte képviselői kérdésre a jegybank elnöke. 

A bizottság tagjai közül Latorcai János (KDNP) az IMF-hitel feltételeiről érdeklődött.  A képviselői kérdésre Simor András hangsúlyozta: "Nincs semmiféle titok az IMF-megállapodás mögött, a leírt szándéknyilatkozat tartalmazza az összes lényeges feltételt". Hozzátette: a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelének első részlete az MNB devizatartalékait növelte. Több képviselő, köztük Márton Attila (Fidesz) arról érdeklődött, mit tett, mit tehet a jegybank, hogy a gazdaságban a likviditás, köztük a kis- és középvállalkozások (kkv-k) finanszírozási lehetősége javuljon. Simor András kifejtette: az MNB azzal is segítette a bankok likviditásának növelését, hogy öt százalékról két százalékra csökkentette az előírt kötelező tartalékrátát, új fedezeteket is elfogadott a pénzintézetektől, amikor azok jegybanki hitelt vettek fel, és új refinanszírozási módokat nyitott meg. Eközben az állam azzal segítette a likviditás növelését, hogy nem bocsátott ki új államkötvényt, sőt, vissza is vásárolt a korábban piacra dobott állampapírokból.

"Az MNB számítása szerint az idei év utolsó negyedévében a bankok forint likviditása durván ezer milliárd forinttal növekszik, tehát hitelezésre ezer milliárd forinttal nagyobb összeg áll a bankok rendelkezésére" - tette hozzá a jegybank elnöke. Simor András azt nem tudta megmondani, hogy ezt az ezer milliárd forintos többletet mire fordítják a bankok, hiszen ebből vehetnek állampapírt, elhelyezhetik az MNB-nél rövid, vagy kéthetes betétként is, vagy bővíthetik hiteleik kihelyezését. "November végéig követtük a hitelállomány alakulását, ami azt mutatja, hogy egy fillérrel sem csökkent, sőt novemberben mind a lakossági, mind a vállalati hitelállomány nőtt, miközben komoly veszélye van annak, hogy a jövőben csökkenni fog a hitelállomány" - mutatott rá az elnök.

Simor András - rátérve a forrásszerzés összetevőire, lehetőségeire - elmondta: a jegybank forintot tud adni a bankoknak, devizát nem. A bankok elsősorban akkor tudnak több hitelt nyújtani, ha több forrást gyűjtenek. A jegybankelnök úgy látja, hogy a magyar bankok külföldi anyabankjai "egy fillért sem vontak ki Magyarországról".  Az MNB elnöke ugyanakkor felsorolt néhány gondot, amellyel szembe kell nézni. Ezek közé tartozik, hogy az anyabankok "Magyarország kockázati megítélését problémásnak ítélik", Magyarországon rossz a hitel/betét arány, mivel nagyon kevés a megtakarítás, s emellett a bankok inkább hitelezik a lakosságot, mint a vállalatokat, mivel a lakossági hitelezésen nagyobb a lehetséges nyereség.

Több honatya is felvetette: az ügynökökön keresztüli hitelezés jelentős kockázatokat hordoz mind a hitelintézetek, mind a banki ügyfelek számára. Simor András a felvetésre elmondta: az IMF-nek küldött szándéklevélben Magyarország kötelezte magát arra, hogy bővíti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogkörét, kiterjeszteni ellenőrzési, szankcionálási lehetőségeit. Az erről szóló törvényjavaslatot még az idén beterjesztik a parlamentnek. Ebben javasolják majd, hogy a PSZÁF a jövőben tilthasson be kockázatos banki termékeket, jobban ellenőrizze a hitelközvetítő ügynökök tevékenységét, végzettségét - mondta Simor András.

Nem ez volt az utolsó kamatvágás az idén? 
Magyarország a kényszerű javulás útján
Agresszív kamatvágást hoz a Jézuska? 
Magyarország bedöntésére már van tipp 
A vártnál is mélyebbre süllyed az ország
2009: a legnagyobb sokk Magyarországon lesz

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG